Şelale bulmak ve onu fotoğraflamak kolaydır. Ancak bir resimde sadece şelale olması ne kadar cezb edici olabilir? Şelalenin resmini cezb edici yapan suyun üzerindeki pus, kayaların aşağı akıyormuş gibi görünmesi olabilir mi? Bir doğa harikasını objektifinize yerleştirirken birçok noktayı da göz önüne sermek gerekir.

Bir üçayak kullanın

Göz alıcı ve gerçeği yansıtan, içindeymiş gibi hissettiren bir şelale yakalamak zor değildir. Sadece daha yavaş bir deklanşör hızı kullanmanız gerekir. Fotoğrafınızı çekerken, kamera hareket edebilir bu gayet normaldir. Bu durumu olumluya çevirmek ve masraf yaparak çıktığınız gezide iyi sorunsuz fotoğraflar elde etmek için bir tripot alın. Tripot’unuzu her zaman objektif işaret yönde bir bacak yerleştirin. Hareketlenmeyi elbette ki sadece tripot ile değil, dilerseniz yere yatarak ve kamerayı iyice sıkıştırarak da engelleyebilirsiniz.

Kompozisyon

İlk önce doğru kompozisyon belirlemek gerekir. Daha sonra tripot ile bir kaç ön çekim ve sonra doğru açıda özgürce çekim yapabilirsiniz. Tripotu ayarlarken farklı açılar deneyin, yanlış düşen ışıkları denetleyin, sadece tripota güvenerek resmetmeyin, göz seviyesinden farklı açılara da yer verin. Yer seviyesinde çekeceğiniz şelale fotoğrafları etkili olmayabilir, suyun farklı açılarını yansılamalarına fotoğraflamak isteyebilirsiniz. Bunun için bir bot kiralayabilirsiniz. Suya girerek gerçekten farklı bir pozisyon bulamayabilirsiniz. Şelaleyi ve kayaların akan yüzeylerini bazen akından çekmek olduğu kadar gösterişli gelmeyebilir. Şelale bütününün arkasındakilerin de bazı açılardan gösterişi vardır. Şelale, başlangıç ve suyun yere çarptığı noktayı aynı anda yukarıdan veya aşağıdan yakaladığınızda güzeldir. Aşağıdan yapacağınız çekimlerde şelalenin büyüsünü bozmayacak konumlanmalara dikkat edin.

Deklanşör hızı değişir

Deklanşör hızı optimum şelaleyi bir anda değiştirir. Herhangi bir deklanşör art adar da kullanıldığında su üzerinde farklı bir etki verir, suyun hızı ne kadar fazlalaşır ise etrafında bulunan diğer şeyler arasında değişim meydana gelir. Yani birden fazla deklanşör hızlarında yere oynamak gerekir. İyi sonuçlar genellikle yere 1/4 ile 3 saniye arasında bir deklanşör hızı elde edilmektedir. Çok hızlı bir obtüratör kullanmanın yan etkisi yoktur. Suyun tüm ayrıntılarını elde etmek için hızlı deklanşör kullanabilirsiniz. Büyük şelalelerde genellikle küçük ve hızlı deklanşörler kullanılır. Yavaş deklanjörlerin hızları suyun hızına yetişemez.

Kamera Ayarları

Bazen çok fazla ışık olur, bu durumlarda yavaş deklanjör kullanmak gerekir. Her zaman yavaş deklanşör hızlarını kullanmak kolay bir iş değildir. Bu durumu kolaylaştırmak için çeşitli yollar vardır, makinenizi kamera moduna alın. Fotoğraf makinenizi ise, sadece hızlı ablükatör seçmek istediğinizde açın. Bu şekilde bulanıklığı önlemiş olursunuz. manuel (M) olarak ayarladığınız kameranızı koyun veya diyafram öncelikli mod (S veya Tv)düzeyine getirin. Manuel mod da, kamera set diyafram temelinde durumuna göre enstantane hızı ayarlamanız gerekecektir. Diyafram öncelikli mod da, tüm kurulumlarını tek tek seçmelisiniz. Öncelikli olarak sensörün düşük hassasiyetini seçin. Çoğu durumda bu, 100 ISO olarak seçilir. Bazı kameralar, minimum hassasiyet için ise diğer modelleri olan ISO 50 ve ISO 200 olarak seçilebilmektedir. Diyafram da yavaş bir deklanşör hızı elde etmek için (yüksek sayı) kapatmak gerekmektedir. Örneğin, f/11 veya f/16. Eğer diyafram ile çalışırken kullandığınız her lens de yumuşak bir görüntü alamayabilirsiniz. (Bu ND filtreleri olmadan her zaman mümkün olmasa da) Ayrıca uygulamada, bulanıklık kolaylıkla gerçekleşebilir. Bu nedenle gerekirse diyaframı tamamen açık olarak fotoğraf çekebilirsiniz.

Uygun Zaman

Şelale fotoğraflamak için doğru zamanı seçmek önemlidir. Sabah ve akşam saatlerinde ışığın yoğun olması ve sesin yüksek olması olumsuzluklar doğurabilir. İyi fotoğraflar için ise en doğru zaman gün doğumu ve gün batımı vaktidir. Genel olarak şelale fotoğraflarını çekenler için en doğru zaman dilimi olarak bu saatler görülür. Bu sayede hızlı obtüratör kullanmak durumunda kalmazsınız. Hafif bir deklanşör ile şahane şelale fotoğrafları resmedebilirsiniz.

Bulutlu günlerde vur

Bulutlu bir gün büyük ölçüde deklanşör hızını geri getirmek için yardımcı olacaktır. Bulutlu havanın diğer avantajı ise rahatsız edici ışık süzmelerinin oluşmamasıdır. Bulutlu günlerde avantajı günışığı sol daha fazla tutmak olduğunu. Şelaleler otoparkların yanında yer almaz, daha zorlu ve engebeli bir yolculuğa hazır olmalısınız. Karanlıkta orman yürüyüşü sizi bekliyor olabilir. İstediğiniz fotoğrafı yakalamak için bulutlu havalar ideal bir seçim olacaktır. Şelale fotoğrafı için bulutlu hava bir dezavantaj değildir. Yavaş deklanşör hızı ve hile ile bulutlu bir gökyüzüne uygulanabilirsiniz. Bu sayede muhteşem sonuçlar elde edebilirsiniz.

ND Filtreler

Eğer sizde tam kontrol istiyor iseniz ND filtre kullanabilir, yavaş enstantane hızı ile fotoğraflama yapabilirsiniz. Olumsuz yoğunluğu nesnenin üzerinden kaldıran ve ışığı sabitleyen fitreler sayesinde iyi fotoğraflar çıkartabilirsiniz. ND filtre kullanırken fazla ışığın az olmasının da sakıncaları vardır; az ışık olduğu için otofokus aktif olmaz. Elle odaklama yapmak zorunda kalacaksınız. Elle yapacağınız odaklama sonucunda daha az vizörden görüntü alabileceksiniz. Filtre sayesinde fotoğrafı sizin gördüğünüz ışık düzeyi ile aynı seviyede fotoğraflamış olursunuz. ND filtre ile yaptığınız çekimlerde obtüratör hızı daha uzun olacaktır.

Fotoğraf Birleştirme

Her şey yavaş deklanşör hızı daha da güzelleşir. Fotoğrafınızdaki bitki örtüsünde hareket eden yüzeyler veya rüzgar varsa tüm görüntü de bulanık kısımlar olabilir. Bu durumda aynı yerden birkaç fotoğraf çekebilirsiniz; ipeksi şelale oluşturmak için yavaş deklanşör hızı ve hızlı obtüratör hızı ile hareket etmiyormuş gibi bir bitki örtüsü elde edebilirsiniz. Daha sonra çektiğiniz tüm fotoğraflar arasından bulanık şelaleleri çıkartarak, uçuşan çalıları kırarak güzel bir fotoğraf ekleme işlemi yapabilirsiniz. Bunun için Photoshop kullanabilirsiniz. Bu hile da şelale resimde, insan veya farklı objeler de ekleyebilirsiniz. Işıktaki büyük farklılıkları ortadan kaldırmak için bir çok fotoğraftaki olumsuz noktaları yok edebilirsiniz.

Başlarken

Şelale fotoğraflarken beklediğiniz kadar mükemmel sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. Fotoğrafları daha sonra dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ancak en iyi fotoğraf doğal ortamında çekilen fotoğraftır. Stüdyo fotoğrafçılığı gerçeği yansıtmaz.

Kaynak: Bir şelaleyi fotoğraflamak için ipuçları