wmaraci reklam

SSL Nedir? Nasıl Çalışır? SSL & SEO İlişkisi

SSL yani Secure Socket Layer, kişisel gizlilik ve güvenlik sağlayan, internet üzerindeki bilgi transferini güvenli şekilde şifreleyerek yapılabilmesine olanak sağlayan bir güvenlik protokolüdür. Sunucu ile internet sitesini ziyaret edenler arasındaki bilgi trafiğini şifreleyerek güvenli hale getiren ve Netscape adlı firma tarafından geliştirilen SSL, çalışmak için sunucu tarafında bir anahtara (private key) ve kullanıcı tarafında da sertifikaya (public key) ihtiyaç duyuyor. Private key ve public keylerin eşleşmesi sonucu şifreleme mantığı çalışıyor ve internet sitelerini güvenli kılıyor. SSL her ne kadar ilk olarak 25 yıl önce kullanılmaya başlansa da birçok güvenlik açığına sahipti. Günler geçtikçe daha da geliştirilen SSL, güncellenerek TLS adında (Aktarım Katmanı Güvenliği) bir versiyonuna kavuştu. Fakat SSL ismi kullanılmaya devam edildi.

SSL Nasıl Çalışır?

SSL, bir şifreleme dili olarak çalışma mantığına sahip olduğu için kullanıcı ve sunucu arasındaki iletişimi karmaşık bir dille şifreleyerek güvenli kılar.

SSL'in çalışma mantığı şu şekilde;

  • Bir tarayıcı ya da bir kullanıcı, SSL ile korunan bir internet sitesine giriş için başvurur.
  • İnternet sitesine girmeye çalışan kullanıcının bilgileri sunucuya gönderilir.
  • Sunucu ise internet sitesine SSL sertifikasının bir kopyasını iletir.
  • İnternet sitesi sunucudan gelen bu SSL sertifikasını doğrulayarak sunucuya geri iletir.
  • Sunucu da gelen bu bilgiyi doğruladıktan sonra SSL şifreli oturum başlatmak için dijital imzaya sahip bir onay gönderir.
  • Ardından internet sitesi kullanıcının verilerini şifreleyerek girişine izin verir. Bundan sonraki tüm veri alışverişi şifrelenerek gerçekleşir.

Webmaster ve Geliştiriciler için Google Chrome Eklentileri
İlginizi Çekebilir!

Webmaster ve Geliştiriciler için Google Chrome Eklentileri

Google Chrome, en çok kullanılan internet tarayıcısı olmasının yanı sıra geliştiriciler tarafından en çok tercih edilen ve eklentilerle kolayca özelleştirebileceğimiz bir internet tarayıcı. Webmaster veya geliştirici olarak paylaşa...

SSL ve SEO

Günümüzün gelişen teknolojisinde siber güvenlik çok ciddi bir hal aldı. İnternetteki güvenliğimizi sağlayan etkenlerden birisi olan SSL de SEO açısından oldukça önemli. Google'ın belirlediği SEO kriterlerinden birisi olan SSL, internet sitesini güvenli hale getirdiği için Google'ın sevdiği sitelerden birisi haline getiriyor. SSL kullanmayan siteler için Google listemelere dahil etmiyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al