Genellikle hiti yüksek olan çoğu site vBulletin kullanıyor. Doğrudur. Nedeni ücretli olduğu için, lisanslı olduğu için daha profesyonel geliyor, hemde güvenlik açısından sahibine güven veriyor. Tabiki hacklenen vBulletinler de vardır ama dediğim gibi vBulletin ücretli olması, kullanıcılarının fazla olup eklenti yönünden sıkıntı çekmemeside önemli hususlar.

IPB ve XenForo da ücretli gayette güzel tasarımları var. Fakat görsellik konusunda o kadar abartmışlarki, boş demo sayfaları bile açılırken çok bekletiyor. Bir yerde görmüştüm ücretli bir IPB tasarımı, hayatımda gördüğüm en güzel forum tasarımıydı.

MyBB ise vBulletinin klonudur. Ama vBulletin kadar tercih edilmemesinden dolayı belli bir yere kadar gelişebilmiş. Bana soracak olursan MyBBnin de çok hoş tasarımlarını yapanlar var.

Benim en çok beğendiğim forum scripti PhpBB3. Hızlı ve çok esnek bir yapısı var. Milyonluk üyeli bir çok site biliyorum. Gayette yağ gibi akıyor. Kullanışı kolay ve gelişmekte. Tema sıkıntısı yok. Tek eksi yanı bence eklenti kodlarının elle yazılması. Bilmeyenler için biraz zor olabilir. Zaman yönünden özellikle.

SMF, forum işini yeni öğrenenler için tasarlanmış sanki. Eklentileri, temaları kodlarla uğraşmadan yüklenmesi büyük avantaj. Eksi yanları gelişmekte olduğu halde hala açık yanları var. Çok hacklenen SMF forumu biliyorum. Gerçi güvenlik açısından önlemini alanlar için hangi scriptin olması o kadar önemli olmuyor. Ama yinede ne zaman bir SMF foruma rastlasam bana amatör işi gibi gelir.

Piyasada adı sanı duyulmamış bir sürü güzel forum scriptleri var. Ama açık yanları, eklentileri, temaları yönünden sıkıntıları çok fazla. Büyük düşünenler için değil.