Şimdi aslında her türlü uzantıyı alabilirsiniz, bunun prosedürleri çok ağır hatta ICANN bunların rahatlaması ve adult sitelerin normal sitelerle ayrışması için ".xxx" ,".ford" , ".ankara" gibi uzantıları çıkartmaya başladı. Aslında serbest uzantıyı aktif hale getirdi. Bazı kelimelerde harf başına binlerce dolar ödemeniz gerekiyor. Yasa tamamen gelirse durum bundan ibaret.

Sizin istediğiniz murat.tr içinse, ODTÜ'ye öyle bir istekte bulunmanız gerekiyor ki, size .tr'den sub-domain vermeleri gerekiyor. Biliyorsunuz ki, com.tr adresi aslında com ile alakalı bir domain değil, .tr ana domaninin .com sub-domaini, ama ICANN yanlış hatırlamıyorsam 2000'lerde bu domanin global olmasını kabul edip halka tamamen açmıştı.

.tr halka açık bir uzantı değil, ODTÜ'nün elinde olan bazı sub-domainlerden direkt başvuru alımı var. (net.tr, gen.tr, web.tr tarzında)

.tr için dediğimiz gibi spam olmaması ve geleceği yatırım amaçlı açılmıyor diye biliyorum. Almanız için paradan çok yapacağınız proje önemli. Mesela https://www.nic.tr/ Türkiye register sitesi ".tr" uzantısının, direkt site açılabilir tamam ama kimse şu an için dev bir projeniz olmadan o uzantıdan size site vermez. Zaten verenleride biliyoruz bakın şimdi bizler, .gg - .ac - .us - .in - .co - .az domainlerini sömürüyoruz. İleriye dönük saklanıyor. :)

Örneğin: http://www.tsk.tr/