Ethereum blok zinciri teknolojisini kullanarak oluşturulmuş açık kaynak dağıtımlı bir kriptopara platformudur. Bir proje olarak Ethereum, 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından “Ethereum Project” adı altında geliştirilmeye başlanmıştır. Bir süre geliştiricisi ve ekibinin odağında kalan Ethereum projesi, 30 Temmuz 2015 itibariyle dijital dünyaya yelken açmıştır. 2017 yılında kriptopara piyasasında %300’ün üzerinde değer kazanan Ethereum, uzun vadede Bitcoin ve Bitcoin Cash isimli kriptopara birimlerinin en büyük ve rakibi olarak görülüyor. Bitcoin ve Bitcoin Cash piyasada daha yaygın olduğu için Ethereum gibi kripto paralar piyasada genellikle “alt coin” adı altında isimlendiriliyor.
Ethereum, kullanıcılara daha güvenli ve esnek bir sistem sunuyor. Farklı coinleri incelediğiniz veya tanımaya başladığınızda Ethereum’un daha sabit bir sisteme sahip olduğunu göreceksinizdir. Yalnızca para transferi işlemlerinin aksine Ethereum kullanarak akıllı kontratlar (ICO), finansal transferler, müşteri sadakati sistemleri, fonlama projeleri oluşturulabiliyor. Ethereum platformu C++, Python ve Java programlama dillerinden oluşturulan yazılımları kullanıyor. Ayrıca geliştiriciler Unity kullanarak bazı destekleyici yazılımlar hazırlayabiliyor.
Ethereum geliştiricilerile bağımsız uygulamalar geliştirme şansı sunuyor ve Bitcoin üretimi için geliştirilen araçların Ethereum madenciliğinde kullanılamamasını sağlıyor. Ethereum madenciliğinde kullanacak araçların sadece bu coine özgü kalması yatırımcıları ve kullanıcılar için fırsat eşitliği sunulması anlamına geliyor.
Ethereum’un kısa zamanda büyük oranda değer kazanmasının birçok nedeni var. Bu para biriminin en değerli kriptopara birimlerinden birine dönüşmesindeyse kuşkusuz Ethereum’un kullandığı teknolojilerin avantajı olduğunu söyleyebiliriz. Aynı temel teknoloji (blockchain) üzerinden işliyor olmalarına karşın Ethereum’u Bitcoin’den ayıran birçok kayda değer avantaj var. Bitcoin ve diğer coinlerde madencilik yapmak için bilgisayarların CPU gücünden faydalanmanız gerekirken, Ethereum’da GPU’dan faydalanmanız gerekiyor. GPU’ların işlem kapasitelerinin daha yüksek oluşu Ethereum madenciliğini zahmetsiz kılıyor.
Ethereum platformunda para birimi olarak Ether adı verilen coinler kullanılıyor. Platformun sisteminin işleyebilmesi için bilgisayarların gücüne ihtiyaç duyuluyor ve bilgisayarlarının GPU unitelerini sistemin sorunsuz çalışmasına adayan kişiler yaptıkları madencilikle Ether adı verilen para birimini elde ediyor. Ether’i, alışveriş yapmak için kullanacağınız bir kod parçası olarak düşünebilirsiniz. Tıpkı Bitcoin ve diğer blok zinciri teknolojisi kullanarak çalışan coinlerde olduğu gibi Ether de 3. parti taraflı sağlayıcıya ihtiyaç duymuyor. Bu merkezsiz yapı transferleri tüm dünyada onay beklemeye gerek kalmadan son sürat yapabilmeniz anlamına geliyor.
Ether’i tam olarak bir para birimi şeklinde düşünmeyin. Ether’i anlayabilmenizin en kolay yolu onu bir arabanın içine koyduğunuz yakıt olarak düşünmektir. Tüm bu bağımsız ağın işleyişi Ether adı verilen yakıt üzerinden işliyor ve herkes bu yakıta sahip olmak için çabalıyor. Ether’in kripto para piyasasında belli bir fiyat üzerinden değer görmesi tamamen arz talep ilişkisine dayanıyor. Altın veya petrol gibi Ether’i değerli kılan bir şey yok fakat ona insanların ve blok zincirinin yüklediği anlam, Ether’i değerli kılıyor.
Bitcoin ile Ether’in ayrıştığı en önemli noktalardan biri dünya üzerinde üretilebilecek Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıyken Ether’in üretimi için buna benzer bir limitin belirlenmemiş olmasıdır. Yani Ether uzun vadede daha çok yatırımcının içine girebileceği bir dünya fakat bir sonunun olmayışı onu Bitcoin karşısında bir nevi değeri düşük hale getirebiliyor. 2017 yılının güncel verilerine göre her yıl ortalama 12 milyon kadar Ether üretimi gerçekleştiriliyor. Toplamda ne kadar Ether’in piyasada yer alacağı ve Ether madenciliğinin boyutlarının nereye ulaşacağını şimdilik hiç kimse (piyasanın uzmanları dahil) bilmiyor.
Ethereum’un Avantajları Nelerdir?
- Bitcoin ile kıyaslandığında Ethereum’un daha gelişmiş bir sistem kullandığını söyleyebiliriz.
- Ethereum diğer coinlerden farklı bir doğrulama (hashing) algoritması kullanıyor ve bu onu benzersiz hale getiriyor. Farklı hashing algoritması nedeniyle coin üretimi veya Bitcoin üretimi için geliştirilen tüm araçlar saf dışı kalıyor. Ethash olarak adlandırılan bu algoritma, yüksek bellek ve işlem kullanımını zorunlu kılıyor. Bu nedenle Ethereum madenciliği için GPU kullanmak gerekiyor ve Bitcoin için kullanılan araç ve yöntemler söz konusu Ethereum olduğunda saf dışı kalmış oluyor.
- Ethereum’da işlem maliyetleri farklı ihtiyaçlar ve bant genişliği kullanım oranı gibi kriterlere göre değişkenlik gösteriyor. Bitcoin’de işlemler sadece blok boyutuyla sınırlı tutuluyor.
- Tüm dünyada madencilikle elde edilebilecek Bitcoin’in sayısı yalnızca 21 milyon adetle sınırlıdır. Ethereum’un ise bir üst sınırı bulunmuyor. Kısacası Ethereum madenciliği yapmak isteyen herkese karşı Ethereum daha davetkâr bir tutum sergiliyor.
- Ethereum sabit bir sistemdir ve Bitcoin kadar değişken değildir. Kuracağınız bir sistem ve harcayacağınız zamanla ortalama bir senede ne kadar kar edip ne kadar zarar edebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
Bitcoin Nedir? Bitcoin Kazanma ve Bitcoin Mining
Bitcoin, herhangi bir merkeze veya bir kuruluşa bağlı kalmaksızın transfer edilebilen ve sanal cüzdanlar içerisinde saklanabilen sanal bir para birimidir. Bitcoin’in asıl çıkış kaynağı hakkında birçok farklı duyum internette dolan...
Ethereum Madenciliği
Ethereum madenciliği, Ethereum sistemi için çalışan bilgisayar donanımlarımızın olması ve bilgisayarlarımızın bazı karmaşık matematiksel işlemleri gerekleştirmesi sonucu açığa çıkıyor. Daha çok matematiksel işleme çözüm üreten bilgisayarlar daha çok Ether kazanıyor ve kârlı köşede kendileri için ayıran yere geçiyor. Ethereum madenciliği yapabilmek için öncelikle kullanabileceğiniz güçlü ekran kartı ve bir sistem sahibi olmanız gerekiyor. Mevcut sisteminizi de kullanabilirsiniz fakat masanın kârlı tarafından kalmak için madenciliğe özel sistemlere sahip olmanız gerekiyor. Bu konu hakkında madencilik üzerine kullanılan en popüler ekran kartları için ayrıca bir araştırma yapmanız ve yapacağınız madenciliğin boyutuna oranla donanımlar satın alıp madencilik sistemi oluşturmanız gerekiyor.
Bitcoin’in aksine kendine has bir algoritma kullanan Ethereum, CPU’dan daha güçlü olan GPU yani ekran kartlarının işlemci gücünden faydalanıyor. Dolayısıyla Bitcoin madenciliği için kullanılan araçları Ethereum’un şifreleme algoritması saf dışına itiyor. Ethereum madenciliği yapmak için gerekli sistem donanımlarınızı tamamladıktan sonra Windows yüklü bir bilgisayar üzerinden dahi madencilik işlemlerinize başlayabiliyorsunuz. Ethereum madenciliği için kullanılan tek bir program yok, bu nedenle piyasanın mevcut popüler seçeneklerine göz atarak uygun bir program bulup kullanmanız gerekecektir. Ayrıca bu yazı altında değinmediğimiz detaylarla dolu bir dünya olan havuz sistemini mutlaka kavramanız gerekiyor.
Kazandığımız coinler hava boşluğunda asılı kalmayacaktır. Kazandığımız fiziksel paralar gibi onları bir hesapta saklamamız gerekiyor. Kripto paralar kendileri için tasarlanan özel cüzdanlarda saklanıyor. Piyasada kazandığınız Ethereum’ların saklanması için kullanabileceğiniz birçok sanal cüzdan mevcut. Bu sanal cüzdanlardan herhangi birinden hesap oluşturup havuz sistemine dahil olarak madenciliğe başlayabilirsiniz. Ethereum için en sık kullanılan sanal cüzdanın Jaxx Ethereum Wallet olduğunu bilmeye ihtiyacınız olabilir. Yaygın biçimde kullanılan Jaxx Ethereum Wallet’in ayrıca App Store ve Google Play uygulamalarını kullanarak cüzdanınızı mobil cihazlarınızdan yönetme avantajına sahip olabilirsiniz.
Ethereum Nasıl Alınır?
Ethereum ve tüm kripto paralarda çeşitli bir hiyerarşi vardır. Herkes Ethereum madenciliği için binlerce liralık sistemler kurarak Ethereum’u kendisi üretmiyor. Bazıları yatırım amacıyla bazıları ise ödeme amacıyla satın alıyor. Sistemde üretilen kriptoparaların değerli olmasını kılan da bu eşsiz hiyerarşi sistemi. Ethereum madenciliği için efor sarfetmek ve büyük bir yatırım riskiyle pazara dalmak size göre değilse Ethereum satın alabilirsiniz. Aldığınız Ethereum’ları akıllı kontratlar, kitle fonlama projeleri, bağışlar ve finansal transfer amacıyla kullanabileceğiniz gibi dilerseniz yatırım amacıyla daha karlı günler için saklayabilirsiniz.
Ethereum satın almak için önce bir sanal cüzdan edinmeniz gerekiyor. Sanal cüzdan için bilmeniz gereken temel bilgiye bir üst konu başlığımızda değinmiştik. Bir sanal cüzdan oluşturduktan sonra dijital Ethereum borsalarına kayıt olmanız ve satın alma talebi oluşturarak Ethereum’unuzu kendi cüzdan kodunuza transfer etmeniz gerekir.
Ethereum satın almak için kullanabileceğiniz popüler dijital borsa siteleri şunlardır;