1976 yılı tibariyle kurulan, dünyanın en önemli markası olarak bilinen Apple şirketi oldukça popüler bir isme sahip olmuştur. Bu önemli şirketin 1976 senesinde bir garajda kurulması ve şimdiye kadarki geçen zamanda markasına değer üstüne değer katması herkes tarafından bilinir.

Tıpkı kurulduğu garaj gibi şirketin logosu da oldukça basit ve küçük bir figürden geliyor. Ancak firmanın dokusunun her evrim aşaması insanlar tarafından ilgiyle takip ediliyor ve hem anlamı hem hikayesi büyük yankı yaratıyor.




Apple Logosu Hikayesi
Günümüzde tam bir marka değeri taşıyan ve Apple ismi ile tanınan şirket Steve Wozniak ve Steve Jobs tarafından kuruldu. 1976 senesinde Steve Jobs’a ait olan garajda kurulan şirket ilk olarak Apple Computer ismini almıştı.

Markanın ilk isminin ve bu denli önemli bir bankanın sembolünün neden elma olduğu herkes tarafından merak edilmişti. Aslında şirket logosu elma figürü üzerinde herhangi bir çalışma gerçekleştirilse de kurucu iki ismi gerçekleştirmiş olduğu ve söylentilere göre Steve Jobs’un bu şirketi kurmadan önce bir elma çiftliğinde çalışmış olması, sonrasında ise Steve Jobs tarafından samimi görülerek elma ismini tercih edilmesi anlatılıyor.

Bunun yanı sıra 1976 senesinde ünlü bir plak şirketi olan Apple record ismi ikiliyi epey düşünmeye itmiş ve sonuç olarak ikili ortak şirketinin adını Apple Computer koymaya karar vermiştir. İkili Apple şirketi kurucusunun anlatmasına göre isim bir elma bahçesi üzerine düşünülmüş ancak elma meyvesinin bilim adına bazı dönüm noktalarında yer alması da bu düşünceyi desteklemiştir.




Isırılmış Elma Logosu Anlamı
Isırılmış Elma Logosu ilk olarak şimdiki hali ile ortaya çıkmamıştır. İlk önce Newton tarafından yerçekiminin bulunması ve elma bahçeleri düşünülerek hazırlanan logoda basit bir görünüm bulunmuyordu. Sonrasında logo elma grafiğine dönüştürülerek daha renkli bir hal almış ve bu durum o dönemlerde büyük bir yankıya sebep olmuştu.

Gökkuşağı Logosu
Apple İlk Logo siyah beyaz bir resim iken ikisi tamamen renkli ve gökkuşağı şeklinde ısırılmış bir elma olması şaşkınlık yaratmıştı. Renk detaylarını o dönemde bilgisayar bilimi açısından önemli bir isim olan Alan Turing’in cinsel kimliği ve ölümüne ithaf olarak hazırlandığı düşünülüyor. Ancak bu düşüncenin resmi bir açıklaması olmadığı için buna rağmen resmi olarak reddedildiği biliniyor. Gökkuşağı şeklindeki logonun komplo teorisi niteliğinde bir hikayesi olduğu düşünülüyor.

Gökkuşağı şeklinde hazırlanan ısırılmış elma logosu tasarımcısı Rob janoff‘tur. Alan Turing ile ilgili ortaya atılan logo iddialarına ise tamamen bir şehir efsanesi nitelemesi olduğunu belirtmişti. Bunun yanı sıra logo ile ilgili vermiş olduğu başka röportajda elmanı kiraz’a benzetilmemesi amacıyla ısırılmış olarak tasarlandığını ve gökkuşağı renginin tercih edilmesinin sebebi ilk renkli bilgisayar olarak tanınacak olduğudur.




Yasak Elma İle Apple Logosu İlişkisi
Apple ilk logosu ile ilgili ortaya çıkan farklı iddialarda bulunuyor. Alan Turing’in ölümünün yanı sıra diğer iddia ise ilk günah olarak nitelenen Adem ve Havva dönemine dayanıyor. Adem ile Havva’nın yasak elma yemesi üzerine cezalandırılması ile ilgili bazı iddialar yer alıyor. Ancak ikisinin de reddedildiği dönemde genellikle Alan Turing ile ilgili efsane’nin birçok kişi tarafından düşünüldüğü biliniyor.

Alan Turing Kimdir?
Apple simgesi anlamı ile ilgili önemli bir detay olan Alan Turing ise dünyaca tanınan matematikçi ve bilgisayar bilimcisidir. Şifre ve kod çözme ile ilgili önemli bir uzman olan alan Turing, II. Dünya Savaşı’nda etkin rol oynamıştır. Bazı kaynaklarda ise Alan Turing sayesinde savaşın daha erken bittiği de anlatılmaktadır.

Alan Turing bilgisayar alanı ile ilgili önemli ve öncü bir kişilikti. Alan Turing ile ilgili ortaya atılan iddialara göre eşcinsel olduğu ve bu nedenle baskı görüp intihar ettiği biliniyor. Bu olayın hemen ardından Apple tarafından ikinci logonun gökkuşağı şeklinde olmasın eşcinselliğe hitap ettiğini düşündürdü.

Bunun yanı sıra ısırılmış elmanın alan Turing ile ilgisinin ne olduğu düşüncesi için siyanürlü bir elma sebebiyle öldüğü gerekçe gösterilir. Çünkü Alan Turing evinde ölü bulunduğunda ölü bir elma ile karşılaşılmıştır. Bu elmadan yiyen Turing’in bir ısırık sonrasında ölmesi yani intihar etmesinin Apple logosu ile ilgisi oldu düşünülüyor.

Kaynak: https://www.bikonuda.com/apple-logosunun-anlami-ve-hikayesi-nedir