Linux Ve Windows Hosting Arasindaki Farklar


Linux ve windows hosting arasindaki farklar birçok kişinin merak ettiği bir detay. Kararsızlığı gidermek için hangisinin ne tür özellikleri olduğuna bakılabilir.

Linux Ve Windows Sunucu Rekabeti

Linux ve windows hosting farkları detaylarına bakmadan önce rekabetten bahsetmekte fayda olacaktır. İki güçlü işletim sistemi arasında karar vermeni zorlaşması bunun temel nedenidir. Bu açıdan hangi işletim sisteminin nasıl avantaj ve dezavantajları olduğunu bilmek artı sağlar.

Linux Hosting Özellikleri

Linux işletim sistemi özellikleri inncelenirse bu web sunucularının uzun zamandır kullanıldığı ve açık kaynak olması nedeniyle herhangi bir lisans ücretinin de olmadığını belirtmek gerekiyor. Yani masrafa gerek kalmaması avantajlıdır. Ayrıca güvenilirlik ve verimlilik bakımından da hem web hem demail sunucuları açısından ideal bir seçenek olduğu görülebilir. Özellikle PHP, MySQL, Python, Ruby ve Perl kullanmayı istiyorsanız bu durumda Linux ilk tercihleriniz olması önerilir. Bunun temel neden Windows işletim sistemindeki çözümlerin genellikle ücretli olmasıdır. Linux hosting için ayrıca kullanıma hazır içerik yönetim sistemleri vardır ve bu kaynak uygulamalara örnek verilirse PrestaShop gibi e-ticaret sistemleri ile WordPress gibi hazır içerik yönetim sistemleridir.

Windows Hosting Özellikleri

Merak edilen diğer hosting olan windows hosting özellikleri incelenirse, öncelikle ayakta kalabilen bir sistem olması nedeniyla avantajlıdır. Linux’ta olduğu gibi destek ve güncelleme hizmetlerinden bahsetmek mümkündür. Ancak bu noktada Windows’un Linux’a göre üstünlüğünden bahsetmek gerekir. Windows’ta ASP.NET web uygulaması vardır ve yüksek performansı ile bilinmektedir. Linux, her ne kadar açık kaynaklı versiyonları gündeme getirse de şirket ortamında açık kaynak seçenekleri pek popüler değildir ve eğer şirket için hosting alınacaksa windows tercih edilmelidir.

Linux Ve Windows Hosting Arasindaki Farklar

Linux ve windows hosting arasindaki farklar maddeli şekilde sıralanırsa




  • Yazılım tipi açısından Windows hosting sertifikalı Linux hosting açık kaynaklıdır.

  • Betik dili açısından Windows VBScript, ASP.NET ve Linux Perl, PHP, Python, Ruby özelliklere sahiptir.

  • Web sunucusu bakımından Windows Microsoft IIS, Linux ise Apache, Nginx şeklinde özelliğe sahiptir.

  • Veritabanları açısından da Windows MSSQL, Microsoft Access ve Linux MySQL, MariaDB olarak kaydedilmektedir.



Kaynak : https://www.ibrahimozdemir.net/linux-ve-windows-hosting-arasindaki-farklar/