Private key, bitcoin kaybı önüne geçmek için kullanılan bir özel anahtar şeklinde düşünülebilir. Ayrıca Bitcoin’in nasıl çalıştığı konusunda da önemli bilgi verir.Public Key ise Bitcoin'i alıcıya gönderilmesi için gereken adrestir.
Private Key Ne Zamandan Beri Var
Private key nedir ve ne zamandan beri vardır sorusuna bakıldığında 2008 yılında Bitcoin’İn ilk piyasada tanınmaya başlaması dönemiyle gündeme geldiği bilinmektedir. Bütünleyici bir bileşen olan Private Key değerleri karmaşık yapıdan uzaklaştırma açısından önem kazanır.



Güvenli Mesajlaşma Sistemi
Bir ödeme sistemi şeklinde olan bitcoin güvenli bir mesajlaşma sistemi anlamına da gelmektedir. Bitcoin ağı içerisinde bazı mesaj aktarımı vardır. gönderici-alıcıların tanımlanmasında ve mesajların doğrulanması için özel anahtarlar bu açıdan önem kazanır. Private key nedir sorusuna bu açıdan bakılmalıdır. Yani güvenli bir mesaj sistemi sunar.

Özel Anahtar Sistemi Nasıl İşler
Bitcoinde özel anahtar değerleri işleyişini anlamak için alacaklı bir kişiden aktarılması gereken miktarın problemsiz alınması sağlanır. Yani bir kişinin diğer kişiden bitcoin alacağı varsa işlem içerisinde kendisi ve borçlu kişinin kimliğinin tanımı gerekir. Bu durum için devlet kaydı veya e-posta gibi bir kullanım söz konusu değildir. Bitcoin “merkezi olmama” işlemi şeklinde çalıştığından diğer kişiden alacağı bitcoinin değiştirilmesini engellemek için bunun önüne geçecek bir yöntem bulunmalıdır. Açık anahtarlı şifreleme sistemi bu nedenle önem kazanır. Özel Anahtar Değeri bunun dışında bir sayı şeklinde düşünülmelidir. Yani bir sayı ile bu istenmeyen durumun önüne geçmek gerekir. Bitcoin ağında yer alan 1 ile 1077 arasındaki bir sayı anahtar olabilir. Ayrıca özel bir anahtar dizilimi de söz konusudur.

Sahtekarlığı Önlemek İçin Ne Yapmalı
Private key, temelde bitcoin sahtekarlığı durumlarının önüne geçmek için yapılmaktadır. Sayısal bir imza olarak da düşünülecek bu anahtar, geniş bir aralıktan geçerek özel anahtar değeri kazanır. Doğru özel anahtar değerinin kullanılması bu noktada kritik bir konudur.karmaşık bir işlemde imza kullanabilmek için önemli bir durum vardır.Yani bir para alımı olacağı zaman tahmin edilmez imzalaroluşturulur. Özel anahtar değerinin sahibi her işlemde değişik imza uygulayacaktır.

Özel Anahtarın Önemi
Bitcoin piyasasında özel anahtar değeri başkası tarafından bilinmemelidir. Aksi halde bitcoinlerinizin çalınması muhtemeldir. Bu noktada hırsızların anahtar değerinizi çalması için ne yaptıklarına da bakmak gerekir. “Saklama ortamı”*ve “iletişim kanalları” hırsızların yöntemlerinden en önemli ikisidir ve özel anahtar değerlerinizi saklarken yüksek güvenlik önlemlerine mutlaka önem verilmelidir.Yani Private Key'in gizli sorunuz olarak düşünebilirsiniz.Public Key'inizi kaybettiniz veya unuttunuz işte Private Key tam da burada devreye girmektedir.Private Key ile hesabınıza tekrardan erişebilir ve Bitcoinlerinizi alabilirsiniz veya Public Key yani Bitcoin adresinizi öğrenebilirsiniz(Tabi öncelik hesaba erişmek için kullanılır bu dediğim public unutulduğu zaman).Bu açıdan belirttiğim gibi Private key adresini kimse ile paylaşmayınız ve olabildiğince güvende tutmaya çalışın.Aksi halde bütün yatırımlarınız hiç olup gidebilir ve hesabını soracağınız, muhattap olacağınız kimse olmayacağından dolayı büyük zararlara uğrayabilirsiniz.

Nasıl Elde Edilir
Özel anahtar elde etmek için Eliptik Eğri Kriptografisi*kullanılmaktadır. Matematiksel işlemlerle hazırlanan bu harf ve rakamlar çok uzun bir sayı olarak karşımıza çıkar. Açık anahtar değerleri ve özel anahtar tek yönlü kapı benzeri de düşünülebilir. Pratikte ters yönde açılması mümkün olmadığı için Bitcoin’in güvenlik modelinin de en önemli detayıdır.

İyi Bir Özel Anahtar Değeri
Bitcoinde iyi bir özel anahtar değeri seçmek önemlidir, çünkü dikkatsiz bir seçim sıkıntı demektir. Hırsızlık için davetiye olmaması açısından özel anahtar değerleri sır olarak kalmalıdır.

Public Key Nedir ?
Public key yazının başında da belirttiğim gibi Bitcoin gönderiminin sağlanabilmesi için gereken alıcının adresidir.Bunu biraz daha basitleştirmek gerekirse; Public key bizim IBAN numaramızdır.Kimi insanlar Public Key ile Private key'i karıştırmakta hatta bazı kısmı bu ikisinin aynı şey olduğunu düşünmektedir.Ancak bu ikisi birbirinden farklıdır.Private Key'in ne olduğunu yukarıdaki bölümde anlatmaya çalıştık.Şimdi ise Public key'e geldi.Public Key her kullanıcı için farklı olarak üretilen bir adrestir.

256 Bit uzunluğunda olan Public key'lerin bir aynısı asla olmaz! Bitcoin transferlerinde kullanılan(zaten bu olmasa transfer olmaz) Public Key Private Key'in aksine herkes tarafından görülebilir.Yani sizin Public Key'inizi bilen birisi sizin hesabınızda ne kadar Bitcoin olduğundan tutun işlem geçmişine kadar her türlü işlemi görebilmektedir.Burada Bitcoin hani kriptoydu izlenemezdi? diyebilirsiniz.Fakat atlanan nokta şu Public key de sadece işlem geçmişini ve bakiyeyi görebilmektesiniz.Yani hesabı kullanan kişinin adını, yaşını ve nerede yaşadığı gibi kişisel bilgileri görmeniz imkansızdır.Hatta isterseniz Blockchain'in resmi sitesine girerek herhangi bir Bitcoin adresini aratınız ve sonuçlara bakın görebileceğiniz tek şey işlem geçmişidir.Public Key ve Private Key'i özetlemek gerekirse; Public Key sizin transferlerde bitcoin alabilmek için kullandığınız bir adrestir(IBAN olarak düşünün anlaması daha kolay) Private Key ise hesabınıza erişmek için kullandığınız adrestir.Private Key adresinizi mümkün oldukça güvende tutmaya özen gösteriniz.İyi Forumlar.
Kaynak; BTCFRM