Web Barındırma (Web Hosting) hizmeti alırken bilinmesi gerekenler

Web Barındırma hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bahsetmek istiyorum sizlere. Günümüzde ticari rekabetler arttıkça, firmalarda sürekli olarak yeni satış yöntemleri denemekteler. Haliyle de ortalık biraz karışıyor böyle olunca. İşte bu yazıda bir web barındırma hizmeti alırken kafamızın karışıklığını giderecek, gerekli tüm bilgileri vermeye çalışacağım.

Hizmet almadan önce

Herhangi bir hizmeti almadan önce, ilk yapmanız gereken şey karar vermektir. Kendinize uygun kriterleri belirleyebilmek ve alacağınız hizmeti seçebilmek için öncelikle; bu hizmeti neden aldığınıza, nelere ihtiyacınız olduğuna, ne kadar süre kullanmayı düşündüğünüze karar verin. Böyle bir sıra ve sistemle alacağınız hosting hizmetini aramaya başlarsanız işiniz çok daha kolay, hızlı ve ekonomik olacaktır.

Neden bir hosting hizmeti alıyorsun

Bu hizmete neden ihtiyacınız var bu hizmeti neden alıyorsunuz? Öncelikle bunu bir belirleyin. Örneğin: Blog sitesi açmak istiyorum, Forum kurmak istiyorum, Portföy sitesi açmak istiyorum.
Alacağınız hosting hizmetinin ana hatlarını belirleyecek olan ilk şey hizmeti neden aldığınızdır. Böylece kullanacağınız şekle uygun bir Paylaşılan Hosting (Shared Hosting), Ayrılmış Hosting (Dedicated Hosting), VPS (Virtual Private Server), VDS (Virtual Dedicated Server), Bulut Sunucu (Cloud Server/Cloud Hosting) gibi hizmet şekillerini seçebilirsiniz. Hem fiyat olarak hemde kullanım amacı olarak alacağınız hizmeti belirleyecek ilk kriter bunlardır.

Kişisel blog sitesi açmak isteyen birine fiyatları oldukça ucuz olan Paylaşılan Hosting hizmeti yeterli olacaktır. Fakat film izleme sitesi açmak isteyen bir kişi farklı bir hizmet seçmesi gerekecektir. İşte bu yüzden ilk işiniz ne yapacağınıza karar vermek olsun.


Hosting hizmetinde nelere ihtiyacın var

Alacağınız hizmette nelere ihtiyacınız olabileceğini belirlemeye çalışın. Kaç alan adı (domain) barındırılacak? Kaç veritabanı (database) olacak? E-posta (e-mail) hizmeti olacak mı? Olacaksa limitleri ne olması gerek? Hangi PHP sürümüne ihtiyacınız var? Ne kadar disk (HDD/SSD) alanına ihtiyacınız olacak? Tüm bu soruların cevapları, size hizmet seçerken seçenekleri daraltacak bir takım gereksinim ve limitler verecektir. Tavsiyem her adımı not edin. İstediğiniz an elinize alıp bakabileceğiniz, mümkünse dijital olmayan bir şekilde not edin adımlarınızı.


Hosting hizmetini ne kadar kullanmayı planlıyorsun

Alacağınız hosting hizmetini ne kadar süre kullanacağınızı da yaklaşık olarak belirlemeniz, ekonomik olması için seçiminizde size yardım edecektir. Firmalar genelde hizmet satın alınacak süreye göre farklı fiyatlar sunmaktadır. Genelde uzun süreli hizmet satın alımları çok daha uygun fiyatlara gelmektedir. Fakat Bulut Sunucularda bu durum değişmektedir. Esnek yapısı ve özellikleri nedeniyle Bulut Sunucular saatlik olarak ücret belirlenmekte ve aylık olarak tahsil edilmektedir. Bu durum bazen avantajlı bazense dezavantajlı olabilmekte. Yinede burada da hosting hizmetini ne için kullanacağınız önemli.


Hosting çeşitleri ve özellikleri

Paylaşın Hosting hizmetleri en yaygın kullanılan ve en ekonomik olan hosting hizmetidir. Bu hizmet, fiziksel bir sunucu ve bu sunucu içerisinde birden çok hesap barındırmak sureti ile çalışmaktadır. Yani daha anlaşılabilir bir ifadeyle bir makine çok sayıda kişinin ortak kullanımına sunulur, böylece maliyet her iki taraf içinde (Firma ve Müsteri) düşer. Fakat bu hosting hizmetlerinde CPU (İşlemci) kullanım limitleri bulunmaktadır. Çoğunlukla bu limit %20 civarlarındadır. Bu uygulama, sunucudaki sitelerin birbirlerini performans olarak çok fazla etkilememesi için yapılmaktadır. Bazı firmalar bu sınırları çok yüksek tutarak müşterilerin ilgisini çekmek isterler fakat burada atlanılan nokta, size verilen yüksek işlemci limiti aynı sunucudaki diğer müşterilere de verilmektedir. Yani bir başka müşteride bu yüksek limitlerden faydalanırken sizin web sitenizin performansını etkileyebilirler.

Ayrılmış Hosting hizmetinde her müşteriye, satın almış olduğu özellikler ayrılmaktadır. Paylaşımlı hosting hizmetine benzer şekilde bir makine, çok sayıda müşteriye ortak verilse de her müşterinin bu sunucuda ki donanım limitleri kendilerine ayrılmıştır ve diğer müşteriler ile kısmen ortak kullanılmaz. Fakat temelinde yine sunucu tek, müşteri birden çoktur.

VPS hizmeti fiziksel bir sunucu üzerine yazılımsal olarak sanal olarak birden çok sunucu kurularak sağlanmaktadır. Hemen hemen gerçek fiziksel bir sunucu gibi işlev gören bu sanal sunucular, paylaşımlı hosting hizmetine benzer şekilde bir makinenin birden çok kişiye ortak kullanıma sunulması şeklinde olsa da müşteri hesapları birer sunucu işlevinde çalıştığı için çok daha farklı kullanım şekillerine imkan vermektedir. Kendi işletim sistemlerini ve programlarını çalıştırmaktadır. Yani aynı makinede bir müşteri Ubuntu kullanırken diğer müşteri CentOS kullanabilir.

VDS hizmeti yine ayrılmış hosting hizmeti prensibinde çalışmakta fakat VPS hizmetinde olduğu gibi farklı işlevselliğe sahiptir.

Bulut Sunucu hizmeti ise daha modern bir teknolojidir. İsmini çalışma prensiplerinden almaktadır. Bu sunucular diğer sunucularda olduğu gibi tekbir makine üzerinde çalışmazlar. Birden çok makinenin ağ ile birbirlerine bağlanması ve özel sanallaştırma yazılımları ile bir havuz sistemi oluşturması prensibi ile çalışmaktadır. Kullanım ve yönetilme şekillerine göre farklı özelliklere sahip olabilirler. Örneğin bir bulut sunucunun fiziksel makinelerinden her biri farklı şehirlerde, ülkelerde hatta farklı kıtalar da olabilir fakat bu yapı her koşulda bir bütün olarak çalışmaktadır. Bulut sunucu hizmeti tüm bu özelleikleri ve yapısı sayesinde esnektir, böylece istediğiniz anda web siteniz bir saniye bile kesintiye uğramadan farklı bir pakete taşıyabilir yada hizmetinize farklı özellikler ekleyebilirsiniz.


Disk Alanı, hosting hizmetinize tanımlanmış/ayrılmış kullanabileceğiniz disk alanını belirtir. Peki bir web sitesi için ne kadar disk alanına ihtiyacınız olacak? Bu tamamen sitenin içeriğine bağlı olacaktır. Örneğin: Wordpress alt yapısını kullanacak bir site kuracağınızı var sayalım. Wordpress kendisi ve tema ile ortalama 35-60 MB disk alanı kullanır. Ayrıca sitenize yükleyeceğiniz resimlerde tanesi 100 KB olarak hesaplasak. Bu durumda siz 1 GB alana sahip bir hosting alanı almışsanız. Sitenize 10.000'e yakın resim yükleyebilirsiniz.

Trafik limiti, hosting hizmetinizin bir ayda aktara bileceği veri miktarını belirtir. Yani hosting ile karşı taraf arasında aktarılabilecek miktar. Bir web sitesinin aylık veri aktarım miktarını öncesinde net olarak hesaplamak imkansız gibi bir şeydir. Bu hesap ancak yuvarlama yada ortalama bir hesap olabilir. Çünkü sitenizi görüntüleyen her bir kullanıcı, Web Robotu sitenizin trafik limitinden harcayacaktır. Ayrıca sitenize yüklediğiniz yada sitenizden indirilen tüm verilerde bu hesabın içerisine katılmalıdır. Dolayısı ile siz önümüzdeki ay sitenize kaç kişi gireceğini kesin olarak bilmediğiniz için hesabı da kesin olarak yapamazsınız. Tabi geleceği görüyorsanız o zaman başka. :)

Bu hesaplamayı kabaca şöyle yapabilirsiniz. Web sitenizdeki sayfaların görüntülenirken, sizin hosting hizmetinizden sağlanan kaynakların toplamını hesaplayıp ve bununda tüm site sayfalarının ortalamasını alıp yaklaşık bir değer belirleyebilirsiniz.

Örneğin: Benim sitemin ortalama bir sayfası 500 KB miktarında. Bunun 100 KB kısmı farklı CDN kaynaklarından karşılanıyor. Benim hosting hizmetimden çekilen veri miktarı 400 KB sa bu demektir ki sitemi görüntüleyecek bir kişi eşittir 400 KB. Öyleyse sitemi günde 100 kişi bir defa görüntülerse yaklaşık 40 MB veri aktarımı yapılmış olacak 100 kişi x 30 gün = 3000 kişi. Buda aylık yine yaklaşık 3000 kişi için 40 MB x 30 gün = 1200 MB oda eşittir 1.2 GB trafik demek oluyor.




Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Soru, Görüş ve Önerilerinizi konu altında yazarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Kaynak: https://www.cihaneken.com.tr/2019/02/web-barndrma-web-hosting-hizmeti-alrken.html