Sonbaharda çıkacak olan iOS 7, sıradışı yeni tasarımın yanı sıra Control Center, çoklu çalışma ve uygulama güncelleme gibi ilk bakışta fark edilmeyen özelliklere sahip.

Önemli bir HATIRLATMA; Yazı yayımlandığı zaman iOS 7 sürümü kuvvetle muhtemel çıkmış olacaktır. Bu yazımda genel özellikleri ve iOS 7 hakkında herhangi sağlıklı bir bilgiye sahip olmayanlar için hazırladım.Bu notu göz önüne alarak okumaya devam ediniz,teşekkürler.



Haziran ayında WDC(Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı) etkinliğinde iOS 7'yi tanıtan Apple CEO'su Tim Cook, şirketin 2007'de akıllı telefon piyasasına girişinden bu yana işletim sisteminin geçirdiği en büyük değişimin bu olduğunu söyledi. Gerçekten de iOS 7'nin sundukları için basit bir yenileme ve geliştirme demek haksızlık olur. iOS 7 kadar farklı bir şeyin akıllarda soru işaretleri oluşturması doğal. Neyse ki soruların yanıtları bizde. Yeni işletim sistemine ve ilerleyen aylarda çıkışına dair hâlâ gölgede kalan şeyler var, yine de Apple'dan şimdiye kadar duyduklarımız ve gördüklerimiz sayesinde iOS 7 hakkında kabaca fikirlerimiz var.

Temel Özellikler

Neredek başlasak ki? Sistemin tüm görünümü ve verdiği his tepeden tırnağa yenilenmiş. Simgeler artık daha düz, gereksiz süslemelerden kaçınılmış ve yazı tipleri daha inceltilmiş. Bununla birlikte, daha önce iOS kullanan herkes kendini rahat hissedecek. Apple ana ekranı pek değiştirmemiş. Temel hareketler ve etkileşimler büyük oranda aynı kalsa da, bir kaç istisna var.

Yeni tasarımın eskisinden farkı ne?;

Yeşil keçeyi, dikişli deriyi, ahşap kitaplığı seviyor muydunuz ? Umarım yatınız "bayılıyordum" değildir zira çünkü iOS 7'de hepsinin yerinde yeller esiyor. Bunun yerine yalın çizgilerden ve simgelerden uluşan yeni, daha temiz bir tasarım kullanılmış. Microsoft'un en son Windows Phone tasarımı gibi iOS 7 de kendine has bir tarz sahibi. Bunlar öyle küçük değişiklikler de değil, arabirimin her aşamasında karşınıza çıkan şeyler.

İşletim sistemi sizin içeriklerinizden de ilham alıyor. Kontroller ve bölmeler, arkalarındaki fotoğraflarınızın rengine bürünüyor. Apple'dan Sir Jony Ive katmanlı bir tasarımdan söz ediyor. Notification Center ve Control Center uygulamarın ve iOS ana ekranının "üstünde" duruyor.

iPhone kullanmayı sil baştan mı öğreneceğiz ?

Hayır. Uygulamaları çalıştırmak ve kullanmak genelde aynı, ama öğrenilecek bazı yeni şeylerde var. Örneğin ekranın altından yukarıya doğru parmağınızı kaydırdığınızda, sıkça kullanılan sistem özelliklerinin bir çoğuna erişmenizi sağlayan Control Center açılıyor. Yeni bir hareket de örneğin Mail yazlımındayken bir üst düzeye çıkmanızı sağlayan soldan kaydırma hareketi. Fakat Apple'dan Craig Federighi'nin de söylediği gibi, " iOS 7, nasıl kullanacağınızı bildiğiniz yeni bir telefon almak gibi."

iOS 7 ne zaman çıkıyor ?

Apple, yeni iOS'un sonbaharda çıkacağını söylüyordu ki bu zaten iOS için bir standarda dönüştü. iOS 6 geçen yıl Eylül ayında çıkmıştı. iOS 5 ise 2011'in Ekim'inde. Ondan önce gerek iOS'lar gerekse telefonlar yaz aylarında piyasaya sürülüyordu. iOS 7 hazır olunca tıpkı iOS 6'daki gibi güncelleneceğini umuyoruz. Yani ya iTunes'dan güncelleme indireceksiniz ya da iOS'un kendini güncelleme özelliğinden faydalanacaksınız.

Apple'ın hangi aygıtları iOS 7'yi destekliyor:

Eğer iOS 7 kullanmak istiyorsanız aşağıdaki aygıtların birine sahip olmanız gerekiyor. iPhone 4 ve sonrası, iPad 2 ve sonrası, iPad mini ya da beşinci nesil iPad Touch. Elbette Apple bugünden sonra, iOS 7'nin resmi tanıtımına kadar başka bir şeyler çıkaracak olursa onlar da iOS 7'yi destekleyecek. Bununla birlikte, bazı özellikleri kullanmak için belirli cihazlara sahip olmanız gerekiyor. İşte Detaylar;

Gelişmiş panoromik fotoğraflar sadece iPhone 4S ve sonrasında ve beşinci nesil iPad touch'ta çalışıyor.
iPad 2 kullanarak kare fotoğraf ya da fotoğraf çekemiyorsunuz. Ama diğer aygıtlar bundan faydalanabiliyor.
Yeni canlı kamera filtreleri için iPhone 5 ya da beşinci nesil iPod touch lazım. iPhone 4 ve sonrası, üçüncü nesil iPad ve sonrası, iPad mini ve beşinci nesil iPod touch ise fotoğrafı çektikten sonra Photos uygulamasından filtre ekleyebiliyor.
AirDrop ile arkadaşınıza dosya ya da fotoğraf yollamanız için iPhone 5 ve sonrası, dördüncü nesil iPad ya da sonrası, iPad mini ya da beşinci nesil iPod touch gerekiyor. Birde iCloud hesabınız olmalı.
Siri sadece iPhone 4S ve sonrası, üçüncü nesil ve sonrası iPad, iPad mini ve beşinci boyut iPod touch kullananlara hitap etmeyi sürdürüyor. Siri'nin yeni seslerle konuşmasını istiyorsanız ABD İngilizcesi, Fransızca ve Almanca'da yeni seçenekler var. iOS 7 duyurulduğunda bir de İngiliz kadın sesi eklenecek.
Sistem

Control Center nedir?:

Eğer Bluetooth'u kapatmak için bile ayarlar menüsünde kaybolduysanız, yeni Control Center'a bayılacaksınız. iOS'ta tüm ekranlarda parmağınız aşağıdan yukarıya kaydırarak erişebileceğiniz bu yeni panel, Wi-Fi ve AirPlay gibi sık kullanılan ayarlara kolay erişim sağlıyor. Medya oynatım kontrolleri ve sık kullanılan uygulamaları çalıştırmak için simgeler de var. Örneğin iPhone'un kamerasının flaşını fener olarak kullanabilir, saat ve kamera uygulamalarına erişebilirisiniz. Ancak bunu bildirimlerin gösterildiği Notification Center'la karıştırmamak lazım.

Notification Center:

Bildirim merkezi tepeden tırnağa yenilenmiş. Eskisi gibi parmağınızı ekranın üstünden aşağı kaydırarak erişebildiğiniz Notification Center'ın tıpkı işletim sisteminin geri kalanı gibi şeffaf bir görünümü var ve artık farklı bilgiler de sunuyor. Önceki sürümlerdeki gibi bildirimleri saklamanın yına sıra, gözden kaçırdığınız bildirimleri sakladığı bir yere ve sırf o güne ait bildirimlerin olduğu "Today" görünümüne sahip. Bunun sonuncusunu Google'ın Google Now'ına benziyor ve o gün yapacaklarınızı söylüyüor, hava durumu tahmininde bulunuyor, randevularınızı sıralıyor, borsa haberlerini veriyor, hatta yarın ne yapacağınıza dair küçük bir açıklama yapıyor.

Çoklu Çalışma:

Uygulamalar arasında geçiş yapmak için eskisi gibi Home düğmesine çift tıklayabilirsiniz fakat arabirim değişmiş. Şimdi iOS 6 ve öncesinde Safari'nin sayfa değiştirme arabirimine benziyor ve sayfanın önizlemesini gösteriyor. Aşağıda bir sıra halinde simgeler görünüyor ve aradığınız uygulamayı bulmak için ileri geri kaydırabiliyorsunuz. Programları zorla kapatmak biraz daha farklı. Eskisi gibi simgelerin üstüne tıklayıp basılı tutmak yerine küçük resmi tutup atmanız yetiyor. Arka planda daha farklı, daha önemli değişiklikler var. iOS 4 ve sonrasında sadece belli görevler arka planda çalışabiliyordu (pil tasarrufu içim). iOS 7'de nihayet çoklu çalışma geliyor. Böylece her uygulama arka planda çalışabiliyor ve geçiş yaptığınız anda sizi güncel bilgilerle karşılıyor.

Pil Ömrü:

Apple yeni çoklu çalışma özelliğinin pil ömrünü olumsuz etkilememesi için elinden geleni yapmış. Farklı uygulamaların güncellemelerini bir araya getirip aynı da yapıyor ve hem güç tüketimini hem de şebekenin o anki durumunu kontrol ederek pilinizin erken bitmesini önlüyor.

Uygulamalar

Camera:

iOS 7'nin geri kalanı gibi, Camera uygulaması da yenilenmiş ve dört ayrı kipi var. Standart,video,kare ve panaroma. Bunlar arasında parmağınızı kaydırarak kolayca gidip gelebiliyorsunuz.

Kare fotoğraf çekmek Apple'ın Instagram'a bir göndermesi derseniz, tahmininiz doğru. Ugulama artık farklı canlı filtrelere de sahip. Bunları çektiğiniz durağan ya da kare fotoğraflara uygulayabilirsiniz. Filtreleri istediğiniz zaman fotoğrafı bozmadan geri alabiliyorsunuz.

Moments and Collections:

Aygıtları binlerce fotoğrafla dolup taşanlar için Moments and Collections bu fotoğrafları organize etmenin iyi bir yolunu sunuyor. iOS üstündeki Photos uygulaması tıpki Mac'lerdeki iPhoto gibi fotoğrafları etkinliklere göre gruplandırabiliyor, zaman ve konum gibi meta verilerini kullanarak farklı "an"lar yaratabiliyor. Örneğin Perşembe akşam yemeğinde çektiğiniz fotoğrafar, hafta sonu kır gezisinde çektiğiniz fotoğraflar. Daha büyük gruplar ise koleksyion, yani Collection olarak anılıyor. Örneğin birkaç ay boyunca genel bir bölgede (mesela eviniz ve civarında) çektiğiniz fotoğraflar burada toplanıyor. İsterseniz fotoğrafları yıllara göre bölebiliyorsunuz.

AirDrop:

iOS 7'deki AirDop, fotoğraflarınız, Passbook'ları ve kişileri Wi-Fi ya da Bluetooth kullanarak iki iOS kullanıcısı arasında paylaşmanızı sağlıyor. Üstelik Apple'dan Craig Federighi'nin belirttiği gibi bunun için birbirinize yaklaşıp telefon değdirmeye de gerek yok. Bu dosyalar tıpkı e-postalar ve mesajlar gibi Share sayfasında yer alıyor. Hatta aynı anda birden çok kişiye birden çok dosya yolluyabiliyorsunuz. Her bir dosya ilgili uygulama tarafından açılıyor ve iletim sırasında şifreleniyor. Ayrıca izinleri değiştirerek dosyaların herkesle mi yoksa yakınınızdaki belli kişilerle mi paylaşılacağını belirleyebilirsiniz. Şu anda bilmediğimiz şey ise iOS'la çalışan aygıtların Mac'lerle AirDrop aracılığıyla dosya alışverişi yapıp yapmayacağı.

Safari:

Apple'ın web tarayıcısı (firmanın hep öne çıkardığı gibi, mobil aygıtlarda en çok kullanılan tarayıcı) iOS 7'de yeni özelliklere kavuşuyor. Öncelikle yepyeni, minimalist bir tasarımı var. Arama ve adres satırları birleştirilmiş, siz yazarken URL, yer imi ve arama sonucu önerisinde bulunuyor. Ayrıca favorilerinize bu ekrandan kolayca ve hızla erişebiliyor, siteleri kolayca açabiliyorsunuz. Siz ekranı kaydırdıkça tarayıcının kontroller kısmı kayboluyor ve içerik için daha geniş bir alan sunuyor.

Yeni, sekmeli arabirim açık sayfalar arasında kolayca geçiş yapmanızı ve iCloud sekmeleri arasında gezinmenizi sağlıyor. Sürekli kaydırmalı Reading List ve Shared Links özellikleri OS X Mavericks'te de yer alacak. Aygıtlar arası parola eşitleme yapan ve yeni parola belirlemenize yardım eden iCloud Keychain de Safari'yle uyumlu çalışıyor.

iTunes Radio:

Kimileri iTunes Radio'nun aslında popüler Amerikan radyo hizmeti Pandora'dan başka bir şey olmadığını söylese de, popüler olmayacağı anlamına gelmiyor bu. Tıpkı Pandora'da olduğu gibi, şarkı, sanatçı ya da tür temelli istasyon listeleri oluşturabilir, sonra dinlediğiniz şarkıları puanlıyabilirsiniz. Böylece bu tür şarkıları duymak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. İsterseniz istasyonların dengeisini de ayarlayabilir, klasik şarkılar mı, yeniler mi, yoksa ikisinin bir karşımını mı dinliyeceğinizi seçebilirsiniz. Bir tarihçe sekmesi şu ana kadar dinlediğiniz tüm şarkıların bir listesini tutyor, böylece adını bilmediğiniz şarkıları da bulabiliyorsunuz.

Fakat Apple'ın yeni akış hizmetinin iTunes ekosisteminin geri kalanına bağlanmş olmasının güzel yanı daha var. Böylece iTunes Radio'dan dinlediğiniz şarkıları, hiç çıkmadan iTunes Store'dan satın alabiliyorsunuz. Apple bu hizmetin ne zaman devreye gireceğini henüz açıklamadı.

Music:

iOS 7'nin Music adlı uygulamasındaki değişikliklerin bir çoğu, yeni işletim sisteminin tasarım esteteğini yansıtacak şekilde kozmetik. Apple geçen yıl Mac için iTunes'u tepeden tırnağa yenilediyse de bu yeniliklerinden iOS pek fazla nasibini alamadı. Eğer bu yeniklerden iOS'taki Music'e geçen varsa bile, Apple bunu henüz söyelmiyor. Özellikle de iTunes 11'in "Up Next" özelliğinin Apple'ın mobil platformuna geçip geçmediği konusu muğlak.

Geri kalanlar:

Siri:

Siri'nin beta aşamasından çıkıp çıkmadığını hâlâ bilmiyoruz. Apple'ın sanal asistanına iOS 7 tanıtım sunumunda çok yer ayrılmadı. Sözü edilenler de yeni entegrasyon özellikleri oldu (örneğin Bing Search,Wikipedia ve Twitter için siri sonuçları). Kısmen de iTunes Radio gibi uygulamalar için yeni kontrol özelliklerden söz edildi. Siri'nin yeni, daha yüksek kaliteli sesleri ve havalı, yeni bir arabirimi var. Bununla beraber, Google'ın kendi sesli aramasının sunduğu türden, söylenenleri anında yazıya dökme seçeneği yok.

Aktivasyon kilidi:

Find My iPhone'u devre dışı bırakmak ya da aygıtınızdaki tüm verileri silmek isteyen hırsızlar için de bir sistem düşünülmüş (ücretsiz, tinyurl.com/dxft7ey). Bunu Apple kimliği ve parolası olmadan yapamıyorsunuz.Kendini aşmış hackerlar illaki bir karşı çözüm geliştirecektir ancak söz konusu kilidin satmak üzere iPhone çalan hırsızları caydırması bekleniyor.

iOS in the Car:

Kullanıcıların navigasyon, telefon ve eğlence gibi kimi iOS işlevlerine erişimlerine izin veren "iOS in the Car" insafiyetinde, Apple'ın söylediğine göre Honda,Nissan ve Jaguar'ın da aralarında bulunduğu bir düzine otomobil üreticisi ile işbirliği yapıyor.

Diğer Değişiklikler:

Apple'dan Federighi WWDC'de sadece on yeni özellik tanıttı fakat iOS 7 sunumu sırasında gösterilen slaytlardan biri, sistem iyileştirmelerinden tutun da geliştirici API'lerine kadar daha birçok değişiklik yapıldığı akla getiriyor.

Eksiklikler:

iOS 7'nin sunacağı umduğumuz ama henüz ortada olmayan bazı şeyler var. Örneğin Maps uygulaması toplu taşımayı desteklemiyor. Siri'de Google'ın Voice search'inin aksine sözcükleri metne dökme özelliği yok, ana sayfa organizasyonu neredeyse değişmemiş. Tarayıcı ya da e-posta istemcisi gibi araçların yerine üçüncü parti yazılımları koyamıyorsnuz, iTunes'da Up Next özelliği yok ve daha birçok şey... Yine de bu, iOS'un ilerideki gelişim potansiyelini gösteriyor.

Kaynak: IOS 7 HAKKINDA bilmeniz gereken her şey