Daha önceleri sadece siyah beyaz fotoğraflar vardı. İlk resim 180 yıl önce çekilmişti. Bundan yıllar sonra hafif renkli fotoğraflar çekilmeye başlandı. Renkli fotoğraflar ilk zamanlar çok pahalı idi ve bu yüzden çoğu fotoğraf halen siyah beyaz çekilmeye devam etti. Son yüzyılda renkli fotoğraf çekimi kolay ulaşılır ve az maliyetli olsa da bu sefer popüler olan büyük ebatlara sahip siyah beyaz fotoğraflar olmaya başladı. Siyah beyaz fotoğraf çekimi tutkulu bir iştir. Siyah beyaz fotoğraflar aslında genel olarak gri içerir. Siyah beyaz fotoğraflara bu nedenle tek renkli fotoğraf denmektedir. Bu tür fotoğraflarda görüntü varyasyonlar ile verilir. Işığın son derece önemli olduğu siyah beyaz fotoğraflarda göz derinliği yoktur. Bu nedenle siyah beyaz fotoğraf çekmek oldukça zordur. Gri olarak yansıyan fotoğraflarda ışık, gölge ve dokuların netlik kazanması tamamen fotoğrafçının elindedir. Özellikle şekiller ve desenlerin siyah beyaz fotoğraflarda gerçekliği yansıtması ne denli zordur. Karmaşık ve anlaşılmaz olan siyah beyaz fotoğraflar bazı konularda ise başarılı olur. Örneğin; sonbaharda ortaya çıkan desenler gerçeğe yakın yansır. Çizgileri bulunan ve yüzeyleri keskin olan mimari fotoğraf, açık sıklıkla siyah ve beyaz için en uygun olan portrelerden biridir. Mimari ve peyzaj bu alanda en kolay ve en başarılı fotoğraflar çıkartan konulardır. Siyah beyaz fotoğraflar üzerinde uzun süre çalıştıktan sonra hangi objenin veya hangi konunun siyah beyaz çekime uygun olup olmadığının farkına varırsınız. Daha önceden çekim yaptığınız bir fotoğrafın üzerinde siyah beyaz oynama yaparak neyin ne şekilde bu forma uygun olduğunun farkına varabilirsiniz.

Siyah-beyaz ve renkli

Siyah ve beyaz çekimi için kameranızın dönüştürmesini, yönetmesini beklemeyin. Kamera üzerinde siyah beyaz çekim yapacak iseniz RAW formatında çekim yapın. Siyah beyaz yani monokrom moduna ayarlayın, RAW formatına geçiş yapın. RAW dosyası ile çalışır iseniz size renk seçenekleri ve çalışmak istediğiniz renk kartelasını, siyah beyaz dönüşümü kullanıp kullanmak istemediğinize karar verme şansına erişirsiniz. Farklı renk sıcaklıklarına sahip farklı ışık kaynakları ile resme denge getirebilirsiniz.

Filtreler

Önce siyah beyaz bir görüntü vermek için farklı filtreler kullanılır. Filtrelerde özellikler düşünüldüğünde sarı filtre güneşli havalarda etkili çekim yapabilmek için uygun olurken, turuncu filtre çekimde kontrası arttırmak için kullanılır. Kırmızı filtre gündüz çekimlerinde gece etkisini dahil etmek için etkilidir. polarize fitreler ışık parlamasını engellemek için kullanılırken, mavi fitre renk sıcaklığını arttırmak için kullanılan fitredir. Bu filtreleri uygulayabilirsiniz ve dilerseniz sonra küçük bir dokunuş için photoshop programından faydalanabilirsiniz. En baştan sadece polarizasyon filtresi kullandıktan sonra siyah ve beyaz dönüşüm seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Kameranızdan anında siyah beyaz ayarlarını yaparak bu şekilde fotoğraf çekebilirsiniz. Manuel olarak ayarlayacağınız ufak ayarlar tamamen sizin isteğinize bağlıdır. Her fotoğraf siyah beyaz olduğunda iyi çıkacak diye bir durum yoktur. Bu nedenle siyah beyaz çekimlerde ışığın ve renk dağılımının uygun olduğuna dikkat edin. Bu konuda en büyük destekçiniz tabi ki photoshop olacak. Çekim sonrasında aynı karenin tekrar renkli çekilmesi veya renkli bir karenin siyah beyaz olarak fotoğraflanması ile vakit kaybetmek yerine bu program ile dilediğinize ulaşabilirsiniz. Siyah beyaz bir fotoğrafa hafif kahverengi dokunuşlar ekleyebilirsiniz. Ya da renkli bir fotoğrafı siyah beyaza çevir seçeneği ile anında siyah beyaz bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Photoshop CS3 en uygun renk kartelasanı ve mükemmel sonuçları size sunacaktır. Fotoğraf üzerinde dilediğiniz gibi oynayabilir, çektiğiniz resim için en uygun renk ve seçimi yapabilirsiniz.

Sonuç

Siyah beyaz fotoğraf çekimi her fotoğraf için ideal bir çekim değildir. Bu nedenle arzu ettiğiniz fotoğrafları programda siyah beyaza çevirerek uygunluğunu ölçebilirsiniz. Dilerseniz fotoğrafı çekerken resim siyah beyaz seçeneği ile bir kaç çekimde gerçekleştirebilirsiniz. Programda düzenlemenin diğer bir avantajı renk kontrasını ayarlayabilmek, farklı renk tonlarını üzerinde deneyebilmektir. Başarılı bir siyah ve beyaz fotoğraf fazla poz çekimi ile elde edilebilir. Bir fotoğrafın siyah beyaz ve renkli çekimini karşı karşıya getirdiğinizde sizin için hangisi daha ilgi çekici ise o çekim her zaman daha iyidir. Özellikle portre fotoğraflarında gözlerin ışığını almak siyah beyaz fotoğraflarda daha zor olur. Ancak topluluk fotoğraflarında siyah beyaz çekimleri gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.

Kaynak: Siyah beyaz fotoğraf