wmaraci reklam

SEO Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Site içi SEO Faktörleri

4 Mesajlar 1.018 Okunma
wmaraci reklam

Stratejik1SEO Stratejik1SEO SEO Ajansı Kullanıcı
  • Üyelik 23.09.2016
  • Yaş/Cinsiyet 32 / K
  • Meslek SEO Uzmanı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** Ç**
  • Mesajlar 85
  • Beğeniler 26 / 50
  • Ticaret 0, (%0)



SEO çalışmaları iki aşamada gerçekleşmektedir. Bunlar; Site içi SEO ve Site dışı SEO çalışmalarıdır. Dünya çapında en çok kullanılan arama motoru olan Google’da, anahtar kelimelerinizde site sıralamanızı yükseltmek için Google yönergelerine uygun web sitesine sahip olmanız gereklidir. Google nezdinde site içi SEO çalışmaları bir hayli değere sahiptir. Site içi SEO çalışmaları tam olarak yapılıp site dışı çalışmalara da devam edildiği sürece çalışmalarınızdan verim alabileceğinizi söyleyebiliriz. SEO açısından sitenizi geliştirmenize yardımcı olacak site içi SEO faktörlerini inceleyelim;

Site içi SEO Faktörleri Nelerdir?

Site içi SEO çalışmaları ile sitemizi hem ziyaretçiler hem de arama motorları için daha anlaşılır ve kullanılabilir bir hale getirmiş olacağız. Arama motorlarının sitemizi daha iyi anlaması ve sitemizin üst sıralarda yer alması için göz ardı edilmemesi gereken site içi SEO faktörleri bulunmaktadır. Site içi SEO çalışmalarında neler yapabiliriz? birlikte bakalım;


Site içi SEO Faktörlerinden Anahtar Kelime Kullanımı



Title (Başlık) Etiketinde Anahtar Kelime Kullanımı




Sitenizde yer alan içeriklerde anahtar kelimelerin başlıkta geçmesi, arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu bilmesine ve bu doğrultuda arama sonuçlarında sitenizi listelemesine yardımcı olmaktadır. Ziyaretçilerinizi sitenize çekmek için anahtar kelimelerin geçtiği bir dikkat çekici başlık oluşturmalısınız. Çünkü sitedeki içeriklerinizin kaliteli ve özgün olması kadar başlık etiketinin doğru ve yönlendirici olması arama motorları tarafından önemli bir yere sahiptir. Kullanıcı dostu olan Google, ziyaretçileri doğru sitelere kolay bir şekilde yönlendirmek için bu SEO kriterlerine önem verir. Başlık etiketlerinizin maksimum uzunluğu 50 – 60 karakter arasında olmasına ve anahtar kelimenizin başlığın ilk iki cümlesinde yer almasına dikkat etmelisiniz.

Description (Açıklama) Etiketinde Anahtar Kelime Kullanımı

Meta Description etiketi ile içeriğiniz hakkında ana fikri ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. Başlık etiketinde olduğu gibi anahtar kelimelerin kullanımı burada da önemlidir. Çünkü arama sonuçlarında listelenirken Title ve Description alanı birlikte yayınlanır. İçeriğinizin kısa bir özetini anahtar kelimeleriniz yer alacak şekilde maksimum 160 karakter olarak yazmalısınız. Doğru anahtar kelime kullanımı ile arama sonuçlarında sitenizin listelemesini sağlayabilirsiniz.

Doğru Anahtar Kelimeyi Nasıl Bulurum?

Öncelikle sitemizdeki tüm SEO çalışmalarını kullanıcı odaklı geliştirmeliyiz. Ziyaretçi nasıl arama yapar diye düşünerek içeriğimizde bu anahtar kelime türevlerine yer vermeliyiz. Bir örnek ile daha anlaşılır bir hale getirelim; SEO anahtar kelimesinin geçtiği bir içeriğiniz var. Anahtar kelimenin türevleri olan SEO Danışmanlığı, Kurumsal SEO, SEO Fiyatları, SEO Teknikleri, Google SEO gibi kelimelere de yer vermelisiniz. Ziyaretçilerin hangi kelimelerini aradığını öğrenmek için Adwords Keyword Planner gibi anahtar kelime planlayıcı araçlarını kullanabilirsiniz.

İçeriklerde Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Olmalıdır?

SEO uyumlu içeriklerde anahtar kelimenin kullanılmasının önemli olduğundan bahsetmiştik. Ancak bu önemlilik derecesini doğru kontrol etmeliyiz. Anahtar kelime yoğunluğunu ayarlayamadığınız zaman içeriğinizden fayda alamayabilirsiniz. İçeriğinizin uzunluğuna göre anahtar kelime yoğunluğunun belirlenmesi daha doğru olacaktır. Aynı zamanda içeriğiniz üzerinden diğer kelimelere link çıkışı yaparak bir link döngüsü oluşturabilirsiniz.

Long Tail Keywords Kullanımı Neden Önemlidir?

Long Tail Keywords yani Türkçe karşılığı “Uzun Kuyruklu Kelimeler”. Uzun kuyruklu kelimelerin SEO ile nasıl bir bağlantısı var gelin birlikte bakalım. Long Tail Keywords bir SEO stratejisi olarak hayata geçirilebilir. SEO çalışması yapılırken “HERKES” arama hacmi yüksek olan genel kelimelere yönleniyor. Haliyle bu kelimelerde ciddi bir SEO çalışması yapılması gerekiyor ve site sıralamasının yükselmesi zaman alıyor. Bunun yerine aranan kelime uzunluğu fazla ve aranma hacmi düşük kelimelerde çalışarak daha hızlı dönüşler elde edebilirsiniz. Şöyle ki çanta satışı yapan bir e-ticaret siteniz olduğunu düşünelim. Sizin için genel anahtar kelimeler “çanta, sırt çantası, omuz çantası, bayan çanta” vb. kelimelerdir. Yüksek bir arama hacmi olan bu kelimelerde yükselme kaydedebilmeniz için uzun süre SEO çalışması yaptırmanız gerekecektir. Bunun yerine ilk aşamada müşteri dönüşleri sağlamak ve site ziyaretçilerinizi arttırmak için Long Tail Keywords yani uzun anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Yani insanlar sırt çantası alırken başka nasıl ararlar? Kendinizi kullanıcı yerine koyarak farklı anahtar kelimeler belirlemelisiniz. Mesela ben sırt çantası alacaksam rengine göre arama yapabilirim. “Pembe sırt çantası” veya hacmine göre “büyük sırt çantası” ya da tam olarak istediğimi bulabilmek için “büyük pembe sırt çantası” gibi aramalar yapabilirim. Sizde uzun kuyruklu anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşarak güçlü rekabet ortamına temelden başlayarak emin adımlarla yükselebilirsiniz.

Neden Semantik Anahtar Kelimeye Yer Vermeliyim?

Sitemizdeki içeriklerin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını istiyorsak içeriğimizde bulunan anahtar kelimeleri tanımlayan anlamdaş türevlerine de yer vermeliyiz. Sizin belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeyi kullanıcılar farklı şekilde düşünerek arama yapabilirler. Örnek verecek olursak; laptop birincil anahtar kelimeniz olsun. Laptop anahtar kelimesinin yanı sıra “dizüstü bilgisayar”, “taşınabilir bilgisayar” şeklinde arama yapabilir. Çünkü bu terimler laptop kelimesiyle örtüşmektedir. Arama motorları tarafından aynı anlamı ifade ettiği için farklı anahtar kelime ile arama yapılsa da bunun laptop olduğu anlaşılmaktadır. Sitenizin arama motorlarında erişilebilir olmasını istiyorsanız içerikleriniz de semantik anahtar kelimelere yer verebilirsiniz.

Site içi SEO’da İçeriklerin Düzenlenmesi

İçeriklerin Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?


Sitenizde yayımladığınız içeriklerin uzunluğu rakipler düşünülerek belirlenmelidir. Sektörünüz ile alakalı siteleri inceleyerek içeriklerinizi revize etmelisiniz. Anlatmak istediğiniz konuyu ziyaretçinin anlayacağı şekilde hazırlamalısınız. Sadece içerik uzunluğunu arttırmak adına yapılan çalışmalar kullanıcıların içerikten sıkılmasına ve sayfayı terk etmesine yol açabilir. İçerik planlaması yapılırken sektör ve konu düşünülmeli ve kullanıcı odaklı geliştirmeler yapılmalıdır.

Kopya İçeriklere Dikkat!

Arama motorları için içeriklerin ne kadar önemli olduğunu tekrar söyleme gereği duyuyorum. Sıralamanızı yükseltmek için rakip sitelerden birebir veya küçük değişikler yaparak aldığınız içerikler sitenizin değer kaybetmesine yol açar. Google toplama içerikler konusunda gardını iyi almışa benziyor. Bir sitede toplama içerikleri ve birebir kopya içerikleri tespit etmesi çok da uzun sürmüyor. Özellikle 2011 Google Panda Güncellemesinden sonra kopya içerik barındıran sitelerin sıralamasında büyük düşüşler meydana gelmiştir. Kopya içeriklerin Google nezdinde sitenin Manuel Spam Cezası almasına ve tüm sıralamalarını kaybetmesine yol açmaktadır.

Güncel İçeriklerin Sitenizde Yer Alması

Google Caffeine algoritmasından sonra sitede güncel içeriklerin yer alması daha fazla önem kazanmıştır. Bulunduğu sektör ile ilgili gelişmeleri takip ederek bilgilendirici yazı paylaşımı yapan sitelerin sıralamasında olumlu gelişmeler görülmektedir. Güncel gelişmeleri takip ederek konu alakalı sitenizde içerik yayınlamanız arama sonuçlarında ön planda çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Düzenli olarak İçerik Güncellenmesi

Sitemizde güncel içeriklerin yer almasının yanı sıra var olan içeriklerin düzenlenmesi ve güncellenmesi de belirli bir öneme sahiptir. Mevcut içeriklerinizin uzun zamandır yayında olabilir, içeriğinizde değişen bilgiler olabilir veya farklı görseller hazırlamış olabilirsiniz. Ek dokümanlar ekleyerek içeriğinize yorum yapılmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle içeriğiniz güncel kalacak ve etkileşimi artacaktır.

İçerik Güncellemesinde Hit Almış İçeriklere Öncelik Verilmesi

Sitenizde bulunan her içerik aynı okunma oranına ve aynı trafiğe sahip olmayabilir. Hit oranının yüksek olması içeriğinizin daha çok kullanıcıya ulaştığının göstergesidir. Hit değeri yüksek olan bu içerikler arama motorları tarafında da çok ziyaret edilen sayfalardır. Ziyaretçi sayısı fazla olan bu içeriklerin güncellenmesi diğer sayfalarınıza oranla daha fazla etki edecektir.

İçeriklerdeki Resimlerin Optimizasyonu


Google görsel arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için sitenizdeki görsellerin optimizasyonu çalışmalarını yapmalısınız. Sitenizdeki görsellerde başlık, görsel ismi ve alt etiket kullanarak görselin konusunu arama motorlarına bildirmiş olacaksınız. Yani görseliniz “SEO Çalışmalarını” anlatıyorsa yukarıda belirtilen etiketleri kullanmalısınız. Böylelikle “SEO Çalışmaları” görsel arama sonuçlarında sizin resminizde listelenebilir. Bunlara ek olarak yüksek çözünürlüğe sahip görseller sitenizin yüklenme hızını azaltacağından dolayı resimleri optimize ederek yüklemeniz de fayda var. Örneğin siteniz wordpress alt yapısına sahipse WP Smush eklentisini kurarak otomatik olarak resimlerin optimize edilmesini sağlayabilirsiniz.

İçeriklerde Dil Bilgisi Kurallarına Dikkat Edilmesi

Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Site içerikleri arama motorları nezdinde büyük bir öneme sahiptir. Tabi ki özgün ve kuralına uygun olarak oluşturulan içerikler değerlidir. Arama motorlarının botları birer yapay zekadır ve belirli önceliklere sahip olarak programlanmışlardır. Her siteyi ziyaret ederek bu öncelik kurallarına uyulup uyulmadığını tespit eder ve kullanıcılara en doğru siteyi ulaştırmayı hedefler. Arama motoru botları site içeriklerinin değerlendirirken doğru bilgi olmasına ve anlaşılabilir şekilde sunulmasına dikkat etmektedir. Sitenizde bulunan içeriklerin dil bilgisi kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun olarak yazılmasına dikkat etmelisiniz. Anlamlı cümleler kurarak ziyaretçilerinize doğru bir şekilde bilgi aktarımı yapmalısınız.

Site içeriklerinin Toplu Bir Şekilde Girilmesi

Arama motorları toplu içerik girişlerini pek sevmezler. Kısa bir zaman diliminde yoğun içerik girişlerinin olması Google tarafında kopya içerik olarak algılanmaktadır. Bunun yerine içerik girişi sırasında zaman ayarı yapmalı ve periyodik olarak paylaşım yapılmalıdır. Böylelikle hem içerik girişleri yapılacak hem de sitenizin güncelliği devam edecektir. Bu durum E-ticaret sitelerinde XML ile toplu ürün çekilmesinde de sorun olmaktadır. Bunun için önerimiz CRON tanımlaması yaparak ürünlerinizi belirli aralıklar ile çekilmesini sağlayabilirsiniz.

Rewrite İçerikler

Rewrite içeriklerin Site içi SEO çalışmalarında yararlı olduğunu söylemeyeceğiz. Farklı kaynaklar üzerinden alınan içeriklerin üzerinde küçük değişikler yapılması rewrite içerikleri meydana getirmektedir. Toplama içerikler Google ve tüm arama motorları tarafından olumsuz etki yaratmaktadır. Çünkü arama motorları özgün içeriğin önemini sıklıkla vurgulamaktalar. Bunun üzerine giderek site içeriklerimize başka kaynaklardan aldığımız toplama içeriklere yer vermemeliyiz. Detaylı araştırmalar yaparak içeriklerimizi kendimiz oluşturduğumuz özgün içerikleri kullanmalıyız.

İçerik Yönlendirmeleri

Ziyaretçilerinizi yönlendirici ve bilgilendirici içerikler oluşturmanız arama motorları tarafında olumlu etki yaratmaktadır. İçeriklerinizde yapmış olduğunuz yönlendirmeler sayesinde ziyaretçinin sitede kalma süresi de artacaktır. Buda arama motorları nezdinde sizin kaliteli bir site olduğunuzu gösterecektir. Aynı zamanda içerikleriniz arasındaki bütünlüğü de sağlamış olacaksınız. İçeriğiniz ile alakalı sitenizde başka bir içerik bulunuyorsa veya içeriğin daha iyi anlaşılması için bir önceki içeriğin okunması gerekiyorsa site içi yönlendirmeler ile ziyaretçileri bilgilendirebilir ve en iyi veriye ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Böylelikle ziyaretçiler sitenizde birçok sayfayı gezinebilecek ve daha fazla bilgiye ulaşabilecekler.

Site içi SEO Otoriter Link Yönlendirmeleri

Otoriter Link Yönlendirmesi


Site içi SEO çalışmalarından bir diğeri de otoriter link yönlendirmesidir. İçeriklerinde otoriter link yönlendirmesini dikkate alan sitelerin sıralamalarında olumlu yönde değişimler olduğu görülmektedir. İçeriğinizin konusu ile alakalı ilgili sitelere otoriter link yönlendirmesi yapmanız site ziyaretçilerini yönlendirmenizde yardımcı olacaktır. Bu yönlendirici otoriter link inşası kullanıcı deneyimini arttırdığı için arama motorları içinde büyük bir öneme sahiptir. Yazımız ile alakalı bir otoriter link yönlendirmesi yapacak olursak; Yazımızın üst kısmında “Doğru Anahtar Kelimeyi Nasıl Bulurum? “ başlığı altına Keyword Planner sayfasının linkini verebiliriz. Çünkü Keyword Planner aracı anahtar kelime planlamasında bizlere yarar sağlamaktadır. Bu yüzden okuyucuları Keyword Planner sayfasına yönlendirmemiz yanlış olmayacaktır. Ve bu otoriter link yönlendirmesi bizim yazımızın değerini arttıracaktır.

Otoriter Linkin Bütünlüğü

Otoriter Link yönlendirmesinde içerik ile verdiğimiz linkin konusunun örtüşmesine dikkat etmeliyiz. Çünkü bizim vermiş olduğumuz link doğrultusunda kullanıcıyı başka sayfaya yönlendiriyoruz. Bu yüzden konu ile alakalı sayfalara link çıkışı yapmalıyız ki kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırabilelim. Aynı zamanda bu link yönlendirmeleri arama motorları tarafından takip edilmektedir. Yine yazımız ile ilgili bir örnek verelim. Bu durum içeriğimizi, sayfamızı ve sitemizi kalitesizleştirecek ve site sıralamasında düşüş meydana getirecektir.

Link Çıkışı Yapılacak Sitenin Kalitesi

Site içi SEO çalışmalarında link inşası oluşturulması ve link yönlendirmeleri önemlidir. Ancak link yönlendirmesi doğru kullanıldığı zaman size yarar sağlayacaktır. Google tarafında link çıkışı yaptığınız sitenin kalitesi sizin sitenizin kalitesini de belirlemektedir. Link çıkışı yaptığınız site kaliteli olmalı ve içeriğiniz ile alakalı olmalıdır. İçeriğinizi okuyan ziyaretçileri bu linkler üzerinden yönlendirdiğiniz için vermiş olduğunuz linkin doğruluğundan emin olmalısınız ve yanlış yönlendirme yapmamalısınız. Ziyaretçileri yanlış yönlendirmeniz arama motorları tarafından tespit edildiği zaman sitenize zarar verecektir.

Link Çıkışı Yapılacak Sitenin Konusu

Otoriter link ile içeriğiniz ile ilgili konulara sahip sitelere yönlendirerek ek bilgiler almasını sağlayabilirsiniz. Ancak sitenizden yönlendirme yaparken sitenin kalitesine ve konusuna dikkat etmenizden bahsetmiştik. Vereceğiniz linkin konusu önemlidir. Çünkü otoriter linkin amacı o konu ile ilgili daha detay bilgi verecek site veya konuyu ilgilendiren başka sayfalara yönlendirmektir. Google ve ziyaretçileri yönlendirdiğimizden dolayı vermiş olduğumuz linklere dikkat etmeliyiz. Link çıkışı yaptığımız siteler Google tarafından incelenmekte ve yanlış bir yönlendirme olduğu zaman ceza almamız kaçınılmaz olacaktır. İçeriğimiz Site içi SEO çalışmaları ile alakalı biz bu yazı üzerinden sürekli olarak Grafik Tasarım, Web Tasarım sayfalarına yönlendirme yaparsak içeriğimiz ile örtüşmeyen yanlış bir yönlendirme yapmış olacağız. Bu yanlışlığa devam ettiğiniz sürece Google sitenizin konu içeriğini farklı anlayacaktır.

Link Çıkışının Adedi

Sayfanızdan yapılan link çıkışının adedi verilen linkin kalitesini etkilemektedir. Yazının uzunluğu ve anahtar kelimenin aranma hacmine uygun olarak link çıkışı yapmalısınız. İçerik uzunluğu ile doğru orantılı olarak yapılacak link sayısı belirlenmelidir. Sektördeki rakiplerin analizleri yapılmalı ve bu doğrultuda otoriter link yönlendirmesi optimize edilmelidir. Örnek verecek olursak; aranma hacmi yüksek olan “mont”, “hırka”, “bot” gibi anahtar kelimelerin bir arada bulunduğu kısa bir yazıdan link çıkışı yapmak verdiğiniz linklerin değerini düşürecektir. Bunun yerine üç farklı içerikten tek link çıkışı yapılması daha yararlı olacaktır. Link çıkışları Trustrank değerini etkilediğinden dolayı site içi SEO düzenlemelerinde link çıkışının sayısına dikkat edilmelidir.

Site içi SEO’ da Sayfa Yapılandırması
Web Sayfalarının Yüklenme Hızı



Ziyaretçiler ve Google Arama motoru botları için sitenin hızı büyük bir öneme sahiptir. Çünkü yavaş yüklenen bir site kullanıcı tarafından olumsuz karşılanır. Kullanıcı deneyimini düşürdüğü içinde arama motoru botları tarafında da bu sitenin değeri düşer. Sitenizde kullandığınız görsel, doküman ve dosyalar site hızınızı yavaşlatabilir. Web sayfalarınızın yüklenme hızını yüzde olarak görüntülemek için “Google Page Speed Tools” aracını kullanabilirsiniz. Yüklenme hızını yavaşlatan resim, video, ve dokümanları öğrenmek için site hızını yavaşlatan öğeleri detaylı bir şekilde sunan GT Metrix ve Pingdom Tools araçlarını kullanabilirsiniz. Edinmiş olduğunuz detaylı veriler doğrultusunda sitenizde gerekli çalışmaları yaparak SEO çalışmalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Kırık Linkler – 404 Sayfaları

Sitenizde daha önceden bulunan bir sayfanın kaldırılması veya linkinin değişmesinden dolayı karşımıza çıkan 404 hatasının sebebi kırık link olarak adlandırılmaktadır. Site içi SEO çalışmalarında kaldırılan sayfaların veya linki değiştirilen sayfalarda URL adreslerinin yeni sayfalara yönlendirilmesi gereklidir. Google değerlendirmesine göre kırık link sayısı fazla olan sitenin kalitesini etkilediği vurgulanmaktadır. Eğer sitenizdeki kırık link sayısı aktif sayfa sayınızdan daha fazla ise Google arama botları sitenizi pasif site olarak algılamaktadır. Web sitenizde bulunan kırık linkleri düzenli Google Search Console aracından tespit edip düzenlemeniz SEO açısından sitenize yarar sağlayacaktır.

W3C Hatalarının Düzenlenmesi

Sitenizde yazılım tarafında yapılacak düzenlemelerdir. HTML ve W3C hataları sitenizin Google tarafında değerini düşürmektedir. Arama botları sitenizde rahat bir şekilde gezinebilmesi için bu hataların düzenlenmesi gereklidir. W3C hatalarının düzenlenmesi sitenin SEO uyumlu hale gelmesine de katkı sağlamaktadır. Site içi SEO çalışmalarında W3C hatalarını göz ardı etmeyin.

Canonical Etiketi Kullanımı

SEO çalışmalarında kopya içeriklerin zararı yadsınamaz. Site içi SEO düzenlemesi sırasında canonical etiketinin kullanılması kopya içeriklerin oluşmasının önüne geçecektir. Aslında sitenizde canonical etiketi kullanarak farklı URL ile ulaşılan sitelerin aslında tek bir sayfa olduğunu arama motoruna bildirmiş olursunuz. Sitede bulunan bir sayfanızı evin bir odası olarak düşünelim ve bu odanın 3 tane giriş kapısı olduğu düşünelim. Birinci kapından da ikinci kapıdan da aynı odanın içerisine girebiliyorsunuz. Farklı kapılardan giriş yapıldığı zaman oda değişiyor mu? Hayır değişmiyor. Sitenizde böyle ziyaretçiler farklı URL üzerinden gelse de aynı sayfayı açıyor. Arama motoru botları farklı URL üzerinden gelindiği için bu sayfaların farklı olduğunu ve aynı içerikler olduğu içinde kopya olduğunu düşünecektir. Eğer ki sitenizde böyle bir konu söz konusu ise “Canonical” etiketi kullanarak arama motoru botlarına bu sayfaların farklı olmadığını yalnızca farklı URL üzerinden ulaşım sağlandığını bildirebilirsiniz. Canonical etiketi sitede ‘ ‘ şeklinde kullanılmaktadır.

Site Haritası

Site haritası oluşturarak web sitenizin sayfa, kategori ve etiket düzenini Google arama botlarına bildirmiş olursunuz. Arama botları sitenizi site haritası üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde inceleyebilir. Sitenizde bulunan tüm sayfaları gezinerek daha hızlı bir şekilde indekslenmesi sağlar. Site haritası bulunmayan sitelerin tüm sayfalarına ulaşılamayabilir ve eksik indekslenme olabilir. Site haritası oluşturulması SEO çalışmaları kapsamında önemli bir yere sahiptir. Site haritası dosyası genellikle .xml uzantılı olarak hazırlanmaktadır. Google’ın site haritası oluşturma ile ilgili yönlendirmesine buradan ulaşabilirsiniz.

Link Uzunluğu

Google anlaşılabilir link yapısı olan siteleri ön plana çıkarmaktadır. SEO çalışmalarında URL yapısının düzenlenmesi çok önemlidir. Çünkü Google anlamsız karakterler bulunan, çok uzun link yapısına sahip siteleri pek sevmez. Sitenizde bulunan sayfaların link yapısı “domainadi.com/kategori/sayfa-adi” şeklinde standart, anlaşılır ve kısa olmalıdır. Anahtar kelimenin domain adına yakın olması sizin için yarar sağlayacaktır.

Link Kalitesi

Google URL kalitesine çok fazla dikkat etmektedir. Linkinizde bulunan gereksiz noktalama işareti kullanımı ve link yapısında anlamsız bulunan karakterler Google’ın kalite standartlarına aykırıdır. Google botlarının sitenizi doğru bir şekilde indekslemesi için URL yapınıza dikkat etmelisiniz.


Google Editör İncelemeleri

SEO da özgün içeriğin öneminden sıklıkla bahsetmekteyiz. Google organik hit program tespiti veya DMCA şikayetlerinden dolayı sitenizin içeriklerini manuel editörleri ile inceletebilir. Bu incelemelerde içeriklerinizin özgün ve güncel olmasına dikkat etmektedir. Bir sorun olmadığını anlayan Google botları, içeriklerinizin patentinin size ait olduğunu kesinleştirir.

Tanıtım Yapılan İçeriklerde Kaynak Belirtme

SEO çalışmalarında sitenizde yer alan içerikleri farklı içerik sitelerinde, haber sitelerinde veya farklı platformlarda paylaşarak tanıtımları yapılmaktadır. Paylaşımı yapılan içeriklerde kaynak belirtilmediği zaman Google botları bu içerikleri kopya içerik olarak algılar ve bu da sizin için sorun teşkil edebilir. Bu yüzden paylaşımlarınızda sitenizin kaynağını belirtmeniz size yarar sağlayacaktır.

Sayfa Kategori Uyumu

Sayfanızın içerik konusuna göre kategoriler belirlemelisiniz. Sadece sayfa trafiğini arttırmak adına eklediğiniz kategoriler Google tarafından fark edildiği zaman büyük düşüşler yaşayabilirsiniz. Yanlış yapılan bu uygulamalar nedeniyle Google’dan ceza alabilirsiniz. Örnek verecek olursak; Google SEO çalışmalarından bahsettiğimiz ve SEO içeriklerinin yoğun olduğu sayfada Web Tasarım kategorisi açarak burada sürekli olarak web tasarımı anlatan içerikler paylaşırsak site sıralamamızda ciddi bir gerileme meydana gelir. Bu nedenle sayfa içerikleri ile kategori uyumuna önem göstermelisiniz.

Sayfa içi Maddeleme ve Sıralama Kullanılması

Sitenizde paylaşmış olduğunuz özgün içeriklerinizi göze hitap edecek şekilde sunmalısınız. Ziyaretçilerin içerikte dikkat çekici noktalar bulmasını ve yazıya yoğunlaşmasını sağlamalısınız. Özellikle uzun yazılarda ziyaretçi içeriği okurken diğer başlıklardan kopar veya alt başlıkları anlamakta zorluk çekebilir. Bu yüzden site içeriklerinizde madde işaretlerini ve numaralandırma özelliklerini kullanmalıdır. Böylelikle içeriğiniz dağılmadan tek bir düzen içerisinde okunabilecektir.

Resim ve Video Yoğunluğu

Özgün içeriklerinizi görsel öğeler ile zenginleştirerek okunabilirliğini arttırabilirsiniz. Site içeriklerin görsel veya video kullanılarak yayınlanması hem ziyaretçiler için hem de arama motorları için önemlidir. İçeriğinizin anlaşılmasını sağlayan bir video veya bir görsel içerik kalitenizi arttıracak ve sizi rakiplerinizden farklı kılacaktır.

Zararlı Sitelere Link Çıkışı

Sitenizden link çıkışı yapılan sitelere dikkat etmelisiniz. Google standartlarına uymayan veya güvenlik tedbirlerini uygulamayan sitelere link çıkışı yapmanız sizin de ceza almanıza neden olacaktır. Eğer ki vermiş olduğunuz zararlı link site ziyaretçilerinizi riske atacak ise sitenizin kapatılması söz konusu olacaktır. Anahtar kelimelerinizin sıralamasının düşmemesi için sorunları 24 saat içinde tespit ederek düzenlemeniz gereklidir.

Park Domain Siteler

Park Domainler, hiç bir aktifliği olmayan ve sadece proje amaçlı satın alınmaktadır. Google tarafında bu sitelerin hiç bir değeri yoktur. Google 2011 yılında yayınlamış olduğu güncellemede park domainlerin değersiz olduğunu vurgulamış, 2015 güncellemesi ile park edilen bu sitelerin değerini tamamen yok saymıştır.

Site içi SEO Çalışmalarında Size Katkı Sağlayacak!



SSL Kullanımı ve Http’den Https’e Geçiş

İnternet kullanımı sırasında kişisel verilerin korunması ziyaretçiler ve arama motorları için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle ziyaretçi trafiği yoğun olan sitelere yapılan saldırılar ile ziyaretçilerin tüm kişisel verileri, kart bilgileri ele geçirilmektedir. SSL sertifikası bulunan sitelerde bu datalar şifreleme yöntemi ile saklandığından dolayı kişisel veriler daima korunmaktadır. SSL sertifikasına sahip sitelerin adreslerinde https uzantısını görebilirsiniz. Arama motorlarının son zamanlarda azami dikkat gösterdiği ve https uzantılı sitelerin sıralamasında yükselme görüldüğü için site içi SEO düzenlemesinde http’den https uzantısına geçebilirsiniz.

CDN Kullanımı


CDN (Content Delivery Network) Türkçe karşılığı “İçerik Dağıtım Ağı” anlamına gelmektedir. Sitenizi ziyaret eden insanlar farklı lokasyonda bulunabilir. CDN sisteminin kullanılmasındaki amaç farklı konumdan gelen ziyaretçilere site resim, video ve dokümanları en yakın sunucudan hızlı bir şekilde ulaştırmaktır. Sitenin yüklenme hızını etkileyen bu durumda ziyaretçilerin site verilerinize daha hızlı ulaşması için yakınında bulunan sunuculardan veriler alınır ve ziyaretçiye sunulur. Sitenizin ziyaretçi trafiği fazla ve kullanmış olduğunuz veriler yüksek boyutlarda ise sitenizin açılış hızını arttırmak için CDN sistemini kullanmalısınız. Site hızının SEO açısından önemli bir faktör olduğunu hatırlatmak isteriz.

SEO çalışmalarını eksiksiz bir şekilde yürüten Sanal Yönetmenden Kurumsal SEO Danışmanlığı hizmeti almak için iletişime geçebilirsiniz.


Kaynak: https://www.sanalyonetmen.com/seo-calismalarinda-dikkat-edilmesi-gereken-site-ici-seo-faktorleri/
ontedi Inchredible musbay

kişi bu mesajı beğendi.

SMM Panel, Sosyalyuvam, Bayilik Paneli, En Uygun Panel, Takipçi Paneli
reklam

btnaslan btnaslan Bilinen Hayatı Kodlayın Kullanıcı
  • Üyelik 08.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek WebMater, Seo, YouTuber
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** A**
  • Mesajlar 1205
  • Beğeniler 131 / 220
  • Ticaret 16, (%100)
Elinize sağlık hocam güzel makale olmuş
Stratejik1SEO

kişi bu mesajı beğendi.

SeoMaster34 SeoMaster34 Professional Loser Kullanıcı
  • Üyelik 13.04.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** A**
  • Mesajlar 20
  • Beğeniler 5 / 10
  • Ticaret 0, (%0)
Emeğine sağlık hocam yararlı bir makale olmuş.
Stratejik1SEO

kişi bu mesajı beğendi.

aydnaydn59 aydnaydn59 Videographer Kimlik Onayı
  • Üyelik 17.12.2017
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Fotoğrafçı - Videographer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** A**
  • Mesajlar 490
  • Beğeniler 63 / 130
  • Ticaret 5, (%100)
Yararlı paylaşım, teşekkürler hocam. Mesajım kalsın tekrardan okunması gereken bir yazı olmuş.
Stratejik1SEO

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al