Belki de dünyanın en çok enerji harcayan firması Google teknoloji firmasıdır. Küresel çapta hizmet vermenin bedellerinden bir tanesi de maliyetler oluyor. Mesela Google firmasının elektrik fatura bedelleri oldukça yüksek, üstelik bunun bir kısmını biz de ödüyoruz. Sizce google ne kadar elektrik harcıyor?

Google firmasının elektrik tüketimi ile ilgili 2014 yılında çıkan bir habere göre harcanan elektrik enerjisi 200 bin evin sürekli olarak kullandığı enerjiye denk bir enerjiymiş.

Rakamlarla Google Elektrik Enerjisi Tüketimi

Şu anda firmasının dünya üzerinde yer alan tüm veri merkezlerinde 260 milyon Watt elektrik enerjisi tüketiliyor. Bu enerji, nükleer santralin üretebildiği enerjinin %25’lik bir oranına denk.

Google firmasına ait tüm veri merkezleri, dünyada üretilen enerjinin yaklaşık olarak %1,5 kadarını tüketiyor. Ayrıca firmanın kendisi %0,01 oranında bir enerji tüketiyor.

Google arama motorunda yapılan bir arama 60 Watt gücünde bir ampulün 17 saniye kadar açık kalması kadar bir enerjiye mal oluyor. Bu oran 0,0003 kWh elektrik enerjisinin tüketimine denk bir rakam.

Google arama motorunda her gün yaklaşık olarak 1 milyar arama yapılıyor. Bu demek oluyor ki 12 milyon wattlık elektrik enerjisi, yalnızca aramalara gidiyor.

Tabi ki tüketilen elektrik enerjisine ait rakamlar bununla da sınırlı değil. Google yalnızca arama motoru değil, başka servisleri de dünya çapında hizmet veriyor. Gmail, Google Photos, Youtube, Dokümanlar gibi servis kullanıcılarının her biri aylık olarak 180 kWh kadar bir enerji tüketimine sebep oluyorlar.

Dünya Google Firmasının Elektrik Enerjisi Tüketiminin Bedelini Ödüyor

Sadece Google firması Karayip adalarından bir tanesi olan Barbados adasında yaşayan 285 bin kişinin harcadığı elektrik enerjisini bir ayda tüketiyor.

Elektrik faturalarını firmanın kendisi ödese de sonuçlarına tüm dünya katlanıyor diyebiliriz. Elektrik tüketiminden kaynaklanan karbondioksit salınımı korkunç boyutlarda diyebiliriz. Bu da demektir ki havanın daha çok kirlenmesi ve çevresel şartların giderek yok olması kaçınılmaz oluyor. Her ne kadar Google firmasının bu konuda payı büyük olsa da, firma aldığı son kararda 2017 yılından itibaren temiz enerji uygulamalarına geçecek.

Yani Google firması elektriğini yenilenebilir enerjiden karşılamaya çalışacak.

2017 Yılı Google Firmasının Dönüm Noktası Olacak

Bu kadar çok enerji kullanımının getirdiği sonuçları göz önüne alarak Google firması, 2017 yılından sonra çevreci yeniliklere başlayacağını duyurdu. İlk olarak firmanın tükettiği elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağı öngörülüyor. Ancak bu o kadar da kolay bir şey değil.

Ancak firmanın öngörüsüne göre belirli bir zaman aralığında, elektrik enerjisinin %50’den fazlasını güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinden karşılayacak.

Yenilenebilir Enerjinin Küresel Çapta Önemi

Su enerjisi, güneş, rüzgâr, jeotermal, biokütle ve hidrolik enerjilerin tamamı, yenilenebilir enerji olarak tanımlanabiliyor. Yenilenebilir enerjilerin en büyük özelliği tükenmemeleri ve çevreye hiçbir zararlarının olmaması. Yalnızca dünya üzerinde yeterli miktarda bu enerjileri toplayacak tesis yapılamadı.

Aslında yenilenebilir enerjiler arasında güneş enerjisi en güçlü olanı. Eğer güneşten gelen ışınlar tamamen toplanıp, elektrik enerjisine dönüştürülebilseydi, bir saniyede toplanan enerji ile Newyork kentinin 100 yıl boyunca elektrik ihtiyacı karşılanabilirdi.

Ancak şu anda yeryüzünde bu teknolojiye sahip olan kimse yok. Küresel çapta faaliyet gösteren; Apple, Microsoft, Facebook, Amazon ve İkea gibi firmalar, dünya üzerindeki en fazla elektriği kullanan firmalardır. Bunlar arasında bir numaralı şirket ise Google.

Google aldığı karar ile harcadığı tüm enerjinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak için ciddi olarak çalışmalara başladı.

Kaynak: http://www.enerjibes.com/google-ne-kadar-elektrik-faturasi-oduyor/