wmaraci reklam

Vergi ve İşyeri Açılış Rehberi (Soru Cevap)

4 Mesajlar 2.769 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

ArticleTeam ArticleTeam WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 22.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 41 / E
  • Meslek Finans
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** D**
  • Mesajlar 7
  • Beğeniler 1 / 2
  • Ticaret 4, (%100)
Merhaba Arkadaşlar;
Webmaster forumlarında artık güncel ve popüler olan konu artık ticaret ve birçok arkadaşımız Anadolu ‘da esnaflık yapan kişilerden daha fazla gelir elde ediyor bu forumlarda yaptıkları işler sayesinde. Bu bahsettiğimiz gelirler hiçbir şekilde vergilendirilmiyor. Amacım asla eleştirmek değil sonuçta Anadolu’da bulunan esnafın da, Türkiye’nin en büyük şirketleri listesinden bulunan firmalarının da vergi kaçırdığı bir gerçek. Bu kişilerin çoğu ticari hayatta çok aktif olduklarından ya da çok göz önünde olduklarından vergi veriyorlar. Yoksa meslek hayattımda vergi olarak 1 TL ödemeyi bile enayilik olarak gören insanlarla tanıştım.
Bu yazıda sadece profesyonel olarak bu işi meslek edinmiş ve vergi mükellefi olmak isteyen ya da zorunda olan kişiler için kısa bilgiler bulunacak.

Neden Vergi Mükellefi Olmalıyım?
Çok vatansever ve iyi bir insan olduğunuzu düşünerek vergi mükellefi olmanız için ilk sebebin ödenen vergilerin yaşadığınızı ülkenin geleceği olması. Bu sebep sizin için yeterli değilse artık ciddi anlamda para kazanmaya başladıysanız ve vergi ödemiyorsanız ileride başınız devletle belaya girecek olması zannedersem sizin için yeterlidir.
Ticari hayat açısından vergi mükellefi olmanız size iş yaptıracak firmaların sizi daha ciddiye almaları anlamına gelir. Çünkü çoğu firma yaptığınız iş için ödedikleri ücreti vergilerinden düşmek isteyecek ya da yapılan iş için ileride yaşanacak bir problemi hukuksal boyuta taşıyabilmek için ellerinde resmi bir belge bulundurmak ister.

Vergi Mükellefi Olmazsam Ne Olur?
Yakalanma ihtimaliniz ya da yakalanmama ihtimaliniz konusunda bir şey diyemem. Ama yakalanırsanız başınız büyük belada olacak ve o güne kadar ödemekten kaçtığını vergilerin kat ve kat fazlasını ödemeniz gerekecektir.

Vergi Mükellefi Olmanın Maliyeti Nedir?
Vergi mükellefiyeti için sizin için uygun iki seçenek vardır şahıs işletmesi kurmaya ya da sermaye şirketi kurmak. Bu iki seçeneğin artı ve eksilerini yapacağınız işi ve planlarınızı bir mali müşavirle konuşarak karar verebilirsiniz. Kısaca maliyet vermek gerekirse 2014 yılı için şahıs işletmesi 150 TL, sermaye şirketi ( LTD ŞTİ.) 1.800 TL gibi bir maliyetle kurulur. Bu tutarlarda yapacağınız işe göre artı ve eksi maliyetler olabilir yani ortalama bir rakam söyledim. Bu bahsettiğim tutar sadece kuruluş aşaması için artık vergi mükellefi olduğunuz için düzenli olarak aylık maliyetleriniz olacaktır. KDV, Muhtasar, Geçici Vergi, Yıllık Kurumlar ya da Gelir Vergisi isimleri altında bir yıl boyunca ödemeniz gereken vergiler olacak ve yıl içinde hiçbir iş yapmasanız dahi bu vergiler için damga vergisi ödeyeceksiniz. Yıllık olarak vereceğiniz beyanname sayısı 21 olarak hesaplarsak ortalama bir yılda hiçbir iş yapmasanız bile 600 TL vergi ödemeniz olacak.
Vergiler haricinde artık vergi mükellefi olduğunuz için otomatik olarak bağ-kur’lu olacaksınız ve aylık sigorta primi ödemeniz gerekecek. Alt limit 2014 için 370 TL yani yıllık 4.440 TL. ( Eğer başka bir şirkette sigortalı olarak çalışıyorsanız BAĞ-KUR ödemeyeceksiniz)
Bunlar dışında aylık muhasebe ücreti 125 TL ortalama diyelim. ( Yapacağınız işe, mükellefiyet şeklinize ve mali müşavirinizin kalitesine göre değişir) Yıllık 1.500 TL
Yani toplam en iyi ihtimal ödeyeceğiniz ücret yıllık 6.540 TL olacak. ( Yapacağınız iş, mükellefiyet şekliniz bu fiyatı değiştirecektir. )

Vergiler Hakkında Kısa Bilgiler



KDV Nedir?
Çok fazla teknik bilgiye girmeyeceğimiz uygulamanın ve düşünülenin aksine KDV sizin kendi adınıza ödediğiniz bir vergi değildir. Şöyle söyleyeyim siz bir web tasarım yaptınız bunun bedeli 1.000 TL + %18 KDV siz müşterinizden bu bedeli devlete ödemek için alıyorsunuz. Her ay devlete gidip devletçim ben senin için bu ay 2.000 TL KDV adı altında vergi topladım bu topladığım paraların içinde 500 TL başka firmalara KDV ödedim elimde 1.500 TL vergi parası kaldı diyorsunuz ve bunu ödüyorsunuz. Kısaca devlet size vergi toplam yetkisi veriyor bu tarz vergiler daha sonra da karşınıza çıkacak.
Bu vergiye ait bildirim aylık olarak verilir.

Muhtasar Vergi Nedir?
KDV gibi devletin yine size vergi toplama yetkisi verdiği bir durum. Burada devlet size diyor ki ey mükellef ben işim çok herkesten vergi toplamakla uğraşmayayım ben sana güveniyorum bazı durumlarda sen benim yerime topla bana ver. Örnek olarak mali müşavir ücreti, avukat ücreti, kira ödemeleri, işçi ücret ödemeleri, gider makbuzu ile yapılan ödemeler.
Aylık ve 3 aylık olarak bildirim verilir. İstisnalar dışında siz 3 aylık vereceksiniz.

Geçici Vergi Nedir?
3 aylık periyotlarla içinde yapılan bildirimlerle yaptığınız kar için ödemeniz gereken vergi.

Gelir / Kurumlar Vergisi Nedir?
Bir yıllık periyot içerisinde yaptığınız kar için ödemeniz gereken vergi. ( Geçici vergi için ödediğiniz vergiler bu vergiden düşülür.)

Diğer Konular Hakkında Bilgiler;



Sitemde Ücret Karşılığı Reklam Yayınlıyorum Vergisini Nasıl Ödeyeceğim?
Eğer vergi mükellefi değilseniz reklam verenin sizin adınıza gider pusulası düzenlemesi ve size ödediği tutar üzerinden gelir vergisi kesintisi yapması gerekmektedir. Eğer vergi mükellefiyseniz bunun için fatura kesmeniz gerekmektedir.

Ara Sıra Ücret Karşılığı Tasarım İşleri Yapıyorum Ne Yapmalıyım?
Eğer vergi mükellefi değilseniz tasarım işini verenin sizin adınıza gider pusulası düzenlemesi ve size ödediği tutar üzerinden gelir vergisi kesintisi yapması gerekmektedir. Eğer vergi mükellefiyseniz bunun için fatura kesmeniz gerekmektedir.

Gider Pusulası İle Çalışıyorum Bir Sorun Olur Mu?
Gider pusulası ile çalıştığınız firmalar size ödedikleri ücretler üzerinden gelir vergisi hesaplayarak sizin adınıza vergi dairesine sizin TC kimlik numaranız ile ödeme yapıyorlar. TC kimlik numaranızla ödenen gelir vergisi arttığı zaman vergi dairesi sizi otomatik olarak vergi mükellefi yapacaktır.
.
Son olarak kendi düşüncelerimi de ekleyerek konuyu bağlayayım. Ülkemizde teknolojiyi en aktif kullanan kurumlardan birisi Maliye Bakanlığı bir şekilde hepimiz banka hesapları, kredi kartları ve yaptığımız ödemelerle fişleniyoruz. Ve Maliye Bakanlığı sürekli olarak yeni elemanlar alıyor. Çünkü onlarda biliyor toplanan vergi toplanması gereken verginin sadece %20’si. Herhangi bir şikayet durumunda banka hesaplarınız incelendiğinde hesabınıza gelen logo tasarım ücreti açıklamalı EFT ya da havalelerin bir açıklaması istenecektir. Kredi kartı ile yaptığınız harcamaların kaynağı sorgulanacaktır. Bunlar belki şimdi uzak ihtimaller gibi gelebilir ama emin olun devlet sizin hakkınızda karınızdan ya da sevgilinizden daha çok şey biliyor ya da öğrenmek isterse öğrenebilir.

E Ticaret Hakkında Soru ve Cevaplar


Birden fazla e ticaret sitesine sahip olmak
Birden fazla e ticaret sitesine sahip olan arkadaşlar vardır. Devlet sizin kaç tane siteniz olduğuna bakmaz. Bu sebeple her biri için ayrı bir mükellefiyet açmanız gerekmiyor. Bütün sitelerinize ait yasal işlemleri tek bir mükellefiyet adı altında yapabilirsiniz.

Yazar kasa alacak mıyım almayacak mıyım?
Yazar kasa alacak mıyım almayacak mıyım? konusuna gelirsek. Sadece e ticaret işiyle uğraşıyorsanız yani satış yaptığınız ayrıca bir işyeriniz yoksa yazar kasa / ödeme kaydedici cihaz almak zorunda değilsiniz.
Resmi bir dille açıklamak gerekirse ”Satışlarını internet üzerinden gerçekleştiren, bürosunu sadece müşteri ile irtibat için kullanan, bunun dışında herhangi bir emtia satışı yapmayan, satış bedelini bürosunda tahsil etmeyen (banka aracılığıyla veya elektronik yolla alan) mükelleflerin Vergi Usul Kanunu’nda geçen fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır. ”

Fatura mı? İrsaliyeli Fatura mı?
Bu konu tamamen sizin çalışma şeklinizle alakalı bir durum. Eğer malın sevkıyatını siz yapıyorsanız size tavsiye edeceğim yol irsaliyeli fatura ile satış yapmanız bu siz hem kırtasiye masrafından kurtaracak hem zaman açısından tasarruf sağlayacak.

E-Ticaret sitesine sahipseniz ya da e ticaret sitelerinden birinde satış yapıyorsanız bu yaptığınız satışlar için bazı belgeler düzenlemeniz gerekiyor. Bu belgeler genel olarak sevk irsaliyesi ve faturadır. Sevk irsaliyesini malı müşteriye gönderirken, faturayı ister malı gönderirken isterseniz 7 gün içinde düzenlemeniz gerekiyor. Devletimiz isteyen işletmeleri bu dertten kurtarmak için bir çözüm yolu daha bulmuş irsaliyeli fatura. İrsaliyeli faturada irsaliye ve faturayı ayrı ayrı düzenlemek ve göndermek yerine tek bir belge olarak gönderebiliyorsunuz.
Bunun bazı şartları var öncelikle hali hazırda irsaliye ve faturayı ayrı ayır düzenleyen bir işletmeyseniz bu yazıyı okuyup yarın hemen irsaliyeli faturaya geçelim diyemiyorsunuz. Mali yıl sonlarında geçiş yapmanız mümkün. İşe yeni başlayacak arkadaşlar bu seçeneği mali yıl sonunu beklemeden kullanabilirler.

Satış İşleminde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
xxxx.com isimli bir e ticaret siteniz var ve burada ayakkabı satışı yapıyorsunuz. Site kullanıcılarından birisi satışa çıkarttığınız bir ayakkabı için sipariş verdi ve ödemeyi yaptı.

Fatura Kullanıyorum
Eğer fatura sistemiyle çalışıyorsanız ürünü müşteriye göndermek için ayrıca irsaliye düzenlenmesi gerekmektedir. Ürün sizin tarafınızdan müşteriye gönderilecekse irsaliyeyi siz, tedarikçi firma tarafından gönderilecekse tedarikçi firma düzenleyecek. Bu işlemleri nasıl yapacağınız tedarikçi firma ile aranızda yaptığınız anlaşmaya göre değişebilir. İrsaliye aşamasını geçtikten sonra diğer belge faturadır.
Faturayı gönderdiğiniz ürünle beraber gönderme zorunluluğunuz yok daha sonra da müşteriye gönderebilirsiniz. Bu konuda önemli nokta faturanın irsaliyeden en fazla 7 gün içinde düzenlenmiş olmasıdır.
İrsaliyeli Fatura Kullanıyorum
İrsaliye fatura kullanımında hazırlanan bu belgenin müşteriye ürünle beraber gönderilmesi gerekiyor.

Sorularını varsa yardımcı olmaya çalışırım.

Yakında eklenecek yazı; Home Ofis Nedir?, Sanal Ofis Nedir?
kazanova21641

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

MertCanEyriyer MertCanEyriyer Hayal Etmek Kullanıcı
  • Üyelik 16.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** E**
  • Mesajlar 503
  • Beğeniler 79 / 136
  • Ticaret 1, (%100)
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler, bir de birilerine sözüm olacak annelerimiz babalarımız esnaflarımız devlete vergi ödüyor ödemesine ama bu paralar tam olarak nereye gidiyor ? Kimilerinin yedikleri önünde yemedikleri arkalarında altlarında arabalar, limuzinler, yatlar, botlar gibi saymakla bitmeyen mal varlıkları ile geziyorlar. Halbuki sokağa çıksalar sokakta aç dolaşan çocukları görebilirler...
 

 

Kişisel Blogum: www.mertcaneyriyer.com | Portfolyom: https://www.behance.net/MertCanEyriyer

azattarinci azattarinci <?php echo "Crypto"; ?> Kullanıcı
  • Üyelik 11.03.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ukrayna
  • Ad Soyad A** T**
  • Mesajlar 235
  • Beğeniler 25 / 47
  • Ticaret 30, (%100)
29 yaş altı şahıs firması kuranlar için kısmi vergi muafiyeti olacağı söyleniyordu, doğru mu?
 

 

Ukrayna Eğitim Danışmanlığı - Sınavsız Ukrayna Üniversiteleri
https://www.ukraynaegitim.gen.tr/

reklamkolay reklamkolay WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / K
  • Meslek e-ticaret uzmanıyım
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 48
  • Beğeniler 2 / 4
  • Ticaret 8, (%100)
en uygun şirket kuruluşu için sanal ofis kullanın... benim çalıştığım firma www.ofisteofis.com tavsiye ederim
 

 

wmaraci
Mersin evden eve nakliyat
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al