7 Bölümden oluşacak Anahtar kelime araştırması nedir ? Anahtar kelime araştırması nasıl yapılır? içeriğimin 1.bölümüne hoş geldiniz!

SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması: Giriş

Bugün SEO dünyasında konuşulan şeyler hep içerikle ve sosyal medyada ki etkileşimlerle ilgili. Bunun sonucunda SEO'nun temelini oluşturananahtarkelime araştırmasınıunutabiliyoruz.Umarımanahtar kelimeler olmadanSEO diye bir şeyin olmayacağını söylediğimde benim abarttığımı düşünmezsiniz.Anahtar kelimeler sizin SEO çalışmalarınızda bir pusula gibi. Nereye gidip gitmemeniz gerektiğini ve yaptığınız işlerin ilerleme kaydedip kaydetmediğini söylüyorlar.Aslında, anahtar kelime araştırması piyasayı sorgulamanın 21. yüzyıl hali.Toplam yedi bölümden oluşacak rehberimizin ilk bölümüyle başlıyoruz.

Anahtar Kelimelerden Yararlanmak İçin Onları Nasıl Bulmanız (Ve Kullanmanız) Gerektiğini Bilmelisiniz
Eğer işiniz için harika anahtar kelime bulmakta ustalaşırsanız sadece artan organik aramaktan değil müşterinizi rakibinizden daha iyi bilmekten de yararlanacaksınız.Anahtar Kelime seçmek önemli bir mesele olmasına rağmen bir çok kişinin Anahtar Kelime araması şu şekilde oluyor:Aşama 1:Müşterinin arayabileceği birkaç Anahtar Kelime bul.Aşama 2:Bu kelimeleri Google Keyword Planner'da aratAşama 3:Şansına güvenipbir Anahtar Kelime seç.Eh, bugün her şey bu kadar basit değil ama sıkıntı yok çünkü müşterinin internette aradığı Anahtar Kelimeyi bulmayı gösterecek detaylı bir rehbere sahipsiniz.Sitenizi doğru anahtar kelime etrafında ördüğünüzdeyse Google'da sıralamalarda roket gibi uçacağınızı göreceksiniz. Ki bu daha fazla trafik ve satışta artış demek.Ama önemli bir kısım var.Tek bir Anahtar Kelimeye bütün sitenizi kurmadan önce sektörünüzde rakibinizin bile bilmediği "Niche" Kelimeler bulmalısınız.
Niche Kelimeler: (Akıllı) Anahtar Kelimenin Başladığı Yer
Daha önceden bahsettiğim gibi, çoğu insan işleme Google'ınki gibi bir keyword planner aracıyla başlıyor.Bu BÜYÜK bir hata.Neden mi? Çünkü Google'ın Keyword Plannerları gibi araçlar alakalı kelimeler bulmak konusunda ne kadar iyilerse yeni kelimeler bulmakta o kadar kötüler.İşte size bir örnek:Basketbol denildiğinde aklınıza ne geliyor? Hiç bu işlerle uğraşmayan kişilerin bile aklına belli başlı kelimeler geliyor.

Ama Keyword Planner'da basketbol diye yazdığımızda:

Hiç bir seçenek aklımıza gelen kelimelerle alakalı değil...

Yani lafın kısası, Google Keyword Planner size sadece o kelimeye çok yakın kelimeleri gösterir.Çok ama çok ender bir şekilde sattığınız ürünle alakalı başka bir kelimeyi gösterebilir. Ki bu kelimeler en kârlı kelimelerdir.Belli Anahtar Kelimelerde dehşet bir rekabet olduğuna şaşmamak gerek. Bütün herkes ve onların anneleri aynı kelimeyi hedefliyor!Bu Google Keyword Planner'ın size verdiği kelimeleri sallamayın demek değil. Ama GKP'ye ya da başka bir keyword aracına size kârlı kelimeler göstermesi için güvenmeyin.
Nasıl Hızlı Niche Kelimeler Bulunur
Merak ediyor olabilirsiniz:"Niche Kelimesi nedir ya hu?"Niche Kelimeleri sizin hedef kitlenizin ilgilendiği kelimelerdir.Diyelim ki basketbol potası satan bir işletme yürütüyorsunuz.Daha önceden gördüğümüz gibi GKP size sadece benzer kelimeler verebilir:

Belki buradaki bazı kelimeler sizin işletmeniz için güzel gözükse de daha kârlı ve daha az rekabetçi bir sürü başka kelime vardır.Maalesef ki, bu kelimeleri bulmak CİDDEN çok zor.Benim tecrübeme göre, Niche Kelimeleri ile başlamak bu hiç dokunulmamış kelimeleri bulmak için en kolay yol.Mesela bir basketbol potası almakla ilgilenen biri şunları da aratıyor olabilir:
  • Nasıl daha iyi serbest atış atılır[*]Smaç videoları[*]Üniversitede takıma girmek[*]Sporcular için beslenme
Nasıl çalıştığını gördünüz mü? Bu kelimelerin hepsi sizin eşsiz -ama bağlantılı- Niche Kelimelerinizin parçası.Mesela, "Nasıl daha iyi serbest atış atılır" kelimesi "serbest atış" Niche Kelimesinin parçası.Niche bölümler genelde kendi sitelerini ya da ürünlerini karşılayacak kadar büyük olamayan küçük nichelerdir.Aslında, bazı niche bölümleri 10 farklı kelimeyle bağlantılı olsa da çoğunluğu sadeceorayı domine edebileceğiniz yeterli arama hacmi ve ticari ilgiye sahip 2 ya da 5 kelimeye sahip.Bu kelimeleri bir araya getirdiğinizde göreceksiniz ki diğerlerinin aksine burada rekabet çok az.
İlk Niche Kelime Listesini Oluşturmak
Niche Kelime listesini oluşturmaktaki amaç hedef kitlenizin Google'da arattığı farklı konuları bulmak.Tek ihtiyacınız olan basit bir Word belgesi ya da text dosyası.İşe başlamadan önce en az 5 farklı niche kelimesi kafanızda bulmalısınız. Ki bu bazı güzel Anahtar Kelimeleri bulmak için iyi bir başlangıç.İşte basketbol potası sitemiz için Niche Kelime Listesi:
  • Üçlük nasıl atılır[*]Basketbol ayakkabıları[*]Sporcular için beslenme[*]Top sürme
Eğer sıkıntı yaşıyorsanız -ya da daha fazla Niche kelime bulmak istiyorsanız-, bu sorunu çözmek için size birkaç basit taktik.
Alıcı Kafası
Alıcı Kafası müşterinizin önemsediği Niche kelimeleri tespit etmek için çok basit ama harika bir yöntem.Bu niche kelimeleri bulduğunuzda, çok kolay bir şekilde müşterinizin her gün kullandığı Anahtar Kelimeleri keşfedebilirsiniz.Sizin Anahtar Kelime bulmaya odaklı Alıcı Kafanız hedef kitlenizin:
  • Cinsiyetini[*]Yaşını[*]Tahmini Gelirini[*]Hobisini[*]Yapmakta zorlandıkları şeyi[*]Başarmak istediğii şeyi (kişisel ya da profesyonel)
içermeli.Pazarınıza göre, birkaç farklı Alıcı Kafasına sahip olabilirsiniz.Mesela, basket potası örneğimize göre basketbol oyuncuları için VE aileler(ki bir çok durumda günün sonunda ürünü alacak kişiler) için Alıcı Kafasına sahip olmalısınız.Benim tecrübeme göre Alıcı Kafası yapmak için en kolay yol bir PowerPoint slaytı hazırlamak.

Bu slaytlar hedef kitlenizi iyi tanımak için güzel bir araç. Ki bu yolla belki başka türlü düşünmeyeceğiniz konular aklınıza gelebilir.
Forumlar
Forumlar sizin 7 gün 24 saat kontrol etmeniz gereken mecralar.Hedef kitlenizin takıldığı forumları bulmanın en kolay yolu Google'da belli kalıpları kullanmak."Kelime forum""Kelime" + "Forumlar""Kelime" + "Forum"

Bir forum bulduğunuzda, forumun nasıl belli bölgelere ayrıldığına dikkat edin. Bu bölümlerin her biri Niche kelime.

Daha derine gitmek için Niche kelime bulma yolunda forumdaki bazı konu başlıklarını kontrol edin.

Daha 10 saniye geçmeden basketbol forumundan 3 farklı potansiyel Niche Kelime tespit ettim.
  • Basketbol çorapları[*]Basketbol Aksesuarları[*]Basketbol'da güven
Sitenize uygun birkaç Niche kelime bulduğunuzda Niche Kelime listenize ekleyin.
Wikipedia'nın İçerikler Tablosu
Her ne kadar ülkemizde şu an kapalı olsa da VPN yoluyla hala giriş yapabiliyoruz.Wikipedia şu anda sizin Niche Kelime bulmanız için altın madeni. Binlerce uzmanın konu ile ilgili detaylı bilgi verdiği daha başka hangi yeri düşünebilirdik ki?Şimdi size Wikipedia kullanarak nasıl Niche Kelime bulabilirsiniz onu göstereceğim:İlk olarak Wikipedia'ya giriş yapın ve bir kelime yazın.

Ardından "İçerik" bölümüne bakın.

Ve sayfanın bölümlerine dikkat edin.Bazı bölümler başka hiçbir şekilde bulamayacağınız Niche Kelimeler olabilir.

Sayfadaki bazı linklere, muhtemelen alakalı başka içeriklere ulaşmak için tıklayabilirsiniz.Mesela, basketbol içeriğinde Rebound yapmaya giden bir link var.

O linke tıkladığınızda, fark edeceksiniz ki Rebound sayfası listenize ekleyebileceğiniz bir sürü Niche Kelimeyle dolu.

Bu durumda daha da fazla Niche Kelime bulduk. Kolaydı değil mi?
Kısa, Orta ve Uzun
Madem ki bir sürü Niche Kelime tespit ettik. Sıra Anahtar Kelime bulmaya!SEO'daki çoğu kişi Anahtar Kelimeleri 3 parçaya ayırır: Kısa, Orta ve Uzun.


[b]Kısa Anahtar Kelimeler:[/b]
Bu Anahtar Kelimeler genelde tek kelimeden oluşup dehşet bir aranma hacmine ve rekabete sahiptir. Mesela sigorta ya da vitamin gibi. Birisi sigorta diye arattığında belki araba sigortasını, hayat sigortası şirketlerini ya da terimin anlamını aratabileceği için kısa Anahtar Kelimeler çok geniş bir yeri kaplıyor. Bu yüzden pek tercih edilesi değil.
[b]Orta Anahtar Kelimeler:[/b]
Orta Anahtar Kelimeler genelde aranma trafiği aylık en az 2 bin olup 2-3 kelimeden oluşur. Ancak bu kelimeler daha spesifiktir. "Hayat sigortası" ya da "Online Vitamin Siparişi" gibi. Bunlar genelde Kısa Anahtar Kelimelerden daha az rekabete sahiptir ancak hala rekabet vardır.
[b]Uzun Anahtar Kelimeler:[/b]
Uzun Anahtar Kelimeler genelde 4 ya da daha fazla kelimeden oluşup oldukça spesifik olur. "Yaşlılar için uygun hayat sigortası" ya da "İnternetten D vitamini sipariş et" gibi kelimeler Uzun Anahtar Kelime örnekleri. Her ne kadar tek başlarına fazla trafik çekmeselerde bir araya getirildiklerinde Uzun Anahtar Kelimeler internette yapılan aramaların büyük çoğunluğunu oluşturuyorlar.Size tavsiyem enerjinizi Orta ve Uzun Anahtar Kelimelere harcamanız.Neden mi?Az önce okuduğunuz gibi Kısa Anahtar Kelimeler 1) Çok yoğun rekabeti olması 2) Çok geniş bir yeri kaplaması sebebiyle seçilmemeli.Bana göre Orta Anahtar Kelimeler rekabetin, kullanıcı ilgisinin ve arama trafiğinin en güzel olduğu yer. Sitenizi Orta Anahtar Kelimelere göre optimize ettiğinizde otomatikmen Uzun olanlar içinde sıralamalarda yukarıda olacaksınız.Farklı bir deyişle, Orta Anahtar Kelimelerinizi optimize ettiğinizde doğal olarak Uzun olanların trafiğini de kazanıyorsunuz.Genellikle Kısa ve Orta AK'lerden daha kolay sıra atlama olduğu için çoğu SEO uzmanı Uzun AK'lerle uğraşır. Uzun AK'ler daha az rekabetçi olsa da(ve geniş alana yayılmasa da) onlarda çantada keklik değil.
Uzun AK'ler İle İlgili Büyük Sıkıntı
Uzun AK'lerin sadece 100 ila 1000 trafik aldığını unutmayın. Ki bu da demek oluyor ki Uzun AK'lerden bolca trafik almak istiyorsanız onlarca (hatta yüzlerce) makale yazmanız gerekiyor. Bu yazdığınız makalelerin her biri de bir Uzun AK etrafında optimize edilmeli.Uzun AK odaklı birçok makale yayınlamak sizi Google Panda cezalandırma riskine sokuyor. Aslında, Demand Media ve Suite 101 gibi şirketler bu stratejiyi kullanarak milyonlarca dolar zarar etti.Bu, Uzun AK'leri sizin SEO stratejiniz için kullanmamalısınız demek değil. Hatta ilerleyen bölümlerde onları bulmak için özel bir rehber olacak. Ancak tüm planınızı sadece Uzun AK'ler üzerine yapmayın.Yazılarımızı desteklemek için yorumlarınızı esirgemeyin ☺.

http://oguzhantemiz.com/seo-icin-anahtar-kelime-arastirmasi-bolum-1/