Ders İçeriği:

  1. Yorum satırı nedir?

  2. Yorum satırları hangi alanda ve ne için kullanılır?

  3. Java'da örnek yorum satırı eklemek.



Herkese selam, üçüncü dersimizde yorum satırlarına değinmek istiyorum. Yorum satırları genel olarak büyük bir proje geliştirirken veyahut takım çalışması yaparken en büyük yardımcımız olacaktır. Yeni derslerimize devam etmeden önce kısaca değinmekte fayda var.

Yorum Satırı Nedir?
Diğer bir adıda açıklama satırı olarak geçen yorum satırları kod parçasına kendimiz veya takım arkadaşlarımızın anlayabileceği şekilde açıklama eklememize yardımcı olur. Yorum satırları, tek satır veya birden çok satır olmak üzere iki farklı şekilde eklenebilir. Tek satırlık alan oluşturmak için çift slash işareti (//) kullanılır, birden fazla satırı kapsayacak açıklama satırıcı için slash işaretinin yanına yıldız eklenir (/*) satırı kapatmak için işlem açıklama sonunda tersi uygulanır (*/).

Yorum satırları hangi alanda ve ne için kullanılır?
Yorum satırları farklı amaçlarla kullanılabilirler. Asıl amacı oluşturulan kod parçası hakkında detaylı bilgi vermek olsa da anlık olarak çalışmasını istemediğimiz bir kodu da geçici veya kalıcı olarak deaktif edebiliriz. Yorum satırı içerisine eklenen yazıları derleyiciler okumayacağı için herhangi bir problem yaratmayacaktır.

Java'da örnek yorum satırı eklemek
Varsayalım ki bir takım çalışması yapıyoruz, bir değişken oluşturacağız ve projemizi daha sonra geliştirmek isteyen diğer arkadaşımıza bu değişkenin hangi amaçla oluşturduğumuzu bildirmek istiyoruz:
int a = 5; int b = 9;
int ort = (a + b) / 2; // Her iki sayının ortalamını hafızasında tutacak değişken

Yukarıdaki tek satırlık bir açıklama alanı örneğidir, alt satıra devam etmeniz mümkün olmayacaktır. Açıklamanız birden fazla satır içeriyorsa şu şekilde oluşturabilirsiniz:
int a = 5; int b = 9;
int ort = (a + b) / 2;
/* Her iki sayının ortalamını
hafızasında tutacak değişken */

Oluşturulan bir kodu derleyicinin okumasını istemiyorsunuz ancak sizde daha sonra yardımcı olabileceğini düşündüğünüz için kod sayfanızda tutmak istiyorsunuz birden fazla satırlı yorum alanı oluşturarak daha sonra kullanmak için çalışma sayfanızda bekleyebilirsiniz:
/* int a = 5; int b = 9;
int ort = (a + b) / 2; */


Umarım faydalı olmuştur, yeni derslerde görüşmek üzere.