Her yıl yine alışveriş çılgınlığının maksimuma ulaştığı Kasım aylarından birisi. Bu aralar alışveriş yapmadan önce birkaç kez düşünmekte fayda var çünkü alacağınız ürüne göre değişse bile her an %60 indirim damgası görebilirsiniz. 11.11, Black Friday, Cybermonday vs. saymakla bitiremeyiz.

Alibaba ise 11.11 tarihini baz alarak bir gün boyunca yaptığı satışların istatistiklerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Ve tabii bunca alışveriş yükünü çeken cloud sistemini de es geçmek olmazdı. Dünyanın dört bir yanından bu seviyede bir ziyaretçi yoğunluğu ile baş etmek hiç kolay olmasa gerek. Ziyaretçiye hem güvenli hem de hızlı bir ortam sunmak zorundasınız.



Görsele göre, sunucuları bir saniyede 544,000’e ulaşan muazzam bir sipariş sayısını sorunsuz işleme alabilmiş. Bunun yanında tüm sesli siparişler, eş zamanlı çeviriler, ve akıllı taşımacılık için yine kendi cloud sunucularını kullandıkları görülüyor. Bildiğim kadarıyla Alibaba Trendyol’u da geçtiğimiz yıl satın almıştı. Bu satın almanın etkisi olmalı ki Trendyol altyapı anlamında gün boyunca hiçbir sorun yaşamadı.

Çin’in son yıllardaki yükselişinin de en önemli unsurlarından birisi Alibaba diyebiliriz. Bir şirketin yine bir ülkeye yapıp yapabileceği katkının en büyüğünü yapmış olabilir yıllar boyunca.

Aynı zamanda Amazon’un da Netflix gibi platformların stabilliğini koruması için ne kadar önemli bir pay sahibi olduğunu biliyoruz.

Bu derece rakamlarla oynadığınız zaman sitenizin 0,1 saniye hızlı açılması bile milyonlarca dolar gelir getirebiliyor. Peki sizler e-ticaret sitenizin kapasitesinden memnun musunuz?

Açıkcası ülkemizde altyapıya verilen önemin daha fazla olmasını umuyoruz. Daha doğrusu bu derece büyük kurumların altyapıyı öylesine es geçmesi kabul edilemez. Her sınav sonucundan sonra çöken ÖSYM’nin sitesi, her özel günlerde çöken çiçek sipariş siteleri gibi sebepler yetersiz olduğumuzu gösteriyor. Yine 11.11 tarihinde n11 altyapısı da kullanılamaz hale gelmişti.

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın Davos konuşmasında söylediği bir cümle beni çok etkiledi; “10 bin yeni müşteri istiyorsanız, yeni ve büyük bir depo, mağaza vs. kurmanız gerekiyor. Benim için ise bunu yapmak sadece 2 tane sunucu demek.”

E-ticaret ile ilgilenmeyenler için soruyu şu şekilde değiştirebiliriz, gelecek adına başarılı olmasını umduğunuz bir alışveriş sitesi açma planlarınız var mı?