Merhaba Arkadaşlar,
Bugün sizler için fotoğrafçılıkla ilgili zamanında çok araştırdığım ve edindiğim bilgileri derleyeceğim. Eğer sizlerde benim gibi fotoğrafçılık hobisini yapıyorsanız ve özellikle Makro fotoğrafçılık ile ilgiliyeniz bu yazı işinize yarayacaktır. Çünkü zaten pahalı bir hobi olan fotoğrafçılıkta makro ile uğraşmak bir nebze daha pahalı oluyor.


Şimdi anlatacağım konular eğer DSLR kullanıyorsanız kullanabileceğiniz yöntemler olacak. Eğer DSLR kulanmıyorsanız yapacağınız daha doğrusu yapabileceğiniz seçenekler sınırlı. Ben şimdiki yazımda DLSR kullananlar için seçenekler sunmaya çalışacağım.


DLSR ile Makro Fotoğraf Çekmek
Crop ile Makro Benzeri Fotoğraflar Çekmek

Bu seçenek kullanabileceğiniz en ucuz yollu yöntemdir. Elinizdeki lens ile nesneye olabildiğince yaklaşıp, odaklamayı doğru şekilde yaparak fotoğrafı çekin. Daha sonra da objeyi istediğiniz büyüklüğe getirinceye kadar keserek büyütebilirsiniz. Ancak fazla abartmamak gerekir yoksa netlik ve keskinlik kaybolacaktır. Bu yöntemle çekmiş olduğum bir fotoğraf alttadır.


Uzatma Tüpü Kullanarak Makro Fotoğraf Çekmek

Uzun bir süre crop yaparak fotoğraf çekmeye devam ettim. Ancak sonrasında bu fotoğraflar bana yeterli gelmemeye başlamıştı. Çünkü crop yapılınca kalite düşüyordu ve ben de düştüğünü anlmaya başlamıştım. Ancak yinede hayalimdeki lens olan Canon 100mm f2.8L alacak ne param vardı ne de verecek düşüncem vardı. Dolayısıyla daha ucuz yollu bir seçenek aradım. Önümde iki seçenek vardı. Ya ters bağlama yöntemini kullanacaktım ya da uzatma tüpü kullanacaktım. Ben uzatma tüpünü kullanmaya karar verdim ve 30TL fiyatla makro uzatma tüpü aldım.


Ancak ucuz etin suyu kara olur örneği bu seçenek için mevcut. Çünkü uzatma tüpü ile fotoğraf çekmek çok zor oluyor. Öncelikle uzatma tüpü nedir, nasıl kullanılır sorularına değineyim.

Makro Uzatma Tüpü Nedir ?



Makro uzatma tüpü DSLR gövde ile lens arasında tünel görevi gören ve optik eleman barındırmayan bir yardımcı aparattır. Kullanılmasının tek amacı lens ile sensör arasındaki mesafeyi arttırarak büyütme oranını arttırmaktr.

Makro Uzatma Tüpü Nasıl Kullanılır ?

Benim aldığım uzatma tüpü 3 farklı boyutta bulunuyor ve ister tamamını isterse istediğim kadarlık kısmını kullanıyorum. Bu bana çok avantaj sağlıyor. Çünkü tümünü takarsam tepe flaşımı kullanamıyorum. Fotoğrafın üzerine gölge düşürüyor. Ben de 2 bölmesini kullanarak çekim yapıyorum ve flaş kullanarak fotoğrafı aydınlatıyorum.


Elimdeki makro uzatm tüpü manuel bir uzatma tüpü. Yani otofokus özelliği bulunmuyor. Bu nedenle fotoğrafı çekerken manuel odaklama kullanmanız gerekiyor.


Ancak şunu söylemeliyim ki makro uzatma tüpü ile fotoğraf çıkmenin belkide en kolay kısmı manuel odaklama. Çünkü tüp kullanımından kaynaklı olarak vizör çok kararıyor ve kareyi görmek çok zor oluyor.


Diğer yandan ise odaklarken diyaframın çok açık olması, f3.5 – f4 gibi, fotoğrafıodaklayamamınıza neden oluyor. Çünkü alan derinliği fazla olduğundan nesnenin veya hayvanın sade bir noktası net kalıyor ve tümü flu bir kare elde ediyorsunuz. Bunu kurtarmak için fiyafram değerini f9-f11 gibi değerlere çıkarmak gerekli. Ancak fotoğraf çekme anında yapmak imkansız. Çünkü makine ile lens arasında bir organik bağlantı bulunmuyor tüpden dolayı. Bunun için lensi makinaya takın ve diyafram değerini f11 yapın. Sonra lensi makineden çalışır vaziyette çıkartmanı gereklidir. Çıkartırken de makinenizin önizleme tuşuna basılı tutarak çıkartmanız gerekli.


Dediğim gibi çekim biraz zor oluyor ancak güzel kareler elde edebilirsiniz rahatlıkla. Aşağıda kendimin Canon 600D+18-55is2 lens ve makro uzatma tüpü ile çektiğim kareleri inceleyebilirsiniz.









Kaynak : Makro Uzatma Tüpü Nedir ? Nasıl Kullanılır ?