Python nedir? kim tarafından yazıldı? ne işe yarar? ve nerelerde kullanılır? gibi soruları cevaplayacak mükemmel bir kaynak umarım faydasını görürsünüz arkadaşlar.

[SIZE="5"]Python Nedir?[/SIZE]


Python, Hollandalı yazılımcı Guido Van Rossum tarafından Amsterdam da yazılmış bir programlama dilidir. Birçok yazılımcı Python,nun yılan olan piton’dan esinlenerek yazıldığını söylese de, fakat durum göründüğü gibi değil. Python programlama dilinin geliştiricisi Guido Van Rossum, dilin ismini The Monty Python adlı bir komedi grubunun 1969 ve 1974 yılları arasında yayınlanan Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden esinlenerek yazmıştır.

Python Nerelerde Kullanılır? ve Ne İşe Yarar?


Python birçok alanda kullanılan güçlü ve dinamik programlama dilidir. Peki Python’nun ne gibi özellikleri var? öncelikle buna değinmek istiyorum.



Öğrenmesi kolaydır. Çünkü basit bir yapısı ve tanımlanmış söz dizimi bulunuyor. Tabi buda Python dilini çabuk ve kolay bir şekilde öğrenmemizi sağlıyor.

Diğer programlara göre okunması basit bir programlama dilidir.

Kaynak kodu bakımı yönünden çok kolaydır.

Geniş bir kütüphaneye sahip olan Python, çapraz platform uyumlu olaması ile birlikte Windows, UNIX ve Macintosh gibi sistemlere kolay taşınabilir.

Python tüm platformlarda aynı arabirime sahip bir programlama dilidir. Ayrıca birçok donanım platformlarında kullanılabilir.

Python yorumlayıcı ya alt düzey modüllerini ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu modüller, programcıların araçları için daha performanslı çalışması için yenilemesine imkan verir.

Python programlama dili birçok önemli ticari veritabanlarına bağlantı inşa edebilir.

Zamanlı çöp toplama özelliği bulunuyor.

Yüksek seviyede dinamik veri türleri sunar. Ayrıca dinamik tür denetimini inşa eder.

C, C++, ActiveX ve Java ile kolayca bağlantı oluşturulabilir.



Python programlama dili C ve C++ gibi dillerin tersine Interpreter (yorumlayıcı) bir dildir. Bundan dolayı toplamaya ihtiyaç duymadan kullanılabilir ve bu nedenle hızlı bir şekilde uygulama da yapabilirsiniz. Fakat programlama dillerinden birini dahi bilmiyorsanız, Python’u anlama hızınız neredeyse okuma hızınızla aynı olacaktır. Python’un arınmış söz dizimi sebebiyle Python ile program yazmak veya birileri tarafından yazılan programı okumak diğer dillere göre oldukça basittir. Buna ilave olarak söz dizimi yalnızca girintilere bağlı kaldığı için uygulama geliştiricileri söz dizimi ile savaşarak zaman harcamazlar.

Python çapraz (cross) platform desteği ile çeşitli sistemler üzerinde kullanılabilir. Birçok Linux dağıtımının bünyesinde Python 2.x versiyonu yüklü olarak geliyor. Bildiğiniz üzere Türkiye’de TUBİTAK tarafından geliştirilen Pardus, yine Python ile oluşturulmuştur. Birçok kişi tarafından bilinen Linux dağıtımları da Python’u farklı uygulamalarını geliştirmek için kullanılıyor. Tabi buna örnek olarak Ubuntu Software Center’ı verebiliriz. Python dünya genelinde çok popüler ve Google, Youtube ve Yahoo gibi şirketler de bu programlama dilini yazılım geliştirmek için kullanıyor. Hatta Google Python konusunda tecrübeli kişilere iş fırsatı da tanıyor. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum; Python’un geliştiricisi Guido Van Rossum, Google’da 2005 ve 2012 tarihleri arasında çalışmış

Python ile masaüstü, oyun, taşınabilir cihazlar, web ve ağ programlama çalışmaları kolaylıkla yapılabilir. Python ile program yazarken çalıştıracağınız çok fazla IDE (Integrated Development Enviroment (Birleştirilmiş Geliştirme Ortamı) bulunuyor. Bunlardan bir kaçını açıklayacak olursak; Komodo IDE, Eclipse, Pydev, PyCharm ve Eric diyebilirim. Python bir insanın düşünme mekanizmasından esinlenerek tasarlanmıştır. Yani siz neyin nasıl olmasını istiyorsanız, Python o şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Python, bünyesinde yer alan Garbage Collector (çöp toplayıcı) sayesinde uygulamanızın bellek harcamasında iyileştirmeler yaparak daha verimli hale getirir.

Python, bütünlüğü ile nesne yönelimli bir programlama dilidir. Birçok kişi tarafından kullanılan OOP dilleri ile aynı seviyede bir altyapıya sahiptir.Python, Java ve .NET platformları ile birleştirme olayında çalışma yeteneğine sahiptir

Python resmi sitesi: Python İndir

Sizde Python’un güçlü, hızlı ve özgür dünyasında yer almak istiyorsanız, bu özgür dünyada herkese yetecek kadar pasta var.


Kaynak: https://alimutlu.com.tr/yazilim/python-nedir-nerelerde-kullanilir