Bu uygulamalarda WireX botnetin yapımında kullanılan malware içerikler yer alıyordu.

Geride bıraktığımız birkaç gün içinde, Google Android App Store’dan 300’ün üstünde uygulamayı kaldırdı. Uygulamalarda DDoS saldırılarında kullanılan virüsler olduğu öğrenilince, Google Play Store alarma geçti.

WireX adı verilen ve botnet yapımında kullanılan malware, 17 Ağustos’ta bir dizi saldırıda kullanılmıştı. 17 Ağustos’ta yapılan bu saldırılar analiz edildiğinde, 100’den fazla ülkenin katılımcı olduğu görüldü. Ayrıca hâli hazırda mevcut botnetlerin saldırı özelliklerinden oldukça farklıydı. Saldırıyı yapan IP adreslerinin farklı User-Agent stringlerine sahip olması, araştırmacıların farklı organizasyonlar veya benzer bir saldırının tekrar yaşanmasından şüphelenmesine yol açtı. Onaylama yapmak için de benzer organizasyonlara bakıldı.

Geniş bir işbirliği de yapılınca, veriler hızlıca ortaya çıkmaya başladı. Saldıran IP adresleri ile bir virüs arasında bağlantı olduğu keşfedildi. Üstelik bu virüs Android işletim sistemi içinde çalışıyordu.

Google, 2 Ağustos’ta yaratıldığı düşünülen bu botnete karşı savaşmak için Akamai, Cloudflare, Oracle Dyn, RiskIQ ve Team Cymru bünyesindeki araştırmacılarla çalıştı. Virüs taşıyan uygulamalar genellikle zil sesi uygulamaları, hafıza programları gibi şeylerdi. Liste çıkarılınca da hızla Google Play Store’dan ve telefonlardan silinmeleri işlemi başlatıldı.

BotNet Yapımı
BotNet, birden fazla bilgisayar veya sistemin ele geçirilerek, tek bir kaynak komuta merkezinden yönetilmesi ve zararlı işlemlerde kullanılması yöntemidir. Örneğin son olarak Google’ın yaşadığı DDoS saldırıları bunun en belirgin örneği.

Açıkçası, hücresel verili cihazlarla veya tabletlerle kullanılan botnetler bugünlerde pek garip değil. Hatta geçtiğimiz günlerde de yine bazı hackerler IoT cihazlarını botnet inşasında kullanmışlardı. Kısacası, çevrimiçi olan ve ele geçirilebilen her cihaz, potansiyel botnet riski taşıyor.

Botnetler özellikle DDoS saldırılarında yaygın olarak kullanılıyorlar çünkü aynı anda binlerce cihazdan ağ isteği yapmanıza olanak tanıyor. Bu şekilde de güvenilir trafik ile spam olanı filtrelemek neredeyse mümkün olmuyor, saldırılar daha etkili hâle dönüşüyor.

Uygulamalara Dikkat Edin

Mağazalardan uygulama indirmek her zaman belli ölçüde bir riske sahiptir. Her ne kadar Google ve Apple mağazalarını yeterince temiz tutmak için maksimum çaba gösterse de, kimi zaman zararlı yazılımlar yine de içeri sızabiliyor. Apple bu konuda daha sert tutumlar gösterirken, Google ise biraz daha açık fakat yeni yapay zeka ve makine öğrenme sistemiyle kullanıcıların güvenliğini sağlayacağı düşünülüyor.

Fakat firmaların yapabilecekleri sınırlı. Bu yüzden size verebileceğimiz en iyi tavsiye, uygulama indirirken sadece güvenilir olanları tercih etmeniz.

- Güvenilmeyen, üçüncü parti uygulamaları yüklemeyin

- Ufak bir araştırma yapın, incelemelere bakın ve uygulamanın güvenilir olduğuna emin olun

- Çok az indirilmiş uygulamalardan uzak durun

- Akıllı telefonunuzu taramak için bir antivirüs indirin

Ve son olarak, bir uygulama indirdiğinizde verdiğiniz güvenlik izinlerine ekstra özen gösterin. Eğer bir uygulama sizden telefonunuz için alakasız yerlere erişim izni istiyorsa, şüphelenmeye başlasanız iyi edersiniz.

Mobil uygulamalar, güvenilir olduklarında hayatımızı kolaylaştıran yazılımlar fakat dikkati elden bırakmamak lazım. Aksi takdirde zararı çok fazla olacaktır.

Kaynak : https://www.cheapssl.com.tr/blog/google-app-store-dan-300-den-fazla-uygulamayi-kaldiriyor.html