Bu sefer şef sizsiniz ve menüde muhteşem yiyecek fotoğrafları var. Mükemmel sonuçlar için size 10 ipucu sunuyoruz.

1. Yumuşak ışık

Yiyecekler üzerinde çalışmaya yeni yeni başlıyor iseniz yumuşak ve oval görünüme sahip yiyeceklerden başlayabilirsiniz. Bu yiyecekler üzerinde çok rahat çalışabilirsiniz. Yiyecek çekimi yaparken direk gelen güneş ışıklarından kaçının. Direk cam kenarı değil, ancak tamamen gölge de olmayan ışığın tam anlamı ile ideal olduğu noktalarda çalışabilirsiniz. Stüdyo içerisinde çekim yapmak en azından doğrudan ışık almak yerine flaş yardımı ile ışıklandırma yaparak daha rahat çekim yapmanıza olanak sağlayabilir. Stüdyo içerisinde softbox veya büyük bir beyaz yüzey yardımı ile ışığı yansıtarak daha yumuşak ışık elde edebilirsiniz. Karanlık bir ortamda bir parlama ekranı kullanabilirsiniz. Eğer bir restoran da çekim yapacak iseniz sabitlemek için tripod kullanmak akıllıca olacaktır. Doğal ışık ile çalışırken mutlaka deklanşör hızını düşürün aksi halde olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Tripod ile çalıştığınızda daha yüksek ışık hassasiyeti sağlayabilirsiniz.

2. Taşı yakın

Gıdanın gerçeği yansıtabilmesi için yakın mesafeden çekim yapmanız gerekebilir. Bu durumda makro bir lens kullanabilirsiniz. Gıda ya yaklaşmak için olabildiğince eğilmeniz ve hatta sürünmeniz gerekebilir. Gıdanın bütününü alırken fotoğrafladığınız her nokta da ayrı bir lezzeti ve aşçının yansıttığı tüm ayrıntıları gösterebilirsiniz. Gıda fotoğraflarında da sadece ana objeyi yakınlaştırmak sizin elinizdedir. Yiyeceğin yakın, diğer ayrıntıların uzak olduğu fotoğraflar oldukça ilgi çekici olacaktır.

3. Alan derinliği yararlanın

Yiyeceği ön plana çıkartmak için arka planı bulanık yapabilirsiniz. Bunun için küçük derinliği kullanın. Ancak çok az derinlikten de kaçının bu da rahatsız edici olabilir. Gerekir ise fotoğraftaki alanı daraltın, keskinliği arttırın. Bunun için sabitleyici tripod kullanabilirsiniz. (örneğin, f / 11 bir diyafram) bir fotoğraf hareketsizlik sağlamak için tripod ve yavaş deklanşör hızı ile elde edebilirsiniz.

4. Ayrıntılara dikkat

Gıda fotoğrafı çekerken yan objeleri de olabildiğince hoş seçmek gerekir. Gümüş bir peçetelik, temiz bir cam masa, üzerine not yazılmış bir peçete bunun gibi ayrıntılar sunulan fotoğrafın arka planındaki güzelliktir. Bu ayrıntıları aşçı düşünememiş ise, siz bu konuda uyarılarda bulunabilir ve destek alabilirsiniz.

5. Kırma ve kesme

Bir gıda resmini cezp edici yapabilmek için onun yiyecek olduğunun altını çizmek gerekir. Bu da tabağı süsleyerek bir kaç dokunuş ile sağlanabilir. Bir pasta diliminde bir kaç çikolata parçası veya bir çatal alınmış hissi yaratmak lezzetli olduğunu anlatır. Bir yemek tabağının kenarında küçük kırıntılar ve sıcak olduğunu gösteren dumanlar bunlar resmi doğallaştırırken, izleyicinin ilgisini çekecek detaylardır.

6. Çevreyi resminize alın

Daha önceki tavsiyelerimizin tam tersine bu sefer arka planı göstermek olukça faydalı olacaktır. Arka planda bulanıklık yapmak yerine yiyecekle beraber restoranın iç dizaynını verilen hizmeti sunan, tanıtan arka planlar resme canlılık katar. Bir dondurma tabağı resmi çekerken, restoranın muhteşem manzaralı terasını arka plan olarak almak fotoğrafın daha ilgi çekici olmasını sağlayacaktır.

7. Net bir resim sağlayın

Gıda fotoğraflarında otomatik pozlama resmin gizli kalan yönlerini yansıtır. Opt makinelerde gıdanın beyaz bir plaka ile çekim yapmak olumsuzluklar yaratabilir. Makinenizde overexpose olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Fotoğraflarınızda küçük kırpmalar meydana gelmemiş ise sorun yoktur.

8. Doğru renk sıcaklığını dikkat edin

Genel olarak beyaz dengesi kullanılan gıda çekimlerinde, gri kart kullanmak en rahat olanıdır. Sıcak olarak servis edilen yiyeceklerin sıcak görünmesi için beyaz arka plan veya mavi arka plan yanlış olacaktır. Bu nedenle tek kart olarak gri kullanır ve RAW formatın da çalışır iseniz daha sonra resimler üzerinde rahatlıkla değişiklik yapabilirsiniz. Gri kartı yerleştirdikten sonra dilediğiniz gibi çalışabilirsiniz. Işık doğal bile olsa gri kart size büyük rahatlık tanıyacaktır.

9. Farklı bir açı deneyin

Yemeğin çekici geldiği ve iştah açtığı açı 45 derecelik açı olduğu belirtilmiştir. Bu açıdan plaka ile yiyeceğe bakmak oldukça zor olacaktır. Bu nedenle değişken açı kullanmanız gerekebilir. Bu açıyı sağlıklı olarak sağlamak ve yiyeceği bu açıdan yakalamak için beyaz bir masa örtüsü veya tam tersi etkileyici bir arka plan ekleyebilirsiniz.

10. Biraz dış müdahale ekleyin

Gıda fotoğrafı çekimlerinde uzun sure çalışılan gıda da bekleme nedeni ile değişimler meydana gelebilir. Üzerindeki canlılık kaybolabilir veya renk değiştirebilir. Böyle durumlarda yaratıcı çözümler üretmelisiniz. Üzerine biraz su püskürtmek, sıcak yağ gezdirmek yemeği canlandıracak çözümlerdir. Tabi bunu uygularken aşırıya kaçmamak önemlidir. Gıdaların ilk üç dakika içinde çekilmiş fotoğrafları her zaman en iyi sonuç aldığınız fotoğraflar olacaktır. Tazelik bu üç dakika içinde kendini saklar. Bu sure içinde fotoğraf çekebildiğiniz gıdalar için hile yapmanıza gerek kalmaz. Masa hazırlanır, gıda gelir ve en son dokunuş olan sos veya krem şanti gibi ürünler sonradan eklenir ise yemeğin çekim için verilen üç dakikası uzar. Eğer hızlı davranır ve üç dakika içinde fotoğrafı çekebilirseniz yemeğin tadına bakmaya da vaktiniz kalır. Lezzetli bir çekim, lezzetli fotoğraflar çıkartın.

Kaynak: Mükemmel gıda fotoğrafı için 10 İpuçları