wmaraci reklam

İnstagram Güncel Algoritması 2019

14 Mesajlar 3.085 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

malikcan malikcan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** B**
  • Mesajlar 66
  • Beğeniler 5 / 35
  • Ticaret 0, (%0)
Arkadaşlar uzun zamandır arşivlediğim deneyimlerim ve bilgileri derledim, geniş açıdan güzelce instagramın algoritması hakkında bir şeyler yazdım. buyrun;


Hepimizin kullandığı instagram, algoritma konusunda biraz dağınık. Çünkü instagram sürekli algoritma değiştiriyor ve kullanıcılar alışmakta zorluk çekiyor. Özellikle büyük takipçili hesaplar veya kurumsal hesaplar algoritmaya ayak uyduramadığın da reklam veya sponsor alırlar.Yazımızda edindiğimiz deneyimler ile instagram algoritması hakkında bilgi vereceğiz.

İnstagram, anasayfadaki gönderilerinizi belirlerken bir çok etkene bakıyor. Sizin için ilgi alanı profili oluşturarak işlem başlıyor diyebiliriz. Şimdi bir paylaşım sonrası oluşacak işlemleri paylaşımcı gözünden listeleyelim.

Konuya sert bir şekilde giriyorum. Kesinlikle instagram takipçi arttırma siteleri kullanmayın. Bu tamamıyla instagramın öneme aldığı bir şey. Çünkü aldığınız takipçiler genellikle bot, veya kullanılmayan hesaplar olacaktır.

Atılan postlar ilk olarak belirli bir kitleye gösterilir. Sizi takip edenlerin %5-10 arasında kitleye gösterildiğini bir çok kişi belirtmekte. Deneyimlerime göre bu oran doğru. Dolayısıyla ne kadar bot takipçi olursa, ilk aşamada o kadar az kişiye erişebiliriz.

Bahsettiğimiz %5-10 lik kitle, kendi arasında etkileşime girenler, rastgele seçilenler olarak anlamlandırabiliriz. Örneğin sizi takip eden x ve y var. Paylaşımınız bu kullanıcılara gözükebilir. Ancak hiçbir arkadaşı takip etmeyen z sizin postunuzu görme olasılığı daha azdır.

0-60 dakika içerisinde paylaşılan postlara olan etkileşim-kaydetme çok önemli. %5-10 kitlenin yaptığı işlemler hakkında algoritmik hesaplama yapılıyor diyebiliriz. Tabi ki bu 5 dakikalık süre de olabilir.

Video ve fotoğraf, kullanıcı hangisine daha çok etkileşim veriyor ise, bunu kayıt altına alıyor.

Beğenilen içeriğin, içeriğine göre kategorilendirme yapıyor. Örneğin oyun videoları.

Hangi zamanda hangi kullanıcı etkileşime geçmiş veya kullanıcıların ne zaman aktif olduğunu kayıt ediyor.

Her ne kadar hesaplamalar olsa da paylaşacağınız görseller de önemli. Dikkat çekici gözü yormayan paylaşımlar daha çok etkileşim alabilir. Hesabınızın logosu da buna örnek. Dilerseniz logo tasarlarken nelere dikkat etmeli adlı sayfamı okuyabilirsiniz. bkz: https://dijitalpazarlamadunyasi.com/logo-tasariminda-bilinmesi-gerekenler/

İnstagram Anasayfa Algoritması

Şimdi bir paylaşımın neye göre anasayfada kalacağını belirleyelim. Paylaşımın ilk 1 saatindeki etkileşim yapan hesapların takipçileri, sizi de takip ediyorsa, diğer zaman zarfında paylaşım bu kitleye gösterilebilir. Bu işlem 1 saat sonra değil, 1 saat içerisinde oluşmaktadır. Zaten 1 saat sonra anasayfada alt kısımlara düşebilirsiniz.

Örnek verecek olursak en önce paylaşan değil en çok etkileşim alan postları kendimiz de anasayfada görüyoruz.

Yapılan paylaşım, fotoğraf ve araba ile alakalı ise, en çok fotoğraflara etkileşim yapan ve daha önce araba görseli beğenen kullanıcılara gösterilebilir.

Yaptığınız paylaşımın saatinde, daha önce o saatte aktif olan hesapların sizin paylaşımınızı görme şansı daha çok. Örneğin X kullanıcı her gün 08:00 da aktif. Y kullanıcının aktif olduğu saatler karışık. 08:00 ‘da yapılan paylaşım ilk olarak x kullanıcısına gösterilmesi olağandır.

İkili ilişki çok önemli. Seçenek çoğalınca oranlar da küçülüyor haliyle. Örneğin çok takipçili bir hesapsınız. X ve Y kullanıcısı sizi ve bir çok fazla takipçili hesapları takip ediyor. Burada sizi takip eden ortak hesapların etkileşimi devreye giriyor. Bu ortak hesaplar arasında, sizin paylaşımlarınız daha çok dm yoluyla gönderiliyorsa, yorumlarda X, y’yi etiketliyorsa, ikisi de kaydediyorsa, rakiplerinizin önüne geçme şansınız artacaktır.

İnstagram artık işi olduka sıkılaştırdı. Yapılan yorumlar organik dahi olsa spam veya hiç olmamış gibi görebiliyor. Bunun sebebi kasıtlı bir şekilde etkileşim alan kullanıcılar. 1-2 kelimelik yorumlardan kaçınalım. Etkileşim olarak sayılabilmesi için 3-4 kelimeli emojili bir yorum olması gerekebilir.

Eğer arka arkaya paylaşım yaptıysanız instagram, birer birer gösterecektir. Yani arka arkaya değil. Çünkü sizden farklı hesapların paylaşımlarını göstermeye özen gösteriyor.

İnstagram tüm bu seçenekleri hesaplıyor. Bilinmeyen oranlara göre bu etkenleri kontrol ediyor ve anasayfaya, keşfete, önerilere, sizi yerleştiriyor.

İnstagram Keşfet Algoritması

İnstagram keşfete düşme akıllarda kazınan bir işlemdir. Bir sürü yöntemler denenmiş programlar yapılmıştır. Hesap sahipleri instagram keşfete nasıl düşerim sorularıyla boğuşmaktadır. Şimdi keşfete düşmemizi etkileyen faktörleri inceleyelim.

Az önce de anlattığımız gibi ana prensip iki hesap arasındaki ilişki. X ve Y kullanıcılarının sizin hesabınızdaki yaptığı işlemler baz alınır. Örneğin X , Y, Z yakın arkadaşlar. Birbirlerini hep beğeniyorlar, kendi aralarında grupları da var. Şimdi X ve Y sizin bir paylaşımınızı beğenirse, kaydederse, dm yoluyla birilerine atarsa bu paylaşımın Z kullanıcısının keşfetine düşme olasılığı çok yüksek.

Dm yoluyla yapılan analiz oranının düşük olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu zor bir analizdir ve zaman gerektirir.

Diğer etkenlerden biri ise daha önce beğendiğiniz gönderiler. Araba görseli beğeniyorsanız instagram anlar ve sizin keşfetinize araba ile ilgili paylaşımlar gösterir.

Yeni bir hesap oluştuğunu farz edelim. Hiçbir hesap takip etmemiş ve konumu da kapalı. Keşfet sayfası tamamen karışıktır. İnstagram hakkınızda hiçbir şey bilmiyordur çünkü. İlk olarak sizden hesaplar takip etmenizi ister, konumunuzu ister ve size, sizin işinize yarayacak paylaşımlar gösterebilsin. Konum verirseniz konumunuzda yapılan paylaşımları keşfetiniz de görebilirsiniz.

Zaten keşfetteki herhangi bir posta tıkladığınız da altta küçük bir yazı çıkmakta. “Kaydettiğiniz fotoğraflara göre” , “beğendiğiniz fotoğraflara göre” gibi. İnstagram bu konuda net bilgiyi bize zaten vermiş.. 😊

İnstagram Öneriler Algoritması

Burası da yine arkadaşlarınıza bağlı. Yeni bir sınıfa girdiniz ve birilerini instagram üzerinden takip ettiniz. Takip etmediğiniz arkadaşlarınız önerilerde veya keşfette gözükecektir. Çünkü onlar kendi aralarında zaten takipleşiyor ve etkileşim kuruyorlardı.

Örneğin X hesabı Y hesabını takip etti. Daha sonra siz de X hesabını takip ettiniz. Öneriler kısmında Y hesabını görebilme şansınız var.

Birebir olarak yaşadığım durumu anlatayım sizlere. X adındaki bir fenomeni takip ettim. Daha sonra takip ettiklerimin neler yaptığını merak ettim ve bildirimler kısmını sağa kaydırdım. Oradan beni yeni takip eden arkadaşım, aynı zamanda X adındaki fenomenide takip etmiş. Ona sorduğumda , ilk olarak seni, daha sonra öneriler de o hesabı görüp takip ettiğini söylemişti.

İnstagram Hikaye Algoritması

İnstagram hikaye sıralaması üzerine hiçbir net kaynak veya deneyimlerini paylaşan yok. Şu anda paylaştığım hikayeye baktığımda da anlamlandıramıyorum. En çok konuştuğum insan alt kısımlarda. En baştaki insan alakasız. Görme zamanlarına göre de değil çünkü ilk gören ortalarda. Gerçekte bu konuda instagram’ın herhangi bir algoritma kullandığını söyleyemiyeceğim. 😊

İnstagram Yorum Algoritması

Yorum sıralamasını sizde farketmişsinizdir. Arkadaşlarınızın yorumlarını anasayfada, postun yorumlar kısmına tıklamadan görebiliyorsunuz. Yorum kısmına tıkladığımızda da en üstte çıkacaktır. Daha sonra en çok etkileşim alan yorum gösterilecektir.

Yorumların keşfete etkisi şöyle. Bazı kelimeler veya emojiler artık etkileşimden sayılmıyor. Bunun sebebi ortak grup oluşturarak kasıtlı şekilde birbirleriyle yorumlaşan kullanıcılar. İnstagram bu kullanıcıların önüne geçmek için sadece emoji içeren, 1-2 kelimelik yorumları artık görmüyor. Dolayısıyla yapılacak yorumlar ,emojinin yanında kelime, minimum 4-5 kelime, veya klişe olmayan kelimeler içerirse bizim için mükemmel. İnstagram sıralama algoritması veya keşfet için bunu kayıt altına alacaktır.

İnstagram Hashtag Algoritması

İnstagram hashtag sorunu ve uyguladığı algoritma biraz can sıkıcı. Çünkü eskisi gibi hashtag eklediğinizde, o hashtag sayfasında kendinizi göremiyorsunuz. Bunun sebebi yine kasıtlı kullanan kullanıcılar. Bu ku kullanıcıların önüne geçilmesi için yoğun post girilen hashtaglar artık spam, yani kötü amaçlı olarak sayılıyor.

Hashtag kullanımı kesinlikle paylaşımınız ile alakalı şekilde girmeniz gerekiyor. İnstagram paylaşımın neyle alakalı olduğunu anlıyor. Biz de o hashtagları kullanarak pozitif etkiye sahip olabiliyoruz.

Bu konuda garip bir deneyimim ise şöyle. İnstagram reklamları üzerinde çalışan birisini takip ediyordum. Hashtag’lerini yorumlara yazdığını farkettim ve bende denedim. Daha sonra istatistik bölümüne baktığımda gözle görülür erişim olduğunu farkettim. Kimileri yoruma yazılanların spam olacağını söylüyor. Bu yazdıklarım Haziran 2019’da olmuştur, siz de ona göre hareket edebilirsiniz 😊

Sosyal medya ve dijital pazarlama konusunda yazılar girdiğim ve girecek olduğum dijital pazarlama blog'uma davetlisiniz.
Kaynak :https://dijitalpazarlamadunyasi.com/guncel-instagram-algoritmasi-2019/
telatabi Arestr Teknokoy

kişi bu mesajı beğendi.

Dijital pazarlama ve SEO içerikleri - https://dijitalpazarlamadunyasi.com/
wmaraci
reklam

Arwenn Arwenn WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 30.12.2018
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad I** T**
  • Mesajlar 527
  • Beğeniler 212 / 119
  • Ticaret 11, (%100)
Allah razi olsun kardesim baya emek vermissin sagolasin
 

 

Gorevcim.com ile Hemen Para Kazanmaya Başla

malikcan malikcan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** B**
  • Mesajlar 66
  • Beğeniler 5 / 35
  • Ticaret 0, (%0)
Teşeküürler umarım faydam dokunmuştur :)
 

 

Dijital pazarlama ve SEO içerikleri - https://dijitalpazarlamadunyasi.com/

AlihanDemirdas AlihanDemirdas Social Media Kullanıcı
  • Üyelik 17.12.2017
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum Niğde
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 77
  • Beğeniler 19 / 7
  • Ticaret 0, (%0)
Hocam ben de teşekkür etmeden geçmeyeceğim emek vermişsiniz cidden başarılar dilerim
 

 

wmaraci
Mersin evden eve nakliyat

sobeajans sobeajans WM Aracı Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 08.10.2018
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Sosyal Medya Reklamcılığı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad V** Ö**
  • Mesajlar 429
  • Beğeniler 250 / 46
  • Ticaret 19, (%95)
Güzel paylaşım. Tebrikler...
 

 

hikmet80 hikmet80 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 31.08.2018
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Osmaniye
  • Ad Soyad H** A**
  • Mesajlar 23
  • Beğeniler 4 / 3
  • Ticaret 1, (%100)
Başarılı...
 

 

serhatsahin serhatsahin WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 29.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 44 / E
  • Meslek Serbest
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** S**
  • Mesajlar 17
  • Beğeniler 6 / 6
  • Ticaret 2, (%100)
Emeğine sağlık. Süper bir çalışma olmuş :))
 

 

malikcan malikcan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** B**
  • Mesajlar 66
  • Beğeniler 5 / 35
  • Ticaret 0, (%0)

Arwenn adlı üyeden alıntı

Allah razi olsun kardesim baya emek vermissin sagolasin


Emaybe9 adlı üyeden alıntı

Hocam ben de teşekkür etmeden geçmeyeceğim emek vermişsiniz cidden başarılar dilerim


sobeajans adlı üyeden alıntı

Güzel paylaşım. Tebrikler...




yeni konum instagram keşfete çıkma rehberi : https://wmaraci.com/forum/instagram/instagram-kesfete-cikmak-593852.html
 

 

Dijital pazarlama ve SEO içerikleri - https://dijitalpazarlamadunyasi.com/

furkancetin26 furkancetin26 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 14.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek Bilgisayar Programcılığı
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad F** Ç**
  • Mesajlar 66
  • Beğeniler 0 / 4
  • Ticaret 0, (%0)
Instagram Hikaye Algoritması hakkında detaylı bilgi https://www.oyungundemi.com/2019/01/instagram-hikaye-izleyicileri-neye-gore.html
 

 

www.oyungundemi.com

embisi embisi www.buneymis.net Kullanıcı
  • Üyelik 20.03.2019
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad M** Ç**
  • Mesajlar 172
  • Beğeniler 14 / 31
  • Ticaret 1, (%100)
Güzel paylaşım teşekkürler.
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al