Rus milletvekilleri, Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerine yasal statü veren bir tasarıyı kabul etti. Ancak bunların mal ve hizmetler için ödeme yapma amacıyla kullanılmasını da yasakladı.

Rusya yasama organları, 22 Temmuz’da Dijital Finansal Varlıklar (DFA) tasarısını onayladı. Tasarı, meclisin mali piyasalar komitesine başkanlık eden Anatoly Aksakov gibi kıdemli milletvekillerinden destek almıştı. Haber ajansı Tass’ın bir raporuna göre, yeni yasa dijital varlıkları “ödeme aracı olarak kabul edilebilecek bir elektronik veri toplamı olarak kabul ederken aynı anda herhangi bir mal ve hizmet için ödeme yapmak için kullanılamaz” olarak tanıyor.

Yatırım Amacıyla Elde Tutulabilecek
Ruslar yatırım aracı olarak Bitcoin (BTC) ve diğer kripto varlıklarını satın alma ve ellerinde tutmayı yasal hak olarak kazandı, ancak bir nokta var: “Dijital paraya sahip olmaya yasal yollarla edinilmesine ve aktarılmasına yalnızca beyan edildiği takdirde izin verilir.”

Tass raporuna göre, Rusya merkez bankası sanal para birimlerinin düzenlenmesinde önemli bir rol üstlenecek. Haber ajansı, “Merkez bankası, yalnızca nitelikli yatırımcılar tarafından erişilebilen dijital varlıkların özelliklerini belirleme hakkına sahip olacak” dedi.

Ayrıca, sanal para birimleri “özel bilgi sistemleri çerçevesinde düzenlenebilir, satın alınabilir ve satılabilir” ve “sistemler ve operatörleri Rus yasalarına uygun olacak ve Rusya Bankası tarafından tutulan ilgili bir sicilde yer alacak.”

Daha Önce Hapis Cezası Teklifi Vardı
Yasanın daha önceki bir sürümünde Bitcoin’i nakit olarak satın alan bireyler için 7 bin ruble para veya yedi yıla kadar hapis cezası verme teklifi vardı.

Ayrıca, Rus merkez bankasının onayı olmadan sanal para ihraç eden veya işleten şirketleri ki milyon rubleye kadar para cezaları ile cezalandırma da planlanmıştı.

Kaynak: Bitcoin Haberleri