Fotoğrafçılık dünyasının içinde, birbirinden ilginç ve önemli kavramlar yer almaktadır. Hobi olmanın ötesinde, profesyonel bir uğraş alanında da kritik bir yer teşkil eden fotoğrafçılık, kendine has terimleri ve teknikleri de içerisinde barındırır. Doğal olarak gelişen ve aslında profesyonel fotoğrafçılar açısından oldukça önemli anlamları taşıyan bu tip terimler, fotoğraf dünyasına adım atacak arkadaşlara rehber olması amacıyla, çeşitli şekillerde açıklanmaya çalışılmaktadır. Kavramların bilinmesi ve bu alanda kullanılması, pek çok açıdan sanatçılara rehber niteliği taşımaktadır.

Örneğin, en çok bilinen kavramlardan biri olan fotoshoot üzerinden gidersek, fotoğraf çekimi sırasında, fotoğraf makinesi ile saptanmış görüntü anlamına gelen fotoshoot’un, profesyonel fotoğraf sanatçıları arasında oldukça sık kullanılan kelimeler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Daha çok moda çekimlerinde, bilhassa canlı model fotoğraf çekimleri çalışmalarında adından sıklıkla bahsedilen fotoshoot, buna göre de bazı sektörlerde daha etkin şekilde bilindiğini fark ettirmektedir.

Görüntünün ölümsüzleştirilmesi esnasında, en çok da profesyonel fotoğrafçılar tarafından dile getirilen fotoshoot, pek çok fotoğraf çekim yöntemi ya da başlığı altında da incelenebilmektedir. Özellikle güzel ve kaliteli fotoğraf çekimi, yakın çekim, portre çekimleri, yarım portre çekimi, tam boy çekimleri gibi fotoğraf alanlarında da çeşitli anlamları ifade edebilmek adına fotoshoot kavramı kullanılmaktadır.

Kavramlara Hakimiyet İle İlgili Bazı Detaylar

Fotoğrafçılık üzerinde hakimiyet kurmak için, kavramların temellendirilmesi oldukça önemlidir. Bu kavramlar ne kadar bilinir ve pratiğe dökülürse, sanat o denli düzgün icra edilir. Yukarıda bahsedilen fotoshoot kavramından hareket edersek, ortamdaki ışık ile birlikte, makinenin odaklandığı görüntünün yansımasının makinede oluşması durumunu ifade eden bu kavramın, uygulamada fark yarattığından bahsedebiliriz.

Bu bilgiden hareketle, suratı asık olan bir model ile gülümseyen bir modelin yansıttığı görüntü farklı olacağı için, bu iki görüntü kıyaslandığında, elbette ki görsellik açısından aynı performans ve verimlilik alınamayacaktır. İstenilen görüntü pozitif ruhu simgeleyecekse, modelin gülümsemesi ya da en azından suratını asmaması oldukça önemlidir.

Fotoğraf kalitesi ve çekim sırasındaki bu verimliliğinin yüksek olması açısından, çekimlerin full frame fotoğraf makineleri ile yapılması genel anlamda önerilmektedir. Çünkü full frame fotoğraf makineleri, tam kare fotoğraf çekebilme yeteneğine sahip oldukları için, ortamdaki ve nesneye vuran ışık ile ilgili daha hassas ve daha duyarlı davranmaktadır. Bu nedenle de, görsellik performansı yüksek olmaktadır. Günümüzde gazetecilerin vazgeçilmezi olan, fotoğraf sanatçılarının ellerinden düşürmedikleri bu tip makineler, özellikle de düğün fotoğraflarının çekiminde, moda dergilerinde yer alacak model çekimlerinde ve benzer çalışmalarda sık şekilde kullanılmaktadır.

Kaynak: Fotoğrafçılık Dünyasındaki Kavramların Uygulamadaki Önemi