Geçtiğimiz günlerde James isimli bir twitter kullanıcısı 6 ila 12 bin dolar arası ücret ödeyerek Twitter ve Instagram için mavi tik (onaylı hesap) alabileceğini iddaa etti. Ufak bir araştırma ile şebeke'nin nasıl çalıştığını öğrendik.

Aslında bu bir şebeke mi yoksa çete mi bilmiyoruz. İrtibat kurulan kişinin takma adı James. Arkasında da çok güçlü medya sitelerinin hatta Instagram çalışanlarının olduğu aşikar. Biz şimdilik bu organizasyona PR çalışması diyelim. Zira kendileri de bu isimle anılmak istiyorlar.

LÜTFEN DİKKAT!

Yazımıza başlamadan bir duyuru yapmak istiyorum. Haber kaynağını paylaşmayı uygun bulmadık. Zira kaynağımızın içinde James'e ait kişisel hesaplar ve web siteleri mevcut. Buradan ödeme yaparak bu hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz. Biz kimsenin mağdur olmaması için bu tarz bir paylaşım yapmayı uygun bulmadık. Lütfen anlayışla karşılayın.

Mavi Tik (Onaylı Hesap) Nasıl Olunur?
Bilindiği üzere Facebook, Youtube, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya siteleri; siyasileri, ünlüleri, sanatçıları, kısaca tanınmış kişileri mavi tik ile doğrulanmış veya onaylanmış hesap olduğunu belirten bir rozet vererek, diğer kullanıcılardan ayrılmalarını ve bu sayede suistimale ve **************lığa karşı farkındalık yaratmak için geliştirilmiş bir uygulama olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Eğer bu uygulamalar olmasaydı Tarkan'ın, Cem Yılmaz'ın yüzlerce kişisel hesabı olurdu ve biz hangisinin gerçek kişi olduğunu asla öğrenemeyebilirdik.

Mavi tik almak için ise ufak bir başvuru yapmamız, ardından kimlik fotoğrafımızı yüklememiz veya başka özel yöntemler ile otomatik bir şekilde onaylı bir hesaba sahip olmamız mümkün. Instagram, Twitter gibi mecralar bizden belirli bir takipçi sayısına ulaşmamızı ayrıca ünlü biri olmamızın ispatı olarak, haberlerde videolarda veya yazılı, basılı medya'da ismimizin geçmesini kanıt olarak sunmayı bekliyorlar. Bütün incelemeler sonrasında eğer yöneticiler ikna olursa bizim hesabımıza ufacık bir mavi tik rozeti ekliyorlar ve artık bizde onaylı veya halk arasında ünlü bir hesaba sahip olmuş oluyoruz.

Peki James ve Şebekesi Nasıl Mavi Tik Satıyor?
Aslında çok basit bir yöntem izliyorlar. Yukarıda anlattığım gibi sizi ünlü yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Haberler yayınlıyorlar, fotoğraflarınızı yayıyorlar, videolar çekiyorlar hatta sizin hakkınızda röportaj bile yapıyorlar. Popüler haber sitelerinde çalışan arkadaşları sayesinde birden New York Times gazetesinin arka sayfalarında kendinizi buluyorsunuz. Google veya Instagram'a girdiğinizde sizin reklamlarınız dönüyor. Birden ünlü olduğunuzu düşünün. Her yerde siz varsınız.

Kısa süreli bu ünlülük aslında seçim zamanlarında sıkça karşılaştığımız bir durum. Seçime katılacak olan muhtarlar, siyasiler sürekli PR çalışması yaptırarak isimlerinin bilinirliğini arttırıyor ve ister istemez diğer adaylardan öne çıkmış oluyorlar.

Arkasında kaç kişinin olduğunu bilmediğimiz James ve arkadaşları aslında illegal bir iş yapmıyorlar. Sadece sizi Google sonuçlarında arattığımızda bir çok yayın organında ve sitede görüntülenmenizi sağlıyorlar. Daha sonrasında ise artık ben de ünlü biriyim diyerek sosyal medya sitelerinden onaylı hesap olmak için başvuru yapmanız yeterli oluyor.

James bu işlemler için platform başına 6 ila 12 bin dolar ücret talep ediyor ve işinin garanti olduğunu söylüyor. İşinin garanti olmasını söylediği andan itibaren ise acaba Instagram ve Twitter'da çalışan şebeke üyeleri var mıdır sorusu akıllara geliyor. Yorum sizin...

Kaynak