wmaraci reklam

A'dan Z'ye Girişimcilik, Startup Kurma ve Yatırım Alma

Girişimcilik, insanoğlu var olduğu sürece hep var oldu. Zira hep bir şeyleri keşfetmeye, bulmaya, var etmeye, ortaya çıkarmaya çalıştık. Birden aklınıza bir fikir gelir fakat imkansızlıklar ve nasıl yol izleneceği bilinmediği için genellikle bu fikir unutulur gider. Lakin bazı cesaretli insanlar, bu fikirlerinin, hayallerinin peşinden giderek tüm riskleri göze alıp onları hayata geçirirler. Peki her şey bir fikri hayata geçirmekle bitiyor mu? Hayır, aksine o zaman yeni başlıyor. Peki bir hayali hayata geçirip startup kurmak için nasıl bir yol izlenmeli? Gelin hep beraber bakalım.

Startup Kurmak İçin İlk Önce Fikre İhtiyacınız Var

Startup kurup girişimci olabilmek için ilk ihtiyacınız olan şey güzel bir fikir. Fikir bir girişimin en önemli parçalarından birisi. İyi bir fikir bulabilmek için öncelikle iyi bir gözlemci olmak gerekiyor. Şu zamanda orijinal bir fikir bulmak neredeyse imkansıza yakın. İlk önce araştırma yapılmalı. İnsanların, hayvanların veya doğanın neye ihtiyacı var? Bu ihtiyaçları belirledikten sonra bir liste hazırlanabilir. Bu liste ile piyasadaki girişimler karşılaştırıldıktan sonra şayet hala hakkında bir girişim bulunmayan seçenek varsa, o seçenek sizin için güzel fikir olabilir. Ama şayet listedeki tüm ihtiyaçları karşılayacak fikir varsa ne olacak? Girişimcilikten vaz mı geçilecek? Tabii ki hayır. Yapılacak en doğru şey bu fikirleri daha da iyileştirmeye yönelik olacaktır.

Üzerine Konuşmalıyız: Netflix
İlginizi Çekebilir!

Üzerine Konuşmalıyız: Netflix

Son yılların en başarılı ve en büyük çıkışlarından birisini yapan şirket hakkında gerçekten de biraz konuşmalıyız. Netflix, artık neredeyse herkesin bildiği gibi Amerika Birleşik Devletleri özelinde kurulan bir film kiralama ser...

Fikri Bulduktan Sonra Startup İçin Atılacak Diğer Adım Ne Olmalı?

Güzel bir girişim fikri bulunduktan sonra bir diğer önemli adım, ekip kurmak olacaktır. Atasözünde de dediği gibi, ‘Bir elin nesi, iki elin sesi vardır.’ Ekip kurabilmek için ilk başta maddi gücünüzün olmadığını varsayarak, ekip arkadaşlarınızı çevrenizden, eşinizden ve dostunuzdan seçmeniz doğru bir adım olacaktır. Fakat tabii ki ekip seçimi için her arkadaş seçilmemeli. Zira iş başka dostluk başka. Ekip arkadaşlarınızı, kuracağınız startup şirketiniz için en faydalı olacak arkadaşlarınızdan seçmelisiniz. Mesela girişiminiz dijital dünya ile alakalıysa ve bir mobil uygulama gerektiriyorsa, ilk bulacağınız kişi bir yazılımcı olmalı. Yazılımcı dışında uygulamanızın reklam işleriyle ilgilenecek reklamcılık yeteneği olan birisini, uygulamanızın görsellerinden sorumlu olacak bir görsel tasarımcı en başta yeterli olacaktır.

Uygulama Hazır Olduktan Sonraki Adım: Startup İçin Yatırım

Startup fikrinizi buldunuz, ekip arkadaşlarınızı oluşturdunuz ve fikrinizi hayata geçirecek temel taşlardan birini, yazılımınızı tamamladınız. Peki sonra ne olacak? Bu durumda iki seçeneğiniz var. İlki siz ve ortaklarınızın cebinden yeni kuracağınız şirkete bütçe oluşturmak diğer seçenek ise dışarıdan maddi destek aramak. Henüz uygulamanız için insanlardan feedback’ler yani geri dönüşler olmayacağı için uygulamanızın nasıl olduğuna dair bir fikriniz olmaz. Ortaklarınızla beraber belli bir bütçe ayırıp uygulamanızı yayına almak ve insanların geri dönüşlerine göre analizler yapmak sizin için en sağlıklısı olacaktır. Peki hiçbir bütçeniz yok ya da yeterli bütçeniz yok, maddi desteğe ihtiyacınız var o zaman ne olacak? Cevap çok basit. Yatırım turuna çıkacak, yatırımcı işadamlarına uygulamanızı, fikrinizi anlatacaksınız. Ama bunun için önce bir sunum hazırlamanız gerekiyor. Peki yatırım sunumu nasıl hazırlanır?

5 Adımda Yatırımcı Sunumu Hazırlamak

  • Yatırımcılara kendinizi tanıtın:
  • Başarılı bir yatırımcı, fikre ve işe bakarken, aynı oranda bu fikrin kimin olduğuna, işin başında kimin olduğuna da dikkat ediyorlar. Çünkü yatırımcılar sadece işinize değil, size de yatırım yapıyorlar. Bir yatırımcı için daha önce hangi sektörde hangi pozisyonda görev aldığınız, daha önce başardıklarınız, hangi okullardan mezun olduğunuz, hangi firmalarla iş yaptığınız gibi konular çok önemli. Sunumunuza mutlaka kendinizden bahsettiğiniz önemli bir bölüm ekleyerek başlayın.

  • Problemleri çözme yeteneğiniz ve yaratıcılığınız:
  • Yatırımcıları, bu fikri nasıl bulduğunuzu ve neden hayata geçirdiğinizi anlatmanız gerekiyor. Onlara yaratıcılığınızı konuşturarak bu fikri bulduğunuza ve bu fikrin, herkesin belli bir ihtiyacını karşıladığını, sorunlarına çözüm olduğunu anlatmalısınız.

  • Hedef kitleniz analizleriniz, pazar analizleriniz ve rakipleriniz:
  • Yatırımcılar paralarını yatırdığı startup’lardaki riskleri de bilmek ister. Bu riskler konusunda da girişimcilerin şeffaf olmasını beklerler. Sunumda diğer önemli husus ise yapacağınız hedef kitle ve uygulamanızın hizmet vereceği pazarın detaylı analizlerinin yer almasıdır. Yatırımcılara uygulamanızı kimlerin kullanma potansiyeli olduğunu raporlarla anlatmalı, girdiğiniz pazarın ne kadar büyük ve nimetli bir pasta olduğunu söylemeli ve rakip firmaların masadaki bu masadan nasıl faydalandığını belirtmelisiniz. Rakiplerden bahsederken, rakip firmalardan sizi ayıran özelliklerden de mutlaka bahsettiğinize emin olun.

  • Şirketinizin detaylı analizi:
  • Yukarıdaki analizlerde firmanızı hakkında değil, firmanızın yer aldığı pazardan, kullanabilecek kitlelerden ve rakiplerden bahsetmiştiniz. Şimdi sıra kendi uygulamanızı anlatabilmekte. Yatırımcılara sunacağınız raporlarda mutlaka girişiminizin güçlü ve zayıf yönlerinden, hedeflerinden ve oluşabilecek tehlikelerden, size verecekleri paranızı nasıl fırsata çevireceğinizden, paralarını nasıl katlayabileceğinizden ve en önemlisi de nasıl sürdürülebilir olduğundan bahsedin.

  • Gelir modeliniz:
  • Parasını size bağlayan yatırımcılar bu paralarını nasıl geri alacaklarını merak ederler. Yatırımcılarınıza paralarının nasıl katlanacağını, uygulamanın nasıl ve tahmini ne kadar para kazanacağından ve kazanılan paraları şirketin geleceği için nasıl harcayacağınızdan bahsedin.

Yukarıdakilerin aksine sunumlarda çok düşülen hatalar var. Bu hatalardan bazıları sunumların gereksiz uzun olması, bir konunun çok karmaşık anlatılması, gereksiz kelimelerin kullanılması ve analizlerin ekran görüntülerinin kullanılmaması. Yatırım raporu hazırlanırken mutlaka bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Yatırım aldıktan sonra şirketiniz için gereken somut adımları atarak girişiminizi hayata geçirebilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al