Makine Mühendisinden Genç Adaylara Tavsiyeler

Hayatmızdaki en önemli kararların başında gelen Meslek seçimi gelecekte yapacağımız işi seçmemizin yanında geleceğimize dair birçok şeyinde belirlenmesini sağlıyor. Bu yüzden özellikle Üniversite tercihi yapacak gençler için hayli stresli bir karar olan meslek seçimi için iyi bir araştırma şart. Bizde bu durumun farkındalığı ile sizler için belirli aralıklarla meslek sahibi kişilerle veya bölüm öğrencileri ile meslekleri hakkında röportaj tarzında yazılar yayınlayarak sizlere rehber olmaya çalışacağız. Bu yazımızda da ilk başlangıcı 5 yıldır Makine mühendisi olarak çalışan Cihan Koç ile yapacağız.

S1-) Merhaba Cihan bey öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba. Ben 1982 doğumlu, düz ilkokul, anadolu lisesi orta kısım ve fen lisesinden sonra makina mühendisliği bölümünden mezun oldum. 5 senedir özel sektörde imalat, tasarım ve arge bölümlerinde makina mühendisi olarak çalışmaktayım

S2-) Genel olarak bilmeyenler için Makine Mühendisliğinden bahsedebilir misiniz?

Elbette. Kitaplarda yazan tanımları bir yana bırakıyorum nasılsa merak edenler onlara ulaşabilir. Ben daha çok pratikten bahsedeceğim. Eğer yağı, gürültüyü, pası, geometrileri, matematiği, fiziği, kimyayı ve yöneticiliği seviyor ve yapabiliyorsanız makina mühendisliği tam size göre bir alan. Çünkü siz özel sektöre girdiğinizde bunlara yatkın değilseniz çok zorlanırsınız. Evet makinalar yapmak, geliştirmek ve üretmek güzel bir iş. Ama bunun bir bedeli var. Örnekte hata olmasın, yumurtlamak size cazip gelmiyorsa tavuk olmamalısınız. Yani sırf kolay iş bulabileyim diye üniversite puanına bakarak makina mühendisliğini seçmek hata olacaktır.

S3-) Günümüzde birçok genç iş imkanından dolayı Makine Mühendisliği bölümünü tercih ediyor. Sizce Makine Mühendislerinin çalışma alanları geniş mi? Kısacası bir Makine mühendisinin iş bulma olanağı ne kadar yüksek?

Artık bir çok meslek var ve Türkiye’de genç nüfusun fazla olması ve son zamanlarda üniversite sayılarının artmış olmasından dolayı iş bulmaktan daha önemli olan şey nitelikli iş bulmak olarak karşımıza çıkıyor. İş arayan makina mühendisleri nitelikli işler ararken aynı şekilde işverenler de nitelikli makina mühendislerini arıyorlar. Kısaca cevap vermek gerekirse makina gördüğünüz her yerde makina mühendisine ihtiyaç vardır yani çalışma alanı oldukça geniş. Bununla birlikte eğer nitelikli bir işe sahip olmak istiyorsanız mesleki niteliklerinizle birlikte öyle bir özgeçmiş kazanımalısınız ki, işveren gözüyle baktığınızda vazgeçilmez bir profil görebilmesiniz.

S4-) Her işin bir zorluğu muhakkak var peki sizce Makine Mühendislerinin genel olarak zorlandıkları kısımlar neler?

Genel zorlukları pek bilmem. Kendi yaşadığım zorluklardan bahsedeyim. Hangi okul olursa olsun bölüm müfredatının yarısı gereksiz teorik bilgi yığınlarıyla dolu. Okullarda size mühendis gibi düşünmeyi öğretmiyorlar. Diğer yandan teknolojik eğitim alt yapısı piyasa şartlarının oldukça gerisinde. Makina mühendisi olmaya talip genç kardeşlerime ya da mezun olmak üzere olacaklara tek bir tavsiyem var. Mühendislik diplomanızı aldığınızda, henüz mühendis olmadığınızı kabul edin. Mümkün olduğunca erken (en geç 25 yaşında) mezun olmayı başarın ve 5 sene mühendis maaşını unutup belirlediğiniz tek bir makina mühendisliği alanında uzmanlaşın. Bu arada yabancı dilinizi de %80′lik seviyeye (hem okuma hem de konuşma) çıkarın. Ondan sonra bana dua edeceksiniz :)

S5-) Bugün yeniden üniversite okuyor olsaydınız seçiminiz yeniden Makine Mühendisliğinden yana mı olurdu?

Yalan söylemeyeceğim. Elbetteki hayır. Sebebi bu mesleği puanıma göre seçmiş olmamdır. Eğer tekrar okumuş olsaydım sonradan fark ettiğim özelliklerimin farkında olarak hukuk okurdum. Dediğim gibi bu konu makina mühendisliği ile alakalı olmayıp tamamen kendimle ilgili.

S6-) Makine Mühendisleri için uygulamalı öğretimde oldukça önemli. Sizce Türkiye genelindeki üniversitelerde Makine Mühendislerine iyi bir eğitim veriliyor mu?

Önceki sorularda açıkladığım gibi bence verilmiyor. Hatta teknik eğitim fakültelerinde okuyan arkadaşlarımızın daha iyi bir uygulamalı eğitim alarak piyasa şartlarına daha elverişli donanımlarla mezun olduklarını söyleyebilirim.

S7-) Son yıllarda özellikle Makine bölümünü seçen kişiler tasarım alanında yoğunlaşıyor.Sizce tasarım alanındaki iş imkanları makine mühendislerine göre daha mı fazla?

Mühendisliği ayıramazsınız. Sadece tasarım biliyorum diyen birisi tasarımı da bilmiyordur. Üretim bilmeden yapılan tasarımı olduğu gibi hayata geçirme ihtimaliniz oldukça düşüktür. Analiz bilmiyorsanız tasarımınızın çalışmama ihtimalini bilemezsiniz ve büyük riskler alırsınız. Tasarımdan kastınız teknik çizim ise teknik ressamlar dururken neden makina mühendisi çalıştırsın ki insanlar? Bence bu tesbitinizde bir sıkıntı var.

S8-)Bir makine mühendisi olarak öğrenim hayatınızda karşılaştığınız veya karşılaşma ihtimali olan en büyük sorunlar nelerdir?

Dersler :) Dediğim gibi özgürce düşünmenize izin vermiyorlar. Ezberci bir sistemde size dayatılanı kabul etmek zorundasınız. Araştırma ve müfredat kalıplarının dışına pek çıkma şansınız yok. Size bir örnek vereyim. Okulu altı senede bitiren bir arkadaşım mezuniyet sınavında tek dersten sınava girmişti, Türk Dili ve Edebiyatı :)

S9-)Sizce Makine mühendisi adayı veya meslek sahibi birinde olmazsa olmaz denen özellikler var mıdır ?

Merak, ilgi, matematik, fizik ve kimya merakı ve becerisi ile liderlik yeteneği.

S10-) Ülkemizde Makine mühendisliğine istenilen kadar değer veriliyor mu? Verilmiyorsa bunların sebebi sizce nelerdir?

Ülkemizde hiç bir mesleğe gereken değer verilmiyor. Bunların sebebi çok yönlü ama en başında ulusal ve uluslar arası politikalar var.

S11-) Son olarak yıllardır bu meslekte çalışan biri olarak makine mühendisi adaylarına neler söylersiniz?

Doğru olduğuna %100 emin olduğunuz konuda bırakın patronu, cumhurbaşkanını, gerekirse dünyaya meydan okuyun. Ama %99 bile emin olsanız %100 emin olana kadar iddialı konuşmayın ve herkesin fikrini sorun. Sorunları paylaşmazsanız ortak çözümler üretemezsiniz. Teşekkürler…

KAYNAK: http://sosyalbaykus.com/2014/05/makine-muhendisinden-genc-adaylara-tavsiyeler/