wmaraci reklam
lidertakipci

Resim Optimizasyonu Yapmanın 5 Ücretsiz Yolu

Biz site sahipleri için, sitelerimizde kullandığımız görsellerin hem kalitelerinden ödün vermemeleri, hem de iyi optimize olmuş ve boyutları azalmış olması oldukça önemli. Gelin bunu sağlamamıza olanak yaratan 5 yolu anlatalım.

Bundan önce optimizasyonun neden çok önemli bir konu olduğunun üstünden geçelim. Bir site için temelde önemli üç hız uyumu söz konusu diyebiliriz. Bunlar sununu optimize işlemi, yazılım optimizasyonu ve görsellerin bu elekten geçirilmesi şeklinde ilerliyor. Bana soracak olursanız görseller çoğu zaman en azından yazılım uyum süreci kadar önemli bir diğer başlık. Çünkü bir kullanıcı internet sitemize girdiğinde, sitemizde bulunan tüm görselleri görüntüleyebilmesi için önce indirmesi gerekiyor. Sitemizdeki görsel sayısı fazla olduğunda, erişim süresi de git gide uzayabiliyor. Kullandığımız fotoğraflar çoğu zaman oldukça kıymetli olduğu için bunları silmektense, uygun boyutlara indirgemek daha mantıklı diyebilirim. Tabii kalite kaybı da önemli bir diğer başlık, 144p ve kalitesiz içerikler haline de gelmemeli içeriklerimiz değil mi?

Not: Ücretsiz yollardan bahsettiğimi, tasarımcılara özel bir içerik hazırlamadığımı hatırlatmak isterim. Çünkü elimizde kullanmayı bildiğimiz Adobe Photoshop ya da muadili programlar olduğunda optimizasyon yapmak da hiç zor olmasa gerek.

Eklentilerden Faydalanmak

Şimdi, işin kolayına kaçmak da diyebileceğimiz ilk yoldan bahsedelim. Siteniz WordPress CMS’si ile çalışıyorsa, platformda yer alan çeşitli eklentilerden faydalanabilirsiniz. Doğrusu ücretsiz eklentilerin bu noktada gösterdikleri performansın çok olumlu olmadığını, ancak ücretli eklentilerin CDN desteği dâhil pek çok özelliği barındırdığını söyleyelim. Ücretsiz eklentiler de elbette sizi birkaç kilobaytlık yüklerden kurtaracaktır. Ancak aşağıda göreceğiniz diğer optimizasyon yollarına göre bunun epey az katkı olduğunu da kolaylıkla söyleyebilirim.

SEO Kavramının Evrildiği Nokta
İlginizi Çekebilir!

SEO Kavramının Evrildiği Nokta

Arama motorları kendilerini geliştirdikçe, yukarı sıralara çıkma amaçlı yapılan hareketler de değişiyor. Uygulanan formüller çeşitleniyor ve görüş ayrılıkları baş gösteriyor. Peki, genel olarak baktığımızda SEO’nun bugün...

PhotoScape ile Optimizasyon

Sitelerimizin sağlıkları açısından PNG gibi boyutu yüksek sıkıştırma metotlarından ziyade, JPEG/JPG ve hatta daha da etkili sıkıştırma yollarını tercih etmemiz gerekiyor. Bu noktada bütün tarayıcılar tarafından destekleniyor oluşundan ötürü JPG sıkıştırmasıyla hareket etmek fena bir fikir değil. Ücretsiz olarak kullanabildiğimiz PhotoScape programı, bilgisayarımızdaki görsellerimizi içerisine attığımızda yeniden boyutlandırma gibi ayarlamaları kolaylıkla yapmamıza olanak veriyor.

Ayrıca programa bir görseli yüklediğimizde, kayıt aşamasında kayıt kalitesini çok az kısarak görsel kaliteden neredeyse ödün vermeden yüksek boyutlarda düşüş sağlamamız da mümkün. En başta 5.1 MB olan bir JPG görüntüyü 5616 x 3744 çözünürlüğünde bir görüntüyü, 1920 x 1280 çözünürlüğüne getirip kayıt kalitesini de %95’e getirdiğimde boyutu 300 KB’a düşüyor. Elimdeyse hala yüksek çözünürlüklü, kaliteli bir görüntü var.

WhatsApp ile Optimizasyon

Bu yol gerçekten çok kullanışlı. Hiçbir program kullanmaya gerek olmaması ve yapmanız gerekenin yalnızca küçük bir süzgeçten geçirmek olması da yolu cazibeli kılıyor. Doğrusu elinizi alıştırdıktan sonra vazgeçmezsiniz diye düşünüyorum. Burada yapmanız gereken işlemler çok basit. Önce WhatsApp Web sürümüne bağlanıyoruz. Çevremizden birisiyle bir grup kurup, ardından grubu dağıtıyoruz. Burası telefonumuzla bilgisayarımız arasında kolay dosya transferi yapmamıza olanak sağlayan portumuz olacak. Bilgisayarımızdaki görseli önce bu gruba atıyor, ardından tekrar bilgisayarımızdan mesajımıza tıklayarak indiriyoruz.

Bu yolla 5.1 MB boyutlu 5616 x 3744 çözünürlüğündeki JPG görüntümü optimize ettim. Aldığım sonuç ise çözünürlükten sıfır kayıp vermeme rağmen 172 KB kadar düşük bir boyut oldu. Ayrıca WhatsApp’tan elde edilen görüntülerin kaliteden verdikleri kaybın da sitelerimiz için kabul edilebilir boyutlarda olduğunu söyleyelim.

Pixlr ile Resim Optimizasyonu

Bildiğiniz gibi Pixlr, tarayıcılarımızda kullanabildiğimiz, ücretsiz pek çok özellik barındıran bir görsel düzenleme platformu. Ücretsiz olarak sunduğu bu özellikle istediğimiz optimizasyonu yapabilmemize de olanak sağlıyor diyebilirim. Görselimiz üzerinde çözünürlüğüyle ilgili değişiklikler yapabildiğimiz Pixlr, basit kırpma, filtreleme gibi özelliklerle özgünleştirme açısından da elimizden tutuyor. Program kullanmayı tercih etmezseniz, bu platformdan da optimizasyon ve özgünlük açısından destek almanız mümkün.

Optimizasyon Servislerinden Faydalanmak

İnternette ücretsiz hizmet veren, yükle/indir formülüyle çalışan pek çok optimizasyon sitesinin de bulunduğunu hatırlatalım. Eğer yukarıdaki hiçbir yolu kullanmak istemiyorsanız bu yol belki işlerinizi kolaylaştıracaktır. TinyPNG ve ImageCompressor bu noktada ismini sıklıkla duyduğumuz ücretsiz servislerdir. Ayrıca Trimage ve OptiPNG gibi yazılımları bilgisayarınıza indirerek programlarla da bu işlemi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Sizin kullanmayı sevdiğiniz başka bir yöntem var mı? Optimizasyonla ilgili görüşlerinizle birlikte yorumlarda görüşürüz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al