System76, özgür ve açık kaynaklı yazılım dünyasında en iyi bilinen donanım şirketlerinden biridir. Bununla birlikte, System76 on yıldan fazla bir süredir Ubuntu çalıştıran bilgisayarlar satmaktadır. Bu yüzden şirket , kendi Linux tabanlı işletim sistemi olan Pop! _OS’u geliştirdi .

Linux dünyasına yabancıysanız, birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım. System76 kendi işletim sistemini sıfırdan oluşturmuyor. Pop! _OS, Linux dağıtımı , Linux çekirdeği ve tam bir masaüstü deneyimi sağlamak için gereken tüm özgür yazılımları dağıtmanın yolu olarak adlandırabiliriz. Pop! _OS, masaüstü Linux’un en popüler versiyonu olan Ubuntu’ya dayanmaktadır.

System76 sadece Ubuntu’yu alıp üzerine farklı bir isim koymuyor. Sistem76 kendi Linux dağıtımını sağlayarak yazılım deneyimine sahip oluyor. Şirket, müşterileri karşılayan arayüzde daha büyük rol oynuyor ve sorunları çözme konusunda daha büyük yeteneği var. Bu, Apple MacBook satın alan kişilere hem donanımı hem de yazılımı nasıl sağladığına benzer, ancak System76 sonuçta Pop! _OS’a giren kodun çoğu için birçok dış geliştiriciye ve kuruluşa bağlıdır.

Pop! _OS GNOME masaüstü ortamını kullanıyor.

Ekranın üst kısmında saat ve sistem göstergelerini gösteren panel var. Sol üst kısımdaki Activities düğmesine tıklanması Overview ekranını açar . Burada uygulamaları soldaki yuvadan açabilir, açık pencereleri merkezde görüntüleyebilir veya sağdaki sanal masaüstleriyle etkileşimde bulunabilirsiniz. Dock üzerindeki en alttaki simge, bilgisayarınıza yüklenen tüm uygulamaları içeren çekmeceyi açıyor.

Ubuntu, önceden yüklenmiş yazılımla birlikte gelir. Pop! _OS, uygulamaların ve grupların sayısını orada mantıklı gruplar halinde arar. Firefox ve LibreOffice paketini içerir. Metin editörü, terminal, takvim ve hava durumu uygulamaları gibi bir kaç GNOME uygulaması geliyor.

Ubuntu, GNOME Yazılımının yeniden adlandırılmış versiyonu olan Ubuntu Yazılımı ile birlikte gelir. Bunu kullanmak yerine, System76 Elementary OS ekibi tarafından geliştirilen AppCenter’ı kullanmayı seçti . Pop! _OS’ta, AppCenter, Pop! _Shop olarak bilinir.

AppCenter’ı çevreleyen heyecanın çoğu, özellikle Elementary İşletim Sistemi için yapılan uygulamalarla ilgilidir. Bu yazılım Pop! _OS için mevcut değildir, dolayısıyla bültenleri vurgulayan başlık veya bölüm göremezsiniz. Bunun yerine, çeşitli kategorilerde düzenlenen yazılımı indirmek için basit bir yolla karşılaşacaksınız.

Pop! _OS, belirli NVIDIA grafik kartlarına sahip makineler için ayrı sürüm sağlayarak bir adım daha ileri gidiyor.

Kimler Pop! _OS Kullanmalı?
System76 makinesi satın alırsanız ve Ubuntu’dan hoşlanıyorsanız, Pop! _OS bir deneyin. Eğer temayı değiştirirseniz ve GNOME Yazılımını kurarsanız, büyük ölçüde aynı şey olacaktır. Linux deneyimi olan veya severek Ubuntu kullanan linux kullanıcıları mutlaka Pop!_OS deneyimini yaşamalılar.

Kaynak : https://editorcum.com/pop-_os-kullanicilara-neler-sunuyor/