wmaraci reklam

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu, el bileği boyunca geçen sinirler üzerindeki baskının neden olduğu, ağrılı bir rahatsızlıktır. Birçok meslek grubunda görülen bu rahatsızlık, günün büyük kısmını bilgisayar kullanarak geçiren webmasterlar, web tasarımcılar, geliştiriciler, yazılımcılar ve e-sporcular arasında yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Bilgisayar kullanırken yeterli ergonomi şartlarının yerine getirilmemesi, nizami pozisyonun dışında ve uzun süre klavye ile fare kullanımı, karpal tünel sendromu rahatsızlığının yaşanmasına neden olabilir.

Karpal tüneli denilen bölüm, el bileğimizin içe açılan kısmında dar bir geçittir. Bu tünel, el bileği kemikleriyle altta ve çapraz karpal ligament (üst kısımda) ile çevrilidir. El bileğimiz için hayati önem taşıyan median sinir, karpal tünelinin içinden geçerek; baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısını hissetmemizden sorumludur. Yine bir çok önemli tendon, karpal tünel adını verdiğimiz bu bölümde yer almaktadır. Karpal tünelinde herhangi bir şişliğin meydana gelmesi veya olağan dışı baskı görmesi sonucunda median sinir sıkışarak, karpal tünel sendromunun oluşmasına neden olur.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

karpal tünel sendromunun belirtileri arasında uyuşukluk, ağrı ve el kontrolünü kaybetmek (özellikle parmak hakimiyeti) ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır. Bilekte şişlik veya aşırı baskının oluşması, sürekli birbirini tekrarlayan el hareketleri, hamilelik ve artrit başta olmak üzere birçok sorun karpal tünel sendromuna neden olabilir.

Karpal tünel sendromundan muzdarip olan kişilerin başlıca hissettikleri belirtleriyse şunlardır:

  • Uyuşma
  • Karıncalanma
  • Geceleri daha yoğun hissedilen ağrılar
  • Bilekte yoğun ve sürekli artan ağrılar
  • Kol ve omuz bölgesine yayılmış ağrılar
  • El ve parmaklarda hareket zayıflığı
Klavye Nedir? Klavye Şekilleri ve Klavye Sembolleri
İlginizi Çekebilir!

Klavye Nedir? Klavye Şekilleri ve Klavye Sembolleri

Tuş takımı olarak da adlandırılan Klavye, bilgisayarın ve diğer elektronik aygıtların en önemli giriş ögesi olarak kabul edilir. Zira bilgisayar ve diğer aygıtlar üzerindeki birçok şey komutlardan meydana geliyor. Bu komutları bilgi...

Karpal tüneli sendromunun nedenleri nelerdir?

Karpal tünel sendromunun nedenlerini saptamak bazen çok güç olurken, bazen aşağıdaki nedenlerden biri veya birkaçının kombinasyonu şeklinde meydana gelebilir:

  • Artrit: Çeşitli artrit türleri (özellikle romatoid artrit) iltihap ve şişliğe neden olabilir.
  • Hamilelik: Hamilelik ile ilişkili olarak hormonlar, sinirleri sıkıştıran genel sıvının tutulmasına neden olabilirler. Hamileliğin tetiklediği karpal tünel sendromu şikayetleri genellikle doğumdan hemen sonra kaybolur.
  • Bilek kırıkları: Kemik parçalarının tenosinovayı tahriş etme veya karpal tüneldeki boşluk miktarını azaltma gibi riskleri vardır. Bileğinizde oluşan kırıklar karpal tünel sendromuna yol açabilir.
  • Konjenital faktörler: Bazı insanlar diğerlerinden dar ve küçük bir karpal tünele sahiptir. Bu kişiler diğer insanlarla aynı şartlarda çalışmaları halinde bile karpal tünel sendromunu yaşayabilirler.
  • Aşırı kullanıma bağlı yaralanma: Karpal tüneldeki tendonlar, elinizin ergonomiye uygun olmayan pozisyonda durması veya sık tekrarlanan el hareketlerinin bir sonucu olarak tahriş olabilir. Klavye ve fare kullandığınız sırada bileğinizi masaya bastırarak destek almanız, karpal tüneli sendromu rahatsızlığını yaşamanıza neden olabilir.

Karpal tünel sendromu kimlerde görülür?

Bazı insanlarda karpal tünel sendromunun gelişme riski daha yüksektir. Karpal tünel sendromu herkeste görülebileceği gibi aşağıdaki gruplardan biri veya birkaçına uyan kişilerde daha sık görülür:

  • Ellerini gazeteciler, yazarlar, terziler veya montaj hattı gibi günlük tekrar faaliyetlerinde kullanan kişiler.
  • 40-60 yaş arası kadınlar
  • Hamile kadınlar
  • Bazı artritli kişiler
  • Hızlı kilo alma dönemindeki kişiler

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Karpal tünel sendromu rahatsızlığını yaşamaya başladığınız anda işinize ara vermelisiniz. Sendromun ilk evrelerinde ağrı ve sertlik hafif düzeyde ve tolere edilebilirdir. Sorunun yoktan gelinmeye çalışılması ve tedavi girişimlerine başlanılmamasının bir sonucu olarak ağrılar zamanla şiddetlenecektir. Karpal tünel sendromu tedavisi bazı basit önlemler ve dinlenmeyle gerçekleştirilebileceği gibi ileri seviye semptomların görülmesi halinde ameliyatla müdahale edilmesi gerekebilir. Cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmayan tedavide başvurulabilecek yöntemler:

  1. Karpal tünel sendromundan etkilenen el ve el bileklerinizi dinlendirmelisiniz. Eğer masa başı bir işte çalışıyorsanız, rapor alarak elinizi dinlenmeye bırakmalısınız.
  2. Bileğinizi gece uyuduğunuz süre boyunca sıcak ve rahat tutacak ateller kullanmak.
  3. Vücudunuzun sıvı tutulmasını azaltmak için idrar miktarını arttırma özelliğine sahip diüretik ilaçlar.
  4. Şişmeyi azaltmak için lokal anestezik ve etkilenen bölgeye kortikosteroid ilaç enjeksiyonunun yapılması.
  5. Fizyoterapi tedavilerinin uygulanması.

Karpal tünel sendromu tedavi edilmezse ne olur?

Karpal tünel sendromu tedavi edilmezse, bileğinizdeki median sinirlerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bunun bir sonucu olarak; el bileği kaslarınızda güçsüzlük veya kas erimesi olarak adlandırılan atrofiye sorunları baş gösterebilir. Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi karpal tüneli sendromunun da bir an önce tedavisine başlanması ve rahatsızlığa sebebiyet veren etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Örneğin bir webmasterın faresini ergonomik bir mousepad ile kullanması, klavye kullanırken elleriyle masadan destek almayı bırakması gibi pratik önlemler, karpal tünel sendromu rahatsızlığının tekrarlanmasını önleyecektir.

Karpal tünel sendromu tedavi edilmediğinde ağrılarda, hissizlik, uyuşma ve karıncalanma şikayetlerinde artış hissedilecektir. Hasta bir süre sonra yazı yazamayacak, bilgisayar veya araba kullanamayacak, günlük rutininde bilek gücü ve çevikliğine ihtiyaç duyan hiçbir faaliyeti yerine getiremeyecektir. Rahatsızlığın ileri aşamalara ulaşması hastanın cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymasına ve karpal tünel sendromu ameliyatı olmasına neden olabilir.

Karpal tünel sendromu ameliyatı

Rahatsızlığın ileri boyutlara ulaşması halinde ameliyat, karpal tünel sendromu için geçerli bir tedavi seçeneğidir. Karpal tünel sendromu ameliyatında cerrah, karpal ligamanı ortaya çıkarmak için avucunuzda 5 cm'den kısa bir kesi yapar. Daha sonra, altta yatan median sinir üzerindeki basıncı azaltmak için bağı keser. Son olarak avuç içi kesiği dikiş atılarak kapatılır.

Karpal tünel sendromu ameliyatından sonra iyileşme süreci boyunca el ve bileğinizi yoracak her türlü hareketten uzak durulması, üzerine baskı yapılmaması gerekir. Genel olarak, ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca elinizi dinlendirmelisiniz. Ağrı ve uyuşukluk kimi vakalarda ameliyat sonrasında hemen geçerken kimilerinde zamanla iyileşme görülebilir.

Karpal tünel sendromunu önlemek için neler yapılabilir?

  • Çoğu zaman günlük rutininizde bir işi yapmak için gerekenden daha fazla güç kullanıyor olabilirsiniz. Ellerinizin ne kadar gergin olduğuna ve baskı uyguladığınıza dikkat edin. Örneğin bilgisayar klavyenizi kullanırken yumuşak tuş vuruşları yapmaya özen göstererek, el bileğinizdeki baskıyı düşürebilirsiniz.
  • Zaman zaman ellerinizi bükmek veya germek için mola verin. Her saat için 10-15 dakikalık bir mola idealdir. Titreşimli veya güç uygulamanız gereken aletler kullanıyorsanız, elleriniz ve bileklerinize dinlenmeleri için bolca zaman tanıyın.
  • Molalarınızda (veya günün herhangi bir zaman diliminde) basit germe hareketleri uygulayın. Elinizi yumruk yapın, ardından parmaklarınızı düz bakacak şekilde yukarı doğru kaldırın. Bu egzersizi 5-10 kez tekrarlayın.
  • Bileğinizi yukarı veya aşağı doğru bükmekten kaçının. Bileğinizi düz, nötr pozisyonda tuttuğunuzda median sinirde minimum baskı oluşur. Uyurken bilek bileziği takmak, bileğinizi nötr pozisyonda tutmanıza yardımcı olabilir.
  • Kendi tekrar eden el ve bilek hareketlerini tekrar tekrar yapmaktan kaçının. Örneğin, her zaman sağ elinizle yaptığınız bir işiniz varsa, arada sağ yerine sol elinize yapın. Olabildiğince her iki elinizi de kullanarak kaslarınıza rahatlatmaya çalışın.
  • Bileğinize ve elinize odaklanmak doğal olmakla birlikte, vücudunuzun geri kalan kısmının ne şekilde durduğu da bir fark yaratabilir. Kötü duruş pozisyonu omuzlarınızı öne doğru bükmenize neden olur. Kötü duruş pozisyonu, boyun ve omuz kaslarınızı kısaltan, boynunuzdaki sinirleri kıran ve bilek problemlerini daha da kötüleştiren bir zincir reaksiyonu ortaya çıkarabilir.
  • Elleriniz üşüdüğünde acı ve sertlik kötüleşir. Bu yüzden ellerinizi sıcak tutmaya özen gösterin. Parmaksız eldivenleri deneyebilirsiniz. Parmaksız eldivenler elleriniz ve bileklerinizi, sıcak ve gevşek tutar.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al