Kim sitesinin hızlı veya yavaş açılmasının derdinde. önemli olan Pagespeed değerleri Buda seo etkiliyor .



yilmaz70 adlı üyeden alıntı

Site hızlandırma konusunda özellikle; First Byte Time süresi dediğimiz bir husus vardır.

Bunu da en iyi analiz eden site https://webpagetest.org/ TR lokasyonda barınan siteler Test Location alanında: Frankfurt, Germany - EC2 (Chrome,Firefox) olarak seçim yapmak sureti ile analiz edebilirler.

Ardından aynı şekilde sunucuda bir problem varmı diye kontrol etmek için https://tools.pingdom.com/ Europe - Germany - Frankfurt seçerek ''TR Lokasyonda barınan site'' analiz edebilirler.

Neden öncelikle yukarıda yer alan hususa değindiğime gelecek olursak:

pagespeed, gtmetrix gibi analiz siteleri bize gerçeğe yakın olan açılış hızına dair veri sunmaz, sadece puanlama yaparlar.

Maalesef ki pagespeed puanı 100 / 100 olan siteler bile yavaş açılabilmektedir. Burada önemli olan puandan ziyade açılış hızı olmalıdır.

Ayrıca bir site sadece ana sayfadan ibaret olmadığı gibi mobil versiyon çok önemlidir. Malum, günümüzde mobil kullanım giderek artmakta ve google efendi mobile daha çok önem vermekte.

Mobil versiyon kontrolleri için ise https://developers.google.com/web/tools/lighthouse Lighthouse ile https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite/ kullanarak sitenin mobil açılış durumuna bakabiliriz.

https://developers.google.com/search/blog#speed-and-google-search bu kaynağı da okumanızı öneririm.

Uzun bir giriş oldu :)

Gelelim eklenti hususuna:

Misal güvenlik eklentilerinin kullanılmasına pek sıcak bakmıyorum. Hem admin panel hem de site genelinde ara ara kasmalara neden olabiliyorlar. Ama illa ki emin olmak istiyorum derseniz https://wordpress.org/plugins/gotmls/ bu eklenti diğerlerine nazaran daha hafif bir anti malware eklentisidir.

Hatta wordfence gibi güvenlik eklentisi yüklü iken sözde kötü amaçlı girişimler yaşanması doğal gelebiliyor. Halbuki hiç güvenlik eklentisi yok iken siteye kötü amaçlı girişimlere pek denk gelmiyoruz.

Akismet misal; kesinlikle önermiyorum. Spam engellemek yerine daha çok spam gelmesine neden olur. https://wordpress.org/plugins/antispam-bee/ bu eklenti daha iyi olduğunu düşünüyorum. Hem kasma problemi de olmuyor.

Açılış hızında iyileştirme için:

Mutlaka bir cache eklentisi kullanmak zorundayız. En iyisi şudur diyebileceğimiz bir cache eklentisi önerisinde de bulunamayız maalesef. Sunucu alt yapısı, kullanılan tema ve diğer eklentilere en uyumlu olan cache eklentisini deneme / yanılma yöntemi ile siz bulmalısınız.

Misal Wp Rocket başarılı bir cache eklentisidir ancak bir çok sitede özellikle First Byte Time süresinde olumsuz etkisi vardır. Aynı şekilde Autoptimize eklentisi ciddi bir First Byte Time düşmanıdır.

Misal Litespeed iyidir ancak özellikle görseller açısından Lazy Load işleminde maalesef iyi değildir. Bunun için görseller daima doğru ebatlandırılmalı ve mutlaka optimize edilerek yüklenmelidir siteye.

Ve en önemlisi; 2 hatta 3 cache eklentisini birlikte kullanan site sahipleri oluyor. Sadece puan yükseldiği için kendilerince mutlu oluyorlar. Ve acı bir gerçek daha, bu tarz işlemler yapan site sahiplerinin çoğunluğu Cloudflare bağlıyor sitelerini. Halbuki Cloudflare aşırı cache barındıran bir sistem olduğu için bir çok problemin gizlenmesine neden oluyor. Ve arka planda biriken problemler ileride daha çok soruna neden olabiliyor.

Kısacası açılış hızı bakımından ''hiç eklentisiz'' kararlı sonuçlar almak zordur ve gereksizdir. Önemli olan az eklenti ile site ağırlığını minimum düzeyde tutarak istikrarlı çalışmasını sağlamaktır.

Bir not eklemek isterim: Kesinlikle tema ve eklentilerin daima güncel olması şarttır. Bu husus Php sürümleri için de geçerlidir. Mesela artık hemen hemen tüm tema ve eklentiler Php 7.4 sürümünü destekliyor. Buna rağmen 7.0 hatta 5.6 sürümünde kalan siteler mevcut.

Uzun oldu affola :)

Kolay gelsin herkese.