Windows 10 işletim sistemi kurulu bir bilgisayarımız varsa programsız olarak internetten indirdiğimiz bir dosyanın hash değerini alarak doğruluğunu kontrol edebiliriz. Bu işlemi Powershell üzerinden yapmamız gerekmektedir. Şimdi bu işlemin adımlarını öğrenelim;

Not: Yapacağımız bu işlem ile öğreneceğimiz hash değeriin algoritması sha256 olacaktır.

1-) Bu işlem için ilk olarak bilgisayarımızın arama bölümüne Powershell yazıyoruz. Arama sonuçlarından bulunan Windows Powershell yazan yerin üstüne tıklıyoruz.

2-) Daha sonra indirdiğimiz dosya hangi konumda ise o konumu dosya ismi ile kopyalıyoruz. Bizim hash değerini alacağımız dosyanın konumu aşağıdaki şekildedir;

C:\Users\deneme\Desktop\filezilla.exe

Yani burada masaüstümüzde yer alan filezilla.exe dosyasının hash değerini alacağız.

3-) Son olarak Powershell ekranından aşağıdaki komutu uyguluyoruz;

get-filehash C:\Users\deneme\Desktop\filezilla.exe

Bu komutu uyguladıktan sonra belirttiğimiz dosyanın hash değeri ekranda gözükecektir. Bu hash değeri ile dosyayı indirdiğimiz sitede yer alan hash değeri aynı ise dosya eksiksiz olarak indirilmiş demektir.

Bu şekilde dosyanın eksiksiz olarak ve içinde zararlı bir yazılım olmadan indirildiğini teyit edebiliriz. İndirilen dosyanın içinde virüs olup olmadığını kontrol etmek için antivirüs yazlımı ile de taratmamız gerekmektedir. Bu işlem virüs kontrolü için yeterli değildir.

Kaynak: https://bilgialnet.com/windows-10-powershell-ile-dosya-hash-degeri-ogrenme/