Python Nedir?

Python, Guido Van Rossum adlı bir programcı tarafından yazılan nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli bir programlama dilidir. 1990 yılında Amsterdam' da geliştirilmeye başlanmıştır. Basit sözdizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Python'un C veya C++ dillerine nazaran daha basit olduğunu söyleyebiliriz. Bunu düşündüren etmenler ise şunlardır;

Ek olarak; Python dili altında oyun geliştirmek isteyenler için Pete Shinners'ın hazırladığı Pygame adlı bir kütüphane bulunmaktadır. Bu kütüphaneyi kullanarak kolayca 2D oyunlar geliştirebilirsiniz.


  • Güçlü ifade özelliği,

  • Net ve kolay okunabilen yazımı,

  • Modüler yapısı,

  • Geniş kütüphanelere sahip olması,

  • Exception tabanlı hata yönetimi,

  • Ayrı bir derleyici ihtiyacı duymaz,

  • Daha kolay öğrenilir,

  • Dinamik veri yapıları,

  • Kolay anlaşılır nesne tabanlı programlama vs.



Hemen hemen her platformda kendine yer bulan bu dil adını sanıldığı gibi bir yılandan almamıştır. Rossum'un sevdiği, Monty Python adında altı kişilik bir komedi grubunun "Monty Python's Flying Circus" adlı gösterisinden almıştır.

Nasıl Kurulur?

Windows İşletim Sistemleri için gayet basit bir kurulumu vardır. Bu adresten Python 3.x.x veya 2.x.x sürümlerinden herhangi birini indirebilirsiniz. Exe dosyası bilgisayarınıza indikten sonraki işlemler oldukça basittir, normal bir program kuruyormuş gibi yolunu vs. belirtip rahatlıkla kurabilirsiniz.

GNU/Linux İşletim Sistemleri içerisinde Python kurulu halde gelmektedir. Siz bu kurulu olan Python sürümünü öğrenmek isteyebilirsiniz. Genelde Python2 sürümleri gelir. Sürümün Python3 veyahutta Python2 olduğunu öğrenmek için terminale şu komutu yazıyoruz;

python -V

Eğer sistemin Python bilgisine dair kesin bir rapor istiyorsak şu komutu kullanmalıyız;

ls -g {,/usr{,/local}}/bin | grep python

Sisteminize Python3 kurmak için ise GNU/Linux sistemlerinde bulunan paket deposunu kullanabiliriz. Bunu sağlayan kod ise şu şekildedir;

sudo apt-get install python3

Birkaç dakika içerisinde kurulum tamamlandıktan sonra artık kod yazmaya başlayabilirsiniz. Keyifli çalışmalar.

Pygame Nedir?

Pygame, Python aracılığıyla oyun geliştirmek isteyenler için geliştirilmiş bir kütüphanedir. Oyun geliştirmeye yeni başlayacaklar için oldukça ideal bir yapıya sahip olan Pygame ile kısa sürede basit çaplı oyunlar geliştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya girip yazımızı okuyarak detaylı bir şekilde işinizi görebilirsiniz.

Pygame Anlatım Konusu:http://www.oyunlab.org/board/topic/101-python-pygame/

Django Nedir?

Django, Python aracılığıyla web uygulaması üretmek isteyenler için geliştirilmiş bir kütüphanedir. Django sayesinde rahat bir şekilde Python aracılığıyla web uygulamaları geliştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya girip yazımızı okuyarak detaylı bir şekilde işinizi görebilirsiniz.

Django Anlatım Konusu: http://www.oyunlab.org/board/topic/104-python-django/

Kaynak : http://www.oyunlab.org/board/