Shsh kaydını almak için kullanılan araçların başında Tinyumbrella isimli araç gelir ki yazımızın devamında bu konuda sorulabilecek bir çok şeyi bulabilirsiniz.

TinyUmbrella Görevleri:

SHSH kaydı alma
Baseband korumak sureti ile cihazınızın firmware sürümünü bir üst sürüme yükseltme
Cihazı mevcut sürümden SHSH kaydı alınmış bir başka alt sürüme düşürme
Recovery mode'da bulunan cihazı koılayca bu moddan çıkarma

TinyUmbrella Nedir?

Tinyumbrella hem windows hem de mac kullanıcıları için geliştirilmiş SHSH kaydı alma, baseband (modem firmware) yükseltmeden iOS sistemini yükseltmeye yarayan bir programdır. Aynı zamanda cihazınızı recovery mode konumundan çıkarma ve alma gibi ek görevleri de yerine getirir. İsterseniz sizlerle yukarıda belirttiğimiz görevleri ne şekilde ve nasıl yerine getireceğini maddeler halinde izah edelim;

SHSH Kaydı Nedir?

Kısaca SHSH kaydından bahsetmemiz gerekirse eğer; SHSH kaydı cihazınızda yüklü olan firmware (iOS işletim sistemi sürümü) sürümünün uzak sunucuya kaydedilmesi hadisesidir. Her bir sürüm Apple tarafından imzalanır ve her yeni iOS sürümü çıktığında bir önceki sürümün imzalanması durdurulur. Bu durdurma sonrasında örneğin mevcut iOS sürümünüz 4.3 ise ve siz ileride tekrar 4.2.1 sürümüne dönmek isterseniz Apple sunucuları bu işlemi yapmanıza izin vermez ve iTunes üzerinden sadece ya mevcut sürümü yahut bundan sonra çıkacak olan iOS sürümlerini yüklemenize izin verir.

Ancak Tinyumbrella ile siz örnek olarak iOS 4.2.1 sürümündeyken SHSH kaydı almışsanız bu durumda sonradan iOS 4.3 sürümüne cihazınızı yükseltmiş olsanızda tekrar iOS 4.2.1 sürümüne dönüş yapabilmenizi sağlar. SHSH kaydını alma işlemi jailbreak sonrası bir de Cydia üzerinden de yapılabilir ki bunu da ilerleyen aşamalarda sizlerle paylaşacağız.

SHSH Kaydı Nasıl Alınır?