ETHEREUM CLASSIC NEDİR VE NASIL KAZILIR?


Ethereum Classic nedir?

Ethereum, son günlerde yükselişe geçen kripto, yani dijital para birimlerinden biridir. İlk başta altcoin gibi görünse de, altcoinden farklı olarak, açık kaynak kodlu, blok tabanlı ve halka açık, dağıtılmış bilgi işlem platformudur. Temel olarak bitcoin gibi çalışır ancak bitcoinin daha gelişmiş halidir denilebilir. Ethereum, enternasyonal bir ortak düğüm ağı kullanarak komut dosyalarını çalıştırabilen merkezi olmayan bir turing tam sanal makinesi veya diğer bir deyişle ethereum sanal makinesiyle işlem görür. Ethereum, hesaplar arasında gerçekleştirilen hesaplamalar için katılımcı düğümleri telafi etmek amacıyla kullanılan “eter” isimli bir şifreleme sembolü sağlar. “Gas” adı verilen dahili bir işlem fiyatlandırma mekanizması sayesinde, oluşabilecek spam azaltılır ve kaynakları ağ üzerinde tahsis etmek mümkün olur.

Kendine özgü bir yazım dili olan Ethereum, bitcoin mantığıyla oluşturulmuştur. Merkezi olmayan yazılım protokolleri geliştirilmesine olanak sağlayan bir işletim sistemine sahip olan Etherium, bir tek blok zincir üzerinden onay almış kontratlar kullanarak, sayısız altcoin yaratmayı mümkün kılmaktadır.



Yakın zamanda Ethereum Vakfı, Ethereum’a yapılan saldırının ardından Hard Fork’a gitme kararı almış, Hard Fork‘un başarısıyla fiyatı yeniden yükselmeye başlamıştı. Ancak bu durum Ethereum kullanıcıları için yeterince ikna edici olmamıştı ve bu madeni kullananların % 15’i Ethereum Classic’te kalmak istediklerini belirtmişlerdi.

Hard Fork sonucu çıkan ve Ethereum Classic (ETC) denilen para birimi web sitesinde yapılan açıklamada, “Bu projenin hedefi, Ethereum Blockchain‘i devam ettirmek ve Ethereum Vakfı kararı sonucu, DAO‘nun kurtarılması amacıyla hazırlanan paketten tatmin olmayanlar için ikinci bir seçenek yaratmaktır” denilmiştir.

Yani denilmek istenmektedir ki: Bu yeni bir dijital para değildir, bu, Ethereum‘un kardeşi ya da Ethereum’un 2’ye bölünmüşüdür.



Ethereum Classic Nasıl Kazılır?


Ethereum Classic madenini kazabilmek için bir havuz seçmeye ihtiyacımız var. Bunlar Nano Pool ya da Ether Mine olabilir. Öcelikle kullandığımız borsalardan ETC Deposit adresini alıyoruz. (Polonoiex, Bittrex gibi.) Daha sonra sectiğimiz havuzun web sitesine girerek claymore dosyamızı indiriyoruz ve havuz parametrelerimizi giriyoruz. İndirdiğimiz claymore dosyasını açarak start.bat dosyasında gerekli ayarlarımızı yapıyoruz. Tüm bu işlemler sonunda kazıma işlemi başlayabiliriz.

Kaynak