Photoshop’ta Su Damlası Efekti eğitimi ile bu konuda çok akıllı bir teknik ile ustalaşacaksınız. Bu eğitim, yeni başlayanlar için mükemmel bir deneyim olacaktır!

Bu teknikle, orjinal fotoğrafa eklemek için doku olarak başka bir su dalgası görüntüsü kullanmanıza gerek yoktur. Her şey Photoshop’ta degradelerin ve filtrelerin akıllıca kullanılmasıyla yapılır.

Bu öğreticinin PSD dosyasını indirmek isterseniz, yazının sonunda ücretsiz indirme bağlantısını bulabilirsiniz.

Su Dalgası Efekti Oluşturmayı Öğrenmek Neden Önemli?
Bazen, çeşitli çalışmalarda dalgalanmalar oluşturmanız ve bunu su yansımasına uygulamanız gerekir. Bununla birlikte, uygun görüntüleri bulmak zor olabilir. Photoshop ile herhangi bir göle veya durgun su fotoğraflarına su dalgası ekleyebilir ve gerçekçi görünmesini sağlayabilirsiniz. Yani ek bir stok görsel aramanıza gerek kalmadan bağımsız çalışmalar yaratabilirsiniz.

Bu Eğitimde Neler Yapacağız?

İlk olarak, yansıma için bir temel oluşturacağız – bir doku. Bunun için radyal bir gradyan kullanacağız. Bu gradyanı daha gerçekçi hale getirmek için de filtreler kullanacağız. Ardından, bir yüzey oluşturup doğa ile bütünleştirerek gerçekçi yapmaya çalışacağız ve simüle edeceğiz.

“Bu çalışmanın tahribatsız iş akışını koruyarak oluşturulduğunu unutmayın.”

Eğitim Kaynakları
Ana Görsel (3333×2221) – Pixabay.com

Aşama 1
Photoshop’ta Su Dalgası Efekti eklemek istediğini görüntüyü açın. File > Open veya Cmd/Ctrl + O kısayolunu kullanabilirsiniz. Yeni bir layer oluşturun (Layer panelinin altında ki simgesine tıklayın veya Cmd/Ctrl + Opt/Alt + Shift + N kısayolunu kullanın). Gradient Tool seçin ve ayarlayın. İlk olarak, üst çubuktaki gradyan önizlemesini tıklayarak ön ayarları değiştirin. Herhangi bir ön ayar olabilir.

Açılan pencereden Gradient Type:Noise değerini ayarlayın. En az örnek görseldeki kadar renk seçeneği çıkıncaya kadar Randomize düğmesine basın. Diğer renkler çok fazla karışıyorsa, RGB kaydırıcıyı herhangi bir kanalın soluna (örneğin kırmızıyı) hareket ettirmeyi deneyin. Renk önemli değil, esas olan şeritlerin ilginç bir şekilde düzenlenmiş olmasıdır. Degradenin radyal şeklini ayarlayın.





Aşama 2
Oluşturduğunuz degrade merkezinin çevresine, tam daire olacak şekilde ve biraz içeriden olmak suretiyle seçiyoruz. Bunun için Elliptical Marquee Tool (M) aracını kullanıyoruz. Kenar yumuşatması için; Select > Modify > Feather veya Shift + F6 kısayolunu kullanabiliriz.

Kenarları daha pürüzsüz hale getirmek için 20px Feather değerini giriyoruz ve tamam diyoruz. Seçili alanı ayırmak için de Cmd/Ctrl + J kısayolunu uyguluyoruz (tercihe göre kopyala yapıştırda yapılabilir).





Aşama 3
Şimdi, kabataslak oluşturduğumuz damlayı daha gerçekçi dalgalanmalara dönüştürmeliyiz. Filter > Distort > ZigZag adımlarını izledikten sonra açılan pencerede Pond Ripples stilini seçip doğru doku ve ölçeği bulmak için ayarlarla oynayın. Kullandığım ayar: Amount: 70, Ridges:10 .





Aşama 4
Dalgalarımız hazır. Şimdi bunu uygulamak istediğimiz yerlere yerleştirmeliyiz ve ardından bir desen oluşturmalıyız. Cmd/Ctrl + T kısayolunu veya Edit > Free Transform adımlarını izleyerek yüzey üzerinde perspektif ayarlarını yapalım. Yalnızca bir damla değil de birden çok damla kullanacağımız için katmanları çoğaltmamız lazım. Bunun için Cmd/Ctrl + J kullanabilirsiniz. Yada daha pratik bir çözüm olan Opt/Alt tuşlarına basılı tutup aynı zamanda farenizin sol tuşuna basarak sürükle bırak yapabilirsiniz (Move Tool (V) aracı seçili iken).

Şimdi, neredeyse tüm su yüzeyini kaplayacak şekilde bu katmanımızı çoğaltalım. Aynı duruştan kaçınmak için çapraz uzatın, üst üste bindirin, yeniden boyutlandırın ve yatay olarak çevirin. Büyük başlayın ve daha küçük boyutlar ekleyerek kompozisyonu geliştirin.





Aşama 5
Tekrarlamalar göze çarpabilir ve fark edilebilir. Bu yüzden farklı ayarlar ve dalgalanmalar kullanabilirsiniz. Aklınızda olsun.

Tüm katmanları Cmd/Ctrl + G ile gruplandırın ve Cmd/Ctrl + J ile çoğaltın. Şimdi her katman için Black & White ayarlarını uygulayın (Image > Adjustments > Black & White veya Cmd/Ctrl + Opt/Alt + Shift + B kısayolunu izleyin) .

Her katman siyah arkaplan ve dalgaların beyaz kanarları olmalıdır. Her katmanı daha da benzersiz ve kontrast yapmak için dalgaların renklerini temsil eden kaydırıcılarla oynayın.





Aşama 6
Her şey yerli yerinde olduğuna göre tüm doku katmanlarını birleştirelim. Bunun için dalgaların bulunduğu bir grup dışında kalan tüm öğelerin görünürlüğünü kapatalım (küçük resim yanında bulunan simgesine tıklayabilirsiniz). Kalan grubu seçtikten sonra Cmd/Ctrl + E kısayolunu izleyerek birleştirebilirsiniz.

Bu belgeyi .psd olarak kayıt edelim. File > Save As veya Cmd/Ctrl + Shift S kısayolunu izleyebilirsiniz. Bu kaydettiğimiz dosya, çalışmamızın dokusu olacaktır.

Şimdi arkaplan katmanının görünürlüğünü açarak kalan tüm katmanların görünürlüğünü kapatalım ve arkaplan katmanımızı Cmd/Ctrl + J ile çoğaltalım. Daha sonra Filter > Distort > Displace yolunu izleyin ve açılan pencereye görseldeki değerleri girin. Ardından tamama tıkladıktan sonra sizden dokuyu belirlemenizi isteyecektir. Kayıt ettiğiniz .psd dosyasını seçerek tamamlayın. Hafif bir bozulma yaşanacaktır, bunu dert etmeyin.






Aşama 7: Final
Dokulama filtresini uyguladıktan sonra kenarların bozuk olduğunu göreceksiniz (nadiren bozuk olmaz). Bu durumu düzeltmek için maskeleme yapacağız. Cmd/Ctrl tuşuna basılı tutarken doku katmanımızın yani birleştirme tekniği uyguladığımız katmanın küçük resmine tıklıyoruz. Seçimler gerçekleştikten sonra doku katmanımızın üzerindeyken, katman penceresinin altında bulunan Add Vector Mask işaretine tıklayalım.

Bu işlem, oluşturulan dalgalanmalar hariç her şeyi temizleyecektir. Şimdi orjinal katmanımızın karıştırma modlarını kullanarak geliştireceğiz. Örneğin; siyah-beyaz doku katmanının karıştırma modunu “Lighten” olarak değiştiriyorum ve opacity değerini %50 ‘ye düşürüyorum. Bu, dalgaların üzerinde ışığın yansımasını taklit ederek güzel bir parlama görüntüsü oluşturacaktır. Bu kadar, dalgalarımız hazır.






Sonuç;



Özet
Bu çalışma; herhangi bir aşamasında, dalgalanmaların daha gerçekçi hale getirilmesi için geliştirilebilir. Yaratıcı keşiflere ulaşabilmeniz için bunu sizlere bırakıyorum. Fakat şunu unutmayın; su çok parlaktır, her şeyi yansıtır ve şeffaftır. Gerçek dünyadaki özellikleri gözardı etmeyin. Olabildiğince reel bir çalışmaya imza atmaya gayret gösterin.

Yazılım, stil ve türün ötesine geçmekten korkmayın. Ancak en önemlisi, oluşturmak ve denemek için tereddüt etmeyin. Sizlere temeli öğretiyoruz, geliştirmek tamamiyle sizin elinizde. Buraya kadar yani Photoshop’ta Su Damlası Efekti öğreticisinin sonuna kadar geldiğiniz için sizi tebrik eder, ilginiz için çok teşekkür ederim. Yaratıcı ve olağanüstü projelerinizde sizlere bol şans!




Kaynak: The Sain | Freebies Blog / Photoshop'ta Su Damlası Efekti