Ülkemizdeki Yazılımcılara Hodri Meydan: Higgs Bozonu İçin Kod Yazın ve Büyük Ödülü Kazanın!

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki fizikçiler sizi Higgs Bozonu'nu beraber çalışmaya davet ediyor. Higgs Bozonu'nu keşfettikleri doğru; bu bozon, tüm cisimlere kütle kazandıran parçacık. Uzun zamandır araştırılan bu bozon 2 sene önce keşfedildi; ancak tam olarak nasıl davrandığı halen gizemini koruyor. İşte bu yüzden bilim insanları, yazılımdan anlayan insanları Higgs'in özelliklerini ortaya çıkarak kodlar yazmaya davet ediyor.
"Higgs Bozonu Makinası Öğrenme Yarışması" adı verilen yarışma, isteneni başarabilen kodlayıcılara 7.000 dolara kadar nakit para ödülü verecek. Ancak elbette bilim tarihinin en büyük bilimsel keşiflerinden birinde bizzat yer alacak olmaya paha biçilemez; asıl ödül o olacak.
Eğer ilgileniyorsanız, vaziyet şu: Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda, protonlar devasa enerjilerde birbirine çarpıştırılıyor ve kaotik bir parçacık yağmuru oluşuyor. Fizikçiler bu karmakarışık parçacık çorbası içerisinde Higgs'in zayıf bozunma sinyalini ayırt etmeye çalışıyor.
Şu anda bu sinyal karmaşası içerisinden Higgs'in sinyalini ayırt etmeyi başarabilen bir kodları zaten var. Daha doğrusu ATLAS deneyinde kullanılan detektörler Higgs'i doğrudan görmemizi sağlamıyor; bunun yerine onun bozunması sırasında bıraktığı izi görebiliyoruz. Ancak bu kod yeterince keskin bir şekilde sinyali yakalayamıyor. Bilim insanları, bu araştırmayı halka açık şekilde yaparak daha keskin ve Higgs'in gerçekten ne olduğunu gösterebilecek bir kod geliştirebilmeyi umuyor.
Yarışmaya katılmak isteyenlerden, devasa miktarda veriyi incelemeleri ve bu gürültüden belli bir sinyali ayırmaları isteniyor. Eğer ki sizin kodunuz, bu ayıklamayı diğer herkesinkinden iyi yapabilirse, ödülü kazanacaksınız. Birincilik ödülü 7.000 Amerikan doları, ikincilik 4.000, üçüncülük ise 2.000 Amerikan doları. Yarışmanın açıklamasında şu yazıyor:
"Kazanan yazılım metodu nihayetinde gerçek araştırmanın verileri üzerinde kullanılabilecek ve kazananlar Çarpıştırıcı'nın evi olan CERN'e davet edilerek sonuçlarını yüksek enerji fizikçileriyle tartışabilecek."
Yarışma Mayıs'ın ortasında başladı bile ve şu anda 200'den fazla kodlayıcı ve yazılımcı çalışmalara başladı. Ancak kazananlar Eylül 2014'e kadar belirlenmeyecek, dolayısıyla eğer ilgileniyorsanız hala önünüzde uzun bir süre var!
Gelmiş geçmiş en büyük fizik deneyinin, gelmiş geçmiş en önemli sonuçlarından birinde neden Türkiye'deki harika yazılım mühendislerimizin, kodlayıcılarımızın, hackerlarımızın imzası olmasın?
Tüm bilgiler ve katılmak için buraya tıklayabilirsiniz: https://www.kaggle.com/c/higgs-boson