Drupal GNU(Genel Kamu Lisanslı)’dır. Content Management System (İçerik Yönetim Sistem )’e odaklı bir yazılımdır.Modüler özelliği sayesinde, portal,forum veya blog olarakda kullanılabilmektedir.2000’li yılların sonlarına doğru Drupal yönetim kolaylıgı ve aktif bir toplulugun destigini alarak popülerlik kazanmıştır. Php dili ile yazılmıştır.Böyle olmasına rağmen Drupal tabanlı bir internet sitesinin kurulum aşamasında veya güncellemesi esnasında PHP programlama dili bilmek gerektirmemektedir. Php ile eklemnebilen;Apache,lighttpd, yada IIS gibi herhangi internet sunucu yazılımına ve veri depolama içinde MySQL,PostgreSQL gibi bir veritabanı sunucuya ihtiyaç duymaktadır.

CMS Basit bir Core(çekirdek) yapısına sahiptir.Çekirdegine eklenen modüller ile kullanıcıların içerik ekleme,arama yönetimi,yorum ekleme,anketlerde oy verme ve benzeri birçok özellegin HTML kod bilgisine gerek duymadan kullanabilirisiniz.Drupal’in core URL Alias(Temiz URL) özelliginden dolayı arama motoru dostu’dur.Yani kolay hatırlanacak URL’lerin otomatik yada site yöneticisi tarafından oluşturulmasını sağlar.Örneğin:”www.siteniz.com/?=123” yerine “wwww.siteniz.com/drupal” bu şekilde kullanıcıların aklında kalıcı bir URL oluşturulabilir.

Core modülleri ayrıca site istatistik ve site yöneticilerinin yoğun bant genişligini düzenlemek için Caching(Önbellekleme) raporlarını almalarını sağlar.

Temalar
Yazılan Temalar çoğunlukla PHPTemplate motoru yada Xtemplate motoru ile yazılır.Önceki şablonlar Php’nin içine direk olarak kodlanmakta idi.Drupal’in daha eski sürümlerinde tema sistemi Mambo ve Plone ürünlerine göre daha zor anlaşılır olduğu ve tasarım tabanlı olmadığı için çok eleştirildi.

An itibarı ile (Mart 2014) W3Tech’e göre evrensel web sitelerinin %1,9′u drupal ile işletilmektedir. Kullanılan içerik yönetim sistemlerindeki piyasa payı ise %5,3 dür.

Kaynak: http://www.arifcinar.net/drupal-nedir/