Futbol kulüplerinin taraftarları ile kurduğu ilişkiler ve taraftarlık kavramı, blok zinciri teknolojisiyle değişiyor. Geçtiğimiz yıl Juventus’un imza attığı “taraftar tokeni” projesine dünyanın farklı yerlerinden 6 futbol kulübü daha katıldı. Galatasaray ise Türkiye’de bu sisteme dahil olan ilk takım oldu. Peki nedir bu “taraftar tokeni”, futbol camiası için ne ifade ediyor?

Kripto paraları daha önce duymuş olabilirsiniz. Hatta Bitcoin, Ethereum gibi önemli kripto para birimlerinin oluşturduğu piyasada yüzlerce alternatif kripto para biriminin olduğundan haberiniz de vardır. Belki de kripto paraların finansal sistemleri nasıl değiştireceğini de merak etmişsinizdir. Etmediyseniz, yakında öğrenmek için pek çok sebebiniz olabilir.

Galatasaray, kripto para ekosisteminin en önemli araçlarından birisi olan tokenler konusunda önemli bir adım attı. Chliz adındaki bir kripto para şirketinin Socios.com projesine dahil olan sarı kırmızılı ekip, taraftarlarıyla bu yeni ekosistem üzerinden bağ kurmaya hazırlanıyor. Socios.com ekosisteminde ise Juventus, Paris Saint Germain, AS ROma, Westham United, Atletico de Madrid gibi 6 önemli kulüp daha var.

Chilz, Galatasaray taraftarları için 10 milyon adet token basımını tamamladı:



Geçtiğimiz hafta Juventus taraftarları için basılan 20 milyon adet tokenin ardından, bu hafta da Galatasaray dahil projedeki 6 diğer kulüp için işlemler tamamlandı. Şubat 2020’de yayınlanacak olan Socios.com mobil uygulamasına üye olan Galatasaray taraftarları, bu tofkenler aracılığıyla kulübü için pek çok avantajlı etkinliğe katılabilecek.

Ayrıca Galatasaray taraftar tokenleri, taraftarların kulüp içerisinde söz sahibi olmalarını da sağlayacak. Kulüp yöneticileri, Socios.com üzerinden token sahibi olan Galatasaray taraftarları ile doğrudan iletişime geçip, kulübün planları hakkında bilgi danışabilecekler. Şubat ayında basılan 10 milyon tokenin bir kısmı, taraftarlara ücretsiz olarak dağıtılacak. Daha sonrasında 1 GAL tokeni 10 TL olarak ücretlendirilecek.

Peki token nedir, kripto paradan ne farkı var?


Kripto para, cebimizdeki normal paradan farklı olarak fiziksel bir karşılığı olmayan ancak finansal değeri olan bir birimi temsil ediyor. Yani bir kripto para ile geçerlilik olan her yerde, istediğiniz konuda alışveriş yapabiliyorsunuz. Token ise daha çok bir sinema bileti gibi diyebiliriz.

Bir sinema bileti ile sadece bileti aldığınız sinema filmine gidebilir ve başka bir şey yapamazsınız. Taraftar tokenleri de Galatasaray taraflarına özel imkanlar sunacak. Evet, bir sinema bileti kadar kısıtlı değil ama Socios.com üzerinden formadan bilete, taraftar desteklerine ve özel etkinliklere kadar her konuda tokenler kullanılabilecek.

Detaylar netleştikçe sizlere aktaracağız.

Kaynak

Token için ön başvuru aşağıdaki REFLİ link ile kayıt olursanız çok sevinirim.


Refli ;)

Refsiz :(