Golden cross nedir ve neden önemlidir? Golden cross ve bunun zıddı olan death cross teknik analistlerin değer verdiği, üzerine görüş bina ettiği formasyonların başında gelir. Bu yazımızda golden crossu ve golden cross yapan coinleri konuşacağız.

Golden Cross Nedir – Neden Önemlidir?
Golden cross nedir? Golden cross 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı yukarıya doğru kesmesi yani üzerine çıkmasına denir. Peki neden önemlidir? Çünkü kesişim aşağı yönlü hareketlerin sonlandığını, o coinde yükseliş döngüsünün yüksek ihtimalle açılmış olduğunu belirtir. Golden cross’un bir diğer özelliği ise fiyat grafiğinin altında gerçekleşmesidir.

Herhangi bir fiyat grafiğini açın, 50 MA ve 200 MA’yı ekleyin. Grafikte geçmişe doğru ilerleyin ve düşüş bölgesini bulun. Kabaca şöyle bir görüntü bulacaksınız: 200 MA en üstte, onun altında 50 MA onun altında ise fiyat grafiği yani mum çubukları. Grafiği yavaş yavaş zaman oku yönünde ilerletin. Mum çubukları yükselmeye başlayınca grafik önce 200 MA ardından 50 MA çizgisini yukarı kıracak. Artık iki hareketli ortalama çizgisi de grafiğin altında. Boğa sezonunun geldiğini doğrulamak için artık size lazım olan tek şey golden cross. Yani 200 MA’nın en alta düştüğü an. Çoğu uzun vadeli teknik analistler golden crossu gördüğünde LONG emir yani alım emri girer.


Bu işaretlerin tam tersi de death cross olarak adlandırılır ve güçlü bir düşüş göstergesidir. Yani 50 günlük hareketli ortalama 200 günlük hareketli ortalama hattını aşağı yönlü kırar. Bahsi geçen kesişim fiyat grafiğinin üstünde gerçekleşecektir. Bu ise apaçık bir düşüş göstergesidir. Kaldıraçlı bir platformda işlem yapıyorsanız bu bölgede SHORT işlem açmanız önerilir.



Hangi Zaman Grafiğine Bakmak Gerekir?

1 saatlik grafikteki golden cross kısa vadeli yükseliş trendinin uzun vadeli düşüş trendine baskın çıkması olarak tanımlanır. Pek güvenilmez. 4 saatlik grafikteki golden cross ise yükselme emarelerinin güçlendiğini ve boğaların moral bulduğuna yorumlanır. Golden cross’a işlem açan orta vadeli yatırımcılar 4 saatlik grafikte golden crossu görmeden işlem açmaz. 1 günlük grafikte meydana gelen golden cross ise artık baharın geldiğinin müjdecisi hükmündedir.

Piyasada görece güvenilir diyebileceğimiz en tepedeki 35 coine bakarak hangilerinin golden cross yaptığını araştırdık. Bazılarının grafikleri güçlü yükseliş sinyalleri veriyor. Formasyon ve genel gidişat olarak yükseliş için gerekli olan emareleri taşıdıkları gözleniyor. Ama uyaralım, bunlar sadece gözlem ve emareler. Piyasalar tamamen öngörülebilir olsaydı para kaybeden kimse kalmazdı. Her yatırım risk içerir, tüm göstergeler ve osilatörler yükseliş için alarm verdiğinde bile fiyatlar aşağı yönlü hareket edebilir.

4 Saatlik Grafikte Golden Cross Yapan Coinler
En büyük 35 coinden bir kısmı golden cross yapmış bir kısmı ise yapmaya çok yaklaşan coinler. İşte golden cross yapmış olan coinler

EOS (EOS/BTC)

VERGE (XVG/BTC)

SIA (SC/BTC)

Aşağıda EOS’un yaptığı golden cross’u rahatlıkla görebilirsiniz.



Mavi hat 50 EMA – Mor hat 200 EMA

Bu listeye ilaveten Ripple (XRP) ve Stellar (XLM) da golden cross yapan coinler arasında. Lakin şöyle bir durum var ki bu iki kripto para da golden crossu gerçekleştirdikten sonra büyük bir düzeltme hareketi yaptılar. Fiyat grafikleri 55 MA ve 200 MA arasında düştü. Sağlıklı bir boğa döngüsünde en altta 200 MA ortada 55 MA en üstte ise mum çubukları yani fiyat grafiği olmalı. O yüzden bu iki coin hakkında şu an çok olumlu bir izlenim yok.

Bu ikisi arasından örnek olarak Ripple’ı verelim. XRP/BTC 4 saatlik grafikte 21 Eylül’de golden cross yaptığı görülüyor. Ardından grafik Fib 61.8 seviyesine kadar geri çekildi ve iki önemli hareketli ortalama hattının arasına girdi. Fib 61.8 geri dönüşler için sıkça karşılaşılan bir düzeltme seviyesidir. Fiyatların bu kadar geri çekilmesi grafiğin buradan yukarı dönmesi halinde normal karşılanmalı.

Mavi hat 50 EMA – Mor hat 200 EMA
4 Saatlik Grafikte Golden Cross Yapan Coinler
Henüz golden cross yapmamış ama yapmaya çok yaklaşmış coinlerden de bahsetmek gerekir. Elbette bu kriteri yerine getiren sadece en büyük 35 coin arasından seçimimizi yaptık. İşte yakın gelecekte güzel haber alma olasılığımızın yüksek olduğu coinler:

Ontology (ONT/BTC)

ICON (ICX/BTC)

QTUM (QTUM/BTC)

Bu üçü golden crossa son derece yaklaşan coinler. Bu üçü kadar olmasa da golden cross yolunda emin adımlarla ilerleyen 3 coin daha var ki onlar: IOTA (MIOTA), Ethereum (ETH) and Cardano (ADA)

Peki en büyük 3 coin arasında analistlerce en tehlikeli formasyonlardan biri olarak kabul edilen death cross yapan yok mu? Görebildiğimiz kadarıyla iki tane var. Onlar da Lisk (LSK) ve Dash (DASH). Monero (XMR) ise death crossa çok yaklaşmış durumda.

Son Olarak Gelelim Bitcoin’e

Bitcoin 4 saatlik grafiği uzun bir aradan sonra 2 gün önce yani 8 Ekim günü golden cross yapmayı başardı. Gördüğünüz gibi golden cross fiyat grafiğinin hemen altında yer alıyor. Fiyat değeri ve diğer iki hat birbirlerine çok yakın. 200 EMA’nın aşağı doğru, fiyat grafiğinin ise üste doğru ilerleyerek ayrışması ve bu sayede golden cross’un sağlıklı olduğunun ispatı gerekiyor. Umarız üç değer de bu seviyeden ayrışmaya başlar.

Mavi hat 50 EMA – Mor hat 200 EMA
Bu yazımızda golden cross nedir sorusuna cevap aramaya çalıştık. Yazıyı yararlı buluyorsanız paylaşabilir ve sitemizin bildirimlerine abone olabilirsiniz.

Not: Yazı Yatırım Tavsiyesi İçermez

Kaynak için Link: https://koinmedya.com/2018/10/10/golden-cross-nedir-golden-cross-yapan/