Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgında durumun giderek kötüleştiğini söyleyerek yeni kısıtlama sinyalleri verdi. Bu gece açıklanması beklenen yeni kararlar için de çeşitli iddialar var.

Korona virüsü salgınında yeni kısıtlamaların bugün düzenlenecek Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklanması bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabah yazarı Yavuz Donat'a yaptığı açıklamada ev içi bulaşın çok arttığını, daha önce bir kişinin ortalama 2.6 kişiye virüs bulaştırdığını ancak bu oranın şu anda 4.7'ye kadar yükseldiğini, artışın yüzde 80 olduğunu söyledi.
Donat'ın “Ramazan'da, 'İşyerleri kapatılacak' kararı alınırsa çok kişi geçim sıkıntısı çeker. Özellikle de küçük esnaf bu konuda tedirgin” sözlerine ise Koca, "Biliyorum. Haklılar... Ama Covid- 19 tablosu da bildiğiniz gibi... Ürkütücü... Ramazan ayı ile ilgili kuralları ve olması gerekenleri Sayın Cumhurbaşkanımız ifade ettiler” yanıtını verdi.
Daha önce bulaşın bugünkü gibi yaygın olmadığını şimdi ise virüsün değişime uğradığını ve vaka sayılarının çok yoğun şekilde arttığını belirten Koca, “Kasım ve Aralık ayları pikine göre, şimdi daha kısa zamanda, daha yoğun bir günlük artış tablosu ile karşı karşıyayız” dedi. Koca yarın düzenlenecek kabine toplantısında ise "Genel bir değerlendirme yapılacağını belirtti."
Sağlık Bakanı Dr. Koca'ya, memleketi Konya, korona atlatan halası ve ailesi ile ilgili soruya da, “Konya'da bulaş artıyor... Endişeliyim... Annem, babam, amcalarım, kardeşlerim iyiler... Halam da...” yanıtını verdi.
Ramazanda yeni kısıtlamalar beklenirken, İçişleri Bakanlığı bugün 81 ile gönderdiği genelge ile kalabalıkların bir araya geldiği etkinlik ve iftar çadırlarına izin verilmeyeceğini duyurdu. Ancak ek kısıtlamaların da gelmesi bekleniyor. Bunlar arasında şehirler arası seyahat kısıtlamaları, yaşa göre sokağa çıkma kısıtlamaları, kademeli mesai ve sokağa çıkma yasaklarında yeni düzenlemeler olabileceği belirtiliyor.
Türkiye gazetesinde bugün yer alan habere göre Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinin büyük bölümü ve bazı uzmanlar vaka sayılarının düşürülmesi için ramazan boyunca ‘Tam kapanmayı’ gündemde tutarken, hükümet bu öneriye soğuk bakıyor. Hükümette ‘Tam kapanmanın’ Türkiye’nin şartlarına uygun olmayacağı görüşü ön plana çıkarken, alınacak tedbirlerin “toplumsal hareketliliği en aza indirmeye yönelik” olacağı belirtiliyor.
Ramazanda kafe ve lokantaların kapalı olmasının yanı sıra, hafta sonu yasaklarının devam etmesi, toplu iftarların yasaklanması ve teravih namazlarının camilerde kılınmasına izin verilmemesi toplumsal hareketliliği azaltmaya yönelik tedbirler olarak sıralanıyor. Ramazan boyunca, kamuda kademeli mesaiye geçilmesi, özel sektörün uzaktan çalışmaya teşvik edilmesi, şehirlerde kalabalık meydan ve caddelere girişlerin kontrollü yapılması, yoğunluğa neden olan park-bahçelere girişlerin sınırlandırılması gibi öneriler de tartışılıyor. İller arası seyahatlere de kısıtlama uygulanabileceği belirtiliyor.
Haberde ayrıca 60 yaş üstü kişilerden sırası gelip de halen randevu talep etmeyenlere ulaşılarak, aşı için ikna edilecekleri, şu anda sırası gelmesine rağmen randevu almayanların oranının Türkiye genelinde yüzde 25 civarında olduğu belirtildi. Aşı olduğu için korunma tedbirlerinden vazgeçenlerin sayısının da arttığı bu kişiler için de bilinçlendirme çalışmaları yapılacağı ifade edildi.
ALMANYA BİR GÜNDE TÜRKİYE'DE BİR HAFTADA YAPILAN KADAR AŞI YAPTI
Genetik Bilimci Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise İngiltere, Amerika ve İsrail’de aşılanmaya bağlı olarak vaka artış oranlarında yüzde 90 azalma olduğunu belirterek, “Ancak küresel ölçekte genel bir artış eğilimi yaşanıyor. Dünya genelinde 13 Ocak tarihinde 733 bin vaka tespit edilirken, bu sayı 20 Şubat’ta 360 bine gerilemişti. Ancak günümüzde vaka oranının 650 bini, ölüm sayısı ise 10 bin olarak karşımıza çıkıyor.
Üçüncü yükselişte hem Türkiye, hem dünya genelinde varyantların etkisi görülüyor. Almanya’da virüs yayılım genç nüfusta etkisini iyiden iyiye hissettiriyor. Varyant virüsler çok hızlı yayılıyor ve genç gruplar daha çok hastalanıyor. Ancak aşılama oranına baktığımız Almanya’da 24 saat içinde 1 milyon 400 bin aşı yapıldı. Bu oran Türkiye’nin bir haftalık aşı sayısına denk geliyor.”
İSTANBUL RAPORU: AVRUPA YAKASI MERKEZ ÜS
İstanbul Tabip Odası Kovid-19 İzleme Grubu’nun hazırladığı son rapora göre, nüfus hareketliliğinin ve yoğunluğunun yüksek olduğu Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinin virüsün yayılım açısından riskli ilçeler arasında. İstanbul’un Avrupa Yakası’nın, salgının adeta merkez üssü olduğuna dikkat çekilen raporda, 65 yaş üstü ve altı grupta gözlenen bulaşıcı hastalık ölümlerinin ise Covid-19'un yaygın olarak saptandığı Bağcılar, Bahçelievler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Sultangazi’de gerçekleştiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca, Covid-19’a bağlı 390 sağlıkçı ölümünün yüzde 31’inin İstanbul'da gerçekleştiği belirtildi.
'SICAK DUŞ VİRÜSÜ TEKRAR AKCİĞERE SOKUYOR'
Milliyet gazetesine açıklamalar yapan ve yoğun bakımda Covid-19 hastalarının tedavisini üstlenen Uzm. Dr. Serpil Özsezgin, PCR testi pozitif çıkanların sıcak duş ve buharlı banyo yapmalarının felakete adeta daveti çıkardığını söyledi. “Toplumda pek bilinmiyor ancak korona virüsü hastalarının sıcak buharlı duş yaptıkları zaman hastalığı ağır geçirme ve yoğun bakıma girme risklerinin önemli ölçüde artıyor” diyen Özsezgin, “Hastalığınızın ilk zamanlarında ‘Bir duş alayım, ter atayım’ düşüncesiyle eğer dikkat etmeden biraz sıcak suyla duş alınması sırasında, kendi soluğunuzdan dışarı çıkan virüsler, banyodaki sıcak hava ve buharın etkisi ile tekrar akciğerinize giriyor. Böylece farkında olmadan kendi kendinizi reenfekte ediyorsunuz. Bu da viral yükünüzü artırıp hastalığı ağır geçirmenize neden oluyor” dedi.
Covid-19 tanısı alan kişilerin özellikle de ateşinde yükselme belirtileri varsa sıcak duştan kesinlikle uzak durması gerektiği belirten Özsezgin, buharlı bir ortamda soluk alıp verme sırasında virüs yükünün arttığını, aile içinde korunma için hasta kişi ile ayrı yataklarda uyunması, mümkünse ayrı banyo ve tuvalet kullanılmasını önerdi. Ayrıca hasta ortak yaşam alanı yerine bir odada izole edilmeli ve ateşi 38 dereceyi geçerse veya solunum zorluğu yaşanırsa 112 aranarak yardım istenmeli.
VİRÜSTEN KORUNMA ÖNERİLERİ
Uzm. Dr. Serpil Özsezgin, virüsten korunmak için de şu önerilerde bulundu:
- Evden çıkarken uzun kollu bir ceket giyilmeli. Uzun saçlı olanlar saçlarını toplamalı, bilezik, küpe ve takı takılmamalı.
- Birçok kişi maskeyi evden çıktıktan sonra apartman boşluğunda takıyor bu doğru bir davranış değil. Öksürme ve hapşırma sırasında daima dirsek kullanılmalı.

- Hiçbir zaman ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze, gözünüze ve burnunuza dokunmayın. Virüs elleriniz aracılığı ile burun veya gözden giriyor. Dışardan gelip eve girenlerin ayakkabılarını dışarıda çıkarmaları ve köpeğini gezdirenlerin mutlaka patilerini dezenfekte etmeden eve sokmamaları da önemli.

Haber