wmaraci reklam

Bilgileniyoruz #5: Hangisi Web Sitenize Daha Çok Yarar Sağlar ? WordPress Eklentileri mi Yoksa Functions.Php Dosyası mı?

3 Mesajlar 689 Okunma
wmaraci reklam

egeerkek1 egeerkek1 Netdia.org Kullanıcı
  • Üyelik 22.01.2018
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Gizli.
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad E** E**
  • Mesajlar 115
  • Beğeniler 13 / 34
  • Ticaret 0, (%0)



Merhaba saygıdeğer WM Aracı üyeleri!



"Bilgileniyoruz" isimli serimizin beşinci çeviri makalesine hoş geldiniz ve sefalar getirdiniz. Bu makalemizde, özellikle arama motoru optimizasyonu konusunda WordPress eklentilerini mi kullanmayalım yoksa Functions.Php dosyasını mı modifiye etmeliyim diye soran birçok arkadaşımızın bu sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. WPBeginner isimli internet sitesinin hazırladığı bu makale, WordPress üzerinde daha da profesyonelleşmek isteyenler için bu yazı, güzel bir içerik..

Bu Makalede Neler Var?




Konu notu: WPBeginner isimli internet sitesinden alıp Türkçe diline çevirdiğim bu yazı, sadeleştirilmiş bir halde önünüze sunulmuştur. Orijinal kaynakta gördüğünüz ancak burada görmediğiniz bazı yerler olabilir. Endişe etmeyiniz. Benim misyonum, içeriğin ana fikrini sizlere aktarmaktır. Bu yazı sahibi, kendi kişisel tecrübelerini de aktarmış. Konuyla ilgili olmayan kısımları çıkarmış bulunuyorum. Çeviri, ana fikri etkilemeden "hikayeselleştirme" yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Kısacası, çeviri metnindeki bazı yerler orijinal anlamından farklı olabilir (lütfen yanlış çevirmişsiniz demeyiniz çünkü doğrusunu elbette biliyorum) ama "akılda kalıcılık" prensibini uygulamak adına o kısımları hikayeselleştirdim.

Serimize ait diğer dört makaleye ulaşmak için:




Hangisi Web Sitenize Daha Çok Yarar Sağlar ? WordPress Eklentileri mi Yoksa Functions.Php Dosyası mı?





1 - Kullanıcılar tarafından sık sık sorulan bir soru olan "WordPress eklentisi mi kurmalıyız yoksa Function.php üzerinde değişiklik mi yapmalıyız?" sorusu uzun zamandan beri bir tartışma konusu.

2 - Bazı kullanıcılar, kod eklemenin performans açısından eklenti kullanmaktan daha iyi olduğuna inansa da bu doğru değil.

3 - Bu yazıda, WordPress eklentisi kullanımının vs functions.php dosyasının artıları ve eksileri açıklanacak ve hangi yöntemin daha iyi olduğu tartışılacaktır.


WordPress Eklentileri Yükleyip Onları Kullanmak mı Yoksa Functions.Php Dosyasında Düzenlemeler mi Yapmak?



1 - WordPress tabanlı internet sitenize bir şeyler eklemek adına genellikle bu iki yol karşınıza çıkacak: WordPress eklentisi yüklemek veya Functions.Php dosyasına kod eklemek.

2 - Her iki yöntem de aynı sonucu verecek ve her ikisi de doğru.

3 - Ancak birçok kullanıcı, WordPress hızı ve performansı için hangisinin daha iyi olduğunu bilmek ister.

4 - Bazı site sahipleri, çok fazla eklenti kullanma konusunda endişe duyarken aynı zamanda bu eklentilerin, WordPress sisteminin güvenliği konusunda, blogunun güvenlik sistemini nasıl etkileyeceği konusunda da endişeli.

5- Diğer site sahipleri de özel kod eklemenin kendi web sitelerini bozabileceğini ve bu problemin kolayca düzeltilemeyeceğini düşünüyor.

6 - WordPress performansı için hangisinin daha iyi olduğunu bulmak adına her iki çözümü de karşılaştıralım.



[CENTER]



Functions.Php İsimli Dosyanın Artıları ve Eksileri[/CENTER]

# WordPress sisteminin içerisinde yer alan "functions" dosyası, tema geliştiricilerin şablonları için özel işlevler tanımlamasına olanak tanır.

# Bu dosya, dev bir WordPress eklentisi gibi çalışır ve web sitenize eklemek isteyebileceğiniz diğer özel kod parçacıklarını sisteminize eklemeniz için kullanacağınız bir dosyadır.


Avantajları



1 - Functions.php dosyasını düzenlemek için yönetici panelinizde bulunan tema düzenleyiciyi kullanabilirsiniz. Gayet kolay bir işlemdir.

2 - Tüm kod parçacıklarını tek bir dosyaya kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

3 - Bu yöntemi kullanarak ilgili kodları inceleyebilir ve onların nasıl çalıştığını öğrenmek için bir fırsat elde edersiniz.

Ancak, tüm özel işlevlerinizi kaydetmek için functions.php dosyasını kullanmanızın bazı dezavantajları vardır.


Dezavantajları



1 - Kullandığınız ve üzerinde functions.php dosyası üzerinden değişiklik yaptığınız mevcut temayı değiştirirseniz bütün ayarlarınız sıfırlanır ve ilgili temanın ayarları devreye girer ancak eğer "Child Theme" kategorisinde yer alan bir temayı kullanıyorsanız yaptığınız değişiklikler aynı "functions.php" dosyasına kaydedilir.

2 - Bu durumda kullandığınız temanın kodlarının nerede bittiğini ve sizin özel kodlarınızın nerede başladığını anlamanız zorlaşabilir.

3 - Bazı kod parçacıkları çok büyük olabilir ve bu yüzden ek komutlara ve stillere ihtiyaç duyabilirsiniz.


WordPress "Functions" Dosyasının Sınırlamalarını Anlamak



# WordPress'in functions.php dosyasını çok cazip hale getiren birçok kullanışlı yöntem var.

# Ancak bu durum yine de bazı WordPress eklentilerinin yerine geçemez.

# Functions.php dosyanıza özel kodlar eklemek elbette sitenizin performansını arttıracaktır ancak bu performans artırımının aynısını eklentilerle de sağlayabilirsiniz.

# İhtiyacınız olan tüm işlevler ve özellikler, functions.php dosyasına eklenemez.

# Örnek: Özel bir kodun düzgün çalışması için ek komut dosyalarına ve stil sayfalarına ihtiyaç duyabilirsiniz.


[center]


WordPress Eklentilerini Kullanmanın Artıları[/CENTER]

A - WordPress eklentileri, WordPress tabanlı internet siteniz için uygulama mantığı ile çalışırlar. Daha fazla özellik ve işlevsellik sağlamak adına kendini temel WordPress yazılımına bağlayan kod içerirler.

B - Bir WordPress eklentisi, temanıza bağlı değildir. Kullanımı rahattır.

C - Functions.Php dosyasınıza eklediğiniz kodun siteniz üzerinde yarattığı etkinin aynısını yaratan bir eklenti kullanıyorsanız bunu yönetmek hem daha kolay hem de ilgili eklentiyi sisteminizden kaldırmak istediğinizde kodlarla boğuşmazsınız.

Ç - Gerekirse devre dışı bırakmak, güncellemek veya yeniden yüklemek daha kolaydır.

D - Her bir eklentinin ne yaptığı ile ilgili açıklaması mevcuttur bu yüzden ne olduğu belirsiz kodlar eklemek yerine adı sanı belli eklentilerle iş yapmak daha sağlıklıdır.

Elbette tüm WordPress eklentilerinin mükemmel olduğunu söylemiyoruz. Onların da bazı dezavantajları var.


WordPress Eklentilerini Kullanmanın Eksileri



A - Başka bir eklenti için güncellemeler yüklemeniz gerekir.

B - Özellikle ücretsiz olan eklentilerin sahipleri, bir anda eklentisinin sistemden silebilir ve sizi ortada bırakabilir.

C - Kod yazımını öğrenmek isteyenler için elverişli bir yöntem değildir çünkü pratik yapamazsınız.


Sonuç Olarak Hangisi Daha İyi?



1 - Dosyanıza ekleyeceğiniz kod ile aynı koda ve işleve sahip bir WordPress eklentisi varsa o eklentiyi kullanmanın daha iyi bir seçenek olduğuna inanıyoruz.

2 - Performans açısından, kodun nerede çalıştığı önemli değildir. İster functions.php dosyasının içerisinde olsun ister ondan bağımsız olsun hiçbir önemi yoktur.

3 - Eklentileri ayrı ayrı yönetmek, tek bir büyük functions.php dosyasını düzenlemekten çok daha kolaydır.

4 - Rastgele kod parçacıklarını aynı dosyaya iliştirmek, birbirleriyle ilişkili olmadıklarında veya birbirlerine bağımlı olmadıklarında bile işleri karmaşık hale getirir.

5 - Performansınızı artırabilecek bir eklenti seçerseniz çok daha iyi bir yönteme başvurmuş olursunuz. Buna ek olarak eklentiler, güncellenen ve güvenlik açıkları kapatılabilen sistemlerdir. Eğer eklentinizde herhangi bir sorun olursa ilgili eklentinin güncellenmiş yamalarıyla bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.


Functions.Php Dosyasına Ne Zaman Kod Eklemeliyim?



# Eklemeye çalıştığınız işlevsellik bir eklenti olarak kullanılamıyorsa ve kod pasajı gerçekten basit bir yapıdaysa bunu temanızın "functions.php" dosyasına ekleyebilirsiniz.

# Eğer sıfırdan kendinize özel bir tema yaptırıyorsanız veya bu temayı kendiniz yapıyorsanız kesinlikle yaratıcılığa ve iyi bir kod bilgisine sahip olmalısınız.

# İnternet sitenize sık sık güncelleme yapıyorsanız ve bu güncellemeleri tek bir dosyadan çağırmak istiyorsanız WordPress eklentisi de kullanabilirsiniz functions.php dosyanızı da. Bu tamamen size kalmış. Sadece çok profesyonel olan kod yazarları kendilerine ait olan kodlarla kendi functions.php dosyalarını oluşturuyorlar. Bu hem benzersiz olmanızı sağlar hem de saygın bir kişi olmanızı sağlar.


Şimdi Söz Sizde !

1 - Sizce hangi yöntem daha kullanışlı ve neden?
2 - Gelecekte hangi yöntem daha verimli olacak ve neden?



Orijinal Yazı: "Tıkla".

www.wmaraci.com - Ege ERKEK | 15 Kasım 2018.



Proje, başarılı bir şekilde sona erdi. Bu ve diğer yazıları, referans yazıları olarak burada yer alacaktır.
 

 

SMM Panel, Sosyalyuvam, Bayilik Paneli, En Uygun Panel, Takipçi Paneli
reklam

wpuzman wpuzman WordPress Developer Kullanıcı
  • Üyelik 13.01.2017
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Yazılım
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad B** M**
  • Mesajlar 2773
  • Beğeniler 293 / 949
  • Ticaret 33, (%100)
Functoins.php'ye eklemek daha iyidir. Çünkü eklentiler bütün temalarla uyumlu çalışmak için sürekli kancaları kullanır. Bu yüzden sorgu sayısı fazladır. Performansa etki eder. Sayfalarca yazılmış eklenti kodlarının yaptığını yeri gelir temanın bazı dosyalarını değiştirerek yazılacak olan bir kaç satırlık kod yapabilir (functions.php ile sınırlamıyorum)

İkinci olarak eklentiler temaya ekstradan .css ve .js dosyaları ekler, halbuki temaya manuel eklediğimizde bunları temanınkilerle birleştirip ekleyebiliriz.

Çok basit bir örnek vereyim.

Temanın header kısmına "Merhaba Dünya" yazmak istiyorum. Bunu header.php ye girip doğrudan yazı şeklinde yazabilirim.

Eklenti ile bunu yapmak istersem şöyle birşey yapmam lazım:


function headerKodu() {
echo "Merhaba Dünya";
}
add_action('wp_head', 'headerKodu');


Tek satırla işi bitirmek varken eklenti ile yapınca 4 satıra çıktı ve fazladan bir sorgu eklendi :)
 

 

egeerkek1 egeerkek1 Netdia.org Kullanıcı
  • Üyelik 22.01.2018
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Gizli.
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad E** E**
  • Mesajlar 115
  • Beğeniler 13 / 34
  • Ticaret 0, (%0)
bilimokur

Ben bu içeriği çevirirken şu basit sonuca vardım: Kod bilmiyorsan eklentilerin insafına kalırsın, biliyorsan önünde büyük bir dünya var.
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al