Merhaba arkadaşlar, forumda Yii (aslında artık Yii2) ile ilgili başlık açılmış, fakat altında herhangi bir konu olmadığınız gördüm. Kısaca, Php projelerde kullandığım bu Php framework üzerine yazmak istedim.

Yii2, daha çok Doğu Avrupa ve Rusya tarafında kullanılıyor. Fakat kullanım kolaylıklarını gördükten sonra, hızlı şekilde teslim etmeniz gereken projelerde kullanabileceğinizi göreceksiniz.

Yii2 için en güçlü araç, Gii. Gii ile, veritabanında oluşturduğunuz herhangi bir tablo için, Model - View - Controller dosyalarını kolayca, kod yazmadan çıkarabilme ihtimaliniz mevcut. Sonrası yalnızca düzenleme oluyor. Bu arada, Laravel benzeri migration ve seed yöntemleri, Yii2'de de mevcut.

İsterseniz önce Yii2 kurulumu ile başlayalım. Yii2, 2 farklı şekilde kurulabiliyor:


  • Yii2 Basic

  • Yii2 Advanced



Yii2 Basic
Yii2 Basic'i, yalnızca frontend olarak düşünebilirsiniz. Hazır şekilde basit bir kullanıcı yetkilendirmesi, mobil uyumlu bir arayüz (bootstrap sağolsun), basit kurumsal web siteleri gibi projeleri 1-2 gün içerisinde hazırlayıp teslim etmeniz için idealdir.

Composer ile kurulumu:
php composer.phar create-project yiisoft/yii2-app-basic basic 2.0.10

GitHub İndirme linki:
Yii2 Basic

Yii2 Advanced
Yii2 Advanced, ayrı önyüz ve admin paneli gerektiren, orta ve büyük ölçekli projeleriniz için idealdir. Kullanıcı yetkilendirmesi daha gelişmiştir (şifre hatırlatma vb), önyüz ve admin paneli için birbirinden ayrılmıştır. Yine aynı şekilde mobil uyumlu arayüze sahiptir.

Composer ile kurulumu:
php composer.phar create-project yiisoft/yii2-app-advanced advanced 2.0.10

GitHub İndirme Linki:
Yii2 Advanced

Gii
Kurulumu yaptınız, veritabanı ayarlarınızı yaptınız, veritabanında gerekli tabloları oluşturdunuz.

http://hostname/index.php?r=gii

adresinden, Gii'ye ulaşabilir, herhangi bir tabloyu göstererek Model - View ve Controller dosyalarınızı zahmetsizce oluşturabilirsiniz.

Başlangıç için biraz kısa bir yazı oldu, ilerleyen günlerde daha detaylı yazmaya çalışacağım.

Yii2 Web Sitesi:
http://www.yiiframework.com/

İncelemek isteyenler için Yii2 Dokümantasyonu:
http://www.yiiframework.com/doc-2.0/

Herkese iyi çalışmalar dilerim.