wmaraci reklam

Akıllı Telefon Trafiğinde Son Durum

Yıllar önce internet sitelerinin neden responsive olması gerektiğini anlatan forum başlıklarımızın altında, öngörüsüz bazı kullanıcılarımızın “Çok da gerek yok” tarzında yorumlar yaptığını hatırlar gibiyim. Dolayısıyla bu yazıyı yazmak, diğer grubu haklı bulan benim için oldukça keyifli diyebilirim.

Çok değil, beş altı yıl kadar önce mobil cihazların internet sitelerindeki trafik değerleri ilk ivme kazanmaya başladığında, bilgisayarlar henüz hâlâ bu yarışta sarsılmaz bir tahta sahip gibiydiler. Ancak işler hızla değişti ve mobil cihazlar o kazandıkları ivmeyi yıllardır hiç kaybetmediler. Bugün bir internet sitesi trafiğinin %60’dan fazlasını akıllı telefon ve tabletlerden alırken, ancak diğer kalan kısmını bilgisayarlardan alabiliyor. Ha dövmeyin diye burada belirteyim, verilen ortalama bilgisayarlar için epey iyimser bakılan bir ortalama. Elbette sitelerinizde durum tam tersi de olabilir ancak bu genel durumu değiştirmiyor. Bugün, akıllı cihazlar büyük ölçüde öne geçtiler ve yarın trafiklerinin azalacağını düşünmek de pek akıl kârı olmaz. Dolayısıyla biz de hareketlerimizi ancak bu öngörülü plan çerçevesinde yaparsak başarı şansı yakalarız. Peki, durum böyleyken gerçekten biz ne yapmalıyız?

Önceliklerimizi Değiştirmeliyiz

Tasarımsal önceliklerimizi yeniden belirlemeliyiz, bunu yaparken de elbette akıllı cihazlardan daha çok faydalanmalıyız. Sitemizde aktif ettiğimiz bir özelliğin bilgisayar sürümlerinde nasıl göründüğüne değil, mobilde nasıl göründüğüne göz atmalıyız. Kullandığımız fotoğrafların 1920 x 1080 halleri kadar, 1080 x 1920 hallerine de önem vermeliyiz. Tasarım programlarında responsive görüntülerini de kontrol etmeyi unutmamalıyız.

Malum bugün hâlâ çoğu tema ve yazılım, mobilde daha çok sorunla birlikte çalışıyor. Bununla ilgili testlerimizi gerçekleştirmeliyiz ve asla “ya burası mobil, burada da sorun çıksa ne olacak ki?” şeklinde bir düşünceyle hareket etmemeliyiz. Çünkü o akıllı telefonlar, ziyaretçi portföyümüzü bir pasta olarak hesapladığımızda en büyük dilim oluyorlar. Bunu göz önünde bulundurmazsak kaybımız gerçekten de çok büyük olur.

Facebook’a Yeni Bildirim Sistemi Geliyor
İlginizi Çekebilir!

Facebook’a Yeni Bildirim Sistemi Geliyor

Facebook, sistemi kusursuz hale getirdikten sonra eksik kalan kısımları ve güncellemelerle gelen yeniliklerin gölgesinde kalan diğer fonksiyonları canlandırmanın peşinde. Şimdi de mobil uygulamalarındaki bildirim sistemini değiştirece...

Reklam Yerleşimleri de Önemli Bir Başlık

Bugün ücretli reklam yerleşimi hizmeti sağlayan oldukça yetkin isimler var. Yaptıkları reklam yerleşimleriyle internet sitelerinin gelirlerinde büyük oranda artış sağlayabiliyorlar. Ancak gözlemlediğim kadarıyla onlar dahi mobili göz önünde bulundurarak çalışmıyorlar.

Bugün telefon ekranlarına uygun ve getiri artışını garantileyen bir reklam çalışması, sitelerimizin aylık kazancını tartışılmaz bir şekilde arttıracaktır. Çünkü birçok tasarımda sidebar dediğimiz site yanı bölümlerine yerleştirilen reklamlar, mobil cihazlarda sitenin en altında açılıyorlar. Yani bilgisayarlarda oldukça iyi konumlandırılmış bu ilgi çekici alanı, telefondan sitemizi ziyaret eden bir kullanıcı görmüyor bile. Tıklama oranlarınız düşük mü geliyordu? Eh bu söylediğimizle birlikte konuyu belki tekrardan ele almak isteyebilirsiniz ve bizim de size bir faydamız dokunmuş olabilir. Diğer bir yandan UX’i bozan reklamları da yine aynı şekilde mobil sürümünüzden teşhis edebilir ve hamlelerinizi buna göre gerçekleştirebilirsiniz.

Site tasarımına ilk mobilden mi, yoksa bilgisayardan mı göz atıyorsunuz? Nedenlerinizle birlikte yorumlara bekliyoruz efenim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al