Fotoğrafçılığa yeni başladığınızda size bir sürü ekipman, kompozisyon ve işlem önereceklerdir. Bu makalede fotoğrafçılığa yeni başlayan kişilerin tomurcuklanan ilgisiyle ilgili bir dizi ipucu yer almaktadır.

1. Ekipman önemli değil

Birçok fotoğrafçı için iyi bir lens ve kamera gövdesi fotoğraf çekmek için vazgeçilmez gerekliliktir bu yüzden ekipmana aşırı önem verilir. Ancak temel ekipman fotoğraf makinesidir ve diğer ekipmanlar makinenin yaratacağı fotoğrafın bir parçası olacaktır. Tabi ki iyi bir donanım ve teçhizatla, bazı tekniklerle iyi fotoğraflar yakalanabilir. Ancak iyi bir fotoğrafçı, sadece bir kamerayla iyi fotoğraflar yakalayabilir. Kötü bir fotoğrafçı, binlerce dolarlık teçhizata sahip olsa da kötü resimler yakalayacaktır. Sonuç olarak fotoğraf çekmek için önce odaklanmak, yeterli bilgiye sahip olmak ve bu alanda gelişmek, tüm bunlara sahip olduktan sonra ancak iyi bir ekipmana sahip olabilirsiniz.

2. Teknoloji ile boğulmayın

Bu tavsiyeler sadece ekipman için değil fotoğraf çekiminin arkasındaki teknoloji için de geçerlidir. Deklanşör hızı, ISO, diyafram teknikleri fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken temel unsurlardır. Tüm bu deneyime adım adım öğrenerek sahip olunur. Teknolojik makinelere ve programlara bakmadan önce en iyi ayarı biliyor olmanız gerekir. Ayrıca aynı durumda farklı ayarlar deneyebilirsiniz. Fotoğraf çekimi için gerekli teorik bilgiyi öğrendikten sonra pratiğe geçebilir ve düşük diyafram ayarlarıyla (f / 18 gibi) keskin ve iyi fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Ortamdaki ışık fazlaysa ve keskin bir resim elde edilmek isteniyorsa diyafram ayarları yükseltilebilir. Daha yüksek bir ISO (örneğin ISO1600) düşük ışıkta fotoğraf makinesinin titremesini azaltır ancak, bu ayar her ışık için uygun olmayabilir. Bu tür istisnalara dikkat ederek kendinizi geliştirebilir, bilgi edinebilir ve bu alanda ciddi yol kat edebilirsiniz. Yol boyunca bazı ip uçları keşfedeceksiniz ve bunlar bilginizi arttıracak. Teknoloji konusunda endişelenmeyin!

3. İyi kompozisyon zor değildir

Kompozisyon oluşturulurken kullanılan teknoloji çekilen resimler için önemli olabilir. Makine kullanmayı iyi bilmek ve makinenin parçalarını eksiksiz tanımak iyi bir kompizosyon yaratmak için faydalı olacaktır. Kompozisyon görüntüyü seçmenin yoludur. Sadece kamera ekranından (vizör) bakmak güzel bir görüntü yakalamak için yeterli değildir. Bu basit işlemler işin tabanını oluşturur. Çekmek istediğiniz konuyu çerçevenin merkezine yerleştirin . Arka için plan Not; “İnsanların ve ağaçların seçtiğiniz ana unsur için bıçaklayıcı olmadığından ve görüntüde dikkati başka yerlere çekmediğinden emin olun ” Bir diğer kullanışlı ipucu; konuyu korumak için mümkün olduğunca objeyle aynı seviyede bulunun. Özellikle çocuk veya evcil hayvan fotoğrafları çekerken bu önemli bir kuraldır. Yere yatarak veya oturarak çekmek iyi bir fotoğraf elde etmenizi sağlayacaktır. Gerçekten göründüğü kadar karmaşık değildir. Bu kural diğer fotoğraflar için de iyi bir başlangıç noktasıdır. Görüntüyü hem yatay hem dikey olarak üç düzlemde bölün. Konunun bu kavşaktaki çizgilerin birleşme noktasında iyice yerleştiğinden emin olun. Bu kamerayı birkaç santim hareket ettirerek büyük bir resmin birleşim noktasını ayarlayabilmek için önemlidir. Ayrıca ileri ve geri hareket etmek arka planı yakalamak için faydalı olacaktır. Bu kuralları uygulayarak iyi fotoğraflar çekebilir, özellikle manzara fotoğraflarında güzel kareler elde edebilirsiniz. Deneyin.

4. Deklanşöre Birkaç Kez Basın

Tüm bunlarla birlikte iyi bir fotoğrafçı olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız sık sık çekim yapmanız gerekir. Yılda iki kez yapılan tatillerde fotoğraf çekmek iyi bir fotoğrafçı olmak için yeterli değildir. Eğer iyi bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız çekim yaptığınız yerlere sık sık gitmeli ve bol çekim yapmalısınız. Fotoğraf için bulduğunuz konunun zor olması gerekmez. Evin içinde ve etrafında yeteri kadar konu vardır. Aile fertlerinizi yakalamak için sık sık izin alabilirsiniz. Ancak tek başına aile fertlerine odaklanmanız da gerekmiyor. Etrafınızda yeterince mükemmel eğitim materyalleri bulunduğuna emin olabilirsiniz. Kediler, köpekler, diğer evcil hayvanlar, aile fertleri, elinizde kompozisyonlar yaratmak için yeterince malzeme var. Bunları kullanarak iyi fotoğraflar yaratmak için yeterince nesneniz var; bir çiçek, oturma odası, arka plana yerleştireceğiniz herhangi bir şey olabilir. Malcolm Gladwell Aykırı kitabında meşhur 10.000 Saat Kuralı’ndan bahsetmektedir . Eğer bir etkinlik üzerinde on bin saat geçirirseniz onunla ilgili büyük başarı elde edersiniz. Bunun ne olduğunun önemi yok, on bin saat kuralını her etkinlikte uygulamak gerekiyor. Fotoğrafçılıkla on bin saat geçirdiğinizde başarılı olacağınıza inanabilirsiniz.

5. Basit tutun

En iyi resimler genellikle rahatsız edici unsurları olmadan sessiz resimler. Çok sert kendiniz yapmak ve görüntü rahatsız edici unsurları tutmaya çalışmayın. Sessiz ve farkedilmeden çekilen fotoğraflar her zaman daha güzeldir. Yalnız fotoğraflarınıza çizgiler, şekiller, desenler tekrarlayan, bulanık arka planlar ve kompozisyon kullanın. Bu, tüm konular için geçerlidir; portreleri, mimari, makro ve benzeri. Bir fotoğrafta kalanı siz doğal çekim yaptıktan sonra, tüm rolü izleyicinin bakış açısı verir.

6. Makinenizi sabit tutun

Çekilen fotoğrafın hareket edilecek odağın dışında olmasının nedeni makinenin doğru biçimde tutulmamış olması olabilir. Fotoğraf çekmek için dışarıda olduğunuzda, özellikle güneşli havalarda bunu yapmak fotoğrafınızı mahvedecek kadar tehlikeli olabilir. Fotoğraf makinenizi sabitlemeyi öğrenmelisiniz. Bunun için kollarınızı kullanarabilirsiniz, sağlam bir duruş elde ettiğinizde fotoğraf makinesi lensi iyi biçimde ayarlayacaktır. Fotoğrafı çekmek için sağ elinizi kullanın. Mümkün olduğunca titreşimi önlemek için makineyi kollarınızla vücudunuza doğru sıkıştırın. İsterseniz bir tripod kullanabilirsiniz. Özellikle makro fotoğrafçılık gibi alanlarda tripod olmadan fotoğraf çekmek imkânsızdır. Hangi tür fotoğrafçılık yaparsanız yapın satın alabilirsiniz. Bir tripod satın aldığınızda ucuzluğu için değil, kullanışlı olduğu için seçin.

7. Ayarlarınızı Kontrol Edin

Kameranız istediğiniz kareyi yakalamak için iyi ise onu fotoğraf çekmek için başlangıç noktası olarak kabul edebilirsiniz. Bunun için kullandığınız kamerayı ve ayarları iyi bildiğinizden emin olun. Gerekirse başka bir fotoğrafçıdan yardım alarak ayar yapabilirsiniz. Zaman zaman başlangıç noktasına geri dönmeniz gerekebilir. Bu temel ayarları fotoğraf çekmeye başlamadan önce yapmalısınız. ISO 1000 gibi düşük ayarları, PAL veya NTSC gibi TV modları gibi düşünebilirsiniz. Objektif en yüksek ayarları çekecek kapasiteye sahiptir ve hafıza kartının da bu ayarları kaldırabilecek durumda olduğundan emin olun. Daha sonraki ayarların nasıl çalıştığını bilmiyorsanız diğer ayarları deneyerek öğrenebilirsiniz. Her şeyi bilmek ve bilmek zorunda kalmak fotoğraf makinesi kullanmanın temellerinde vardır.

8. Lightroom ile çalışmak öğrenin

Bugün sadece işinizin bir parçası olan bir resim çekin. Her resim uygun post-prossescing (fotoğraf sonrası yapılan birtakım ayarlar) yardımıyla daha iyi olabilir. Açıkçası başlangıç için iyi bir fotoğraf yakalamak hâlâ gerekli ama çeşitli editörlerle daha iyi görüntüler elde etmek de mümkündür. Bu photoshop gibi ücretsiz bulunabilen programlarla ve Gimp gibi fotoğraf editörleriyle mümkündür. Benim tavsiyem; Adobe Photoshop Lightroom programının ücretsiz bir sürümünü indirin. Burada skin ayarlarıyla ilgili bir kitap bulunur ve program bir stüydyo gibi çalışır. Çektiğiniz fotoğrafı birkaç saniye içinde geliştirebilir ve fotoğraf için yapacağınız işlemleri hızlandırabilirsiniz.

9. Resimlerinizi RAW formatında kaydedin

Profesyonel kameralar kullanırken RAW formatında çekim yapabilirsiniz. Bu sensörden gelen bilgileri doğrudan içeren ham veri dosyasıdır . Eğer fotoğraf çekerken JPEG formatını kullanırsanız kamera ham verileri otomatik olarak bu forrmata dönüştürür. JPEG formatı ne yazık ki çok az kamera sensörünü yakalayabilir. Bu şekilde çektiğiniz fotoğraflardaki ayrıntıları kaybedebilirsiniz. RAW dosyaları büyük yer kaplar ama endişelenmeyin, yüksek kapasiteli hafıza kartlarını oldukça uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Sonradan resimlerinizi JPEG’e dönüştürmeniz zor değildir. Bu dönüşümü yapabilir ve fotoğraflarınızı JPEG’e dönüştürürken dosyalar üzerinde oynayarak tam kontrol sağlayabilirsiniz. RAW konusundaki artıları ve eksileri Photofacts daha erken bulmuştur. Benim tavsiyem her durumda RAW formatı ile çalışmanız ve bu formatı öğrenmenizdir.

Kaynak: Fotoğrafçılığa Yeni başlayanlar için 9 İpuçları