wmaraci reklam
lidertakipci

Home Ofis Nedir? Nasıl Kurulur ve Yasal mı?

Home Ofis Nedir? Nasıl Kurulur ve Yasal mı?

Home Ofis (Home Office); evinizin belli bir bölümünü ofise dönüştürerek işinizi idame ettirdiğiniz oda, köşe veya alandır. Home Ofis aynı zamanda, belli bir mekanı adlandırmanın dışında kişilerin çalışma ortamını ifade etmek amacıyla kullandıkları bir terimdir. İnternet teknolojilerinin gelişimiyle birlikte birçok yeni iş kolu ortaya çıktı. Serbest çalışan kişiler ekstradan bir ofis kiralamak ve ofisin giderlerini karşılamak yerine evlerinin bir bölümünü ofis alanına dönüştürmeyi tercih ettiler. Evden çalışan kişilerin sayısının artması ve ekonomide ciddi rol alması, doğal olarak evden çalışmak isteyenlere hitap eden bir home ofis kültürünün oluşumunu tetikledi.

Home ofis çalışanlar çoğu kendi işlerini yapıyor olmalarına rağmen bir şirkete bağlı olarak çalışan ve mesailerini evdeki ofislerinde geçiren çalışanlar da vardır. Bazı kurumlar işçilerin ofis ortamındaki giderlerini karşılamak yerine, elemanlarını home ofis çalışmaya teşvik ederek maliyetlerini düşürmekte, çalışanlarına doğal ortamlarından çalışma şansı vererek verimliliği arttırma yoluna başvurmaktadır. Büyük şehirlerde her gün yapılan ulaşım masrafı, trafikte harcanan zaman ve diğer dezavantajlar düşünüldüğünde Home Ofis birçok şirket için giderleri minimize etmenin başarılı yollarından biri olarak benimseniyor. Elbette her şirket ve şirket yöneticilerinin bu anlayışı benimsediğini iddia edemeyiz. Örneğin Yahoo’nun CEO’su Marissa Mayer yönetici koltuğuna oturduğunda, şirketin uzaktan çalışma projesini rafa kaldırmış ve tüm çalışanların mesai saatlerine tabii olarak ofiste çalışmasını istemiştir. Marissa Mayer’a göre bu eylemenin en önemli nedeni, ev ortamında dikkat dağıtıcı unsuların fazla olması ve yapılan işin verimliliğin düşürdüğüne inanmasıdır. Bazı yöneticiler ise tam aksi görüşü savunarak evden çalışmanın çalışanların verimliliğini arttırdığını ve şirket giderlerinin önemli oranda kısıldığında değinmektedir.

Home ofis çalışmanın avantajları neler?

  • Konforlu çalışma ortamı: Ofis mobilyaları her zaman çalışanların rahat etmesi düşünülerek satın alınmaz. Dekorasyon, fiyat ve fayda gibi kıyaslardan sonra alınan mobilyalar, tüm gün aynı pozisyonda çalışması gereken kiÅŸiler için bütün bir günü kabusa dönüştürebilir. Home ofis çalıştığınızda ise patron sizsinizdir. Ãœzerinden saatlerce oturup bel aÄŸrısı çekmediÄŸiniz koltuÄŸunuza gömülerek iÅŸlerinizi halledebilirsiniz. Ya da belki, üretkenliÄŸinizin en yüksek olduÄŸu yer mutfağınızdaki mini bir çalışma masası olabilir. Karar tamamen size ait.
  • Aileyle daha çok vakit geçirmek: Home ofis çalıştığınızda iÅŸte geçirdiÄŸiniz vaktin tamamını evinizde geçirirsiniz. Molalarınızı ailenizle geçirebilir ve iÅŸiniz bittiÄŸi anda ailenizle ilgilenmeye baÅŸlayabilirsiniz.
  • Çalışma sessizliÄŸi: Ofis ortamları herkesin ayak uydurabileceÄŸi ortamlar olmayabilir. Etrafınızdaki onlarca çalışan tarafından yapılan gürültü dikkatinizi dağıtabilir. Evdeyse bunların dengesini tutturmak tümüyle size kalmıştır.
  • Ä°ÅŸ ortamı stresi: Ä°nsanın kendini en rahat hissettiÄŸi ortamın ev ortamı olduÄŸu söylenir. Birçok kiÅŸi tarafından kabul gören bu önermeye göre, evde çalışmanın sizi iÅŸ stresinden amade tutacağı tahminini yürütebiliriz.
  • Harici masraflar: Her gün iÅŸe gitmek demek, sürekli yol masrafınızın ve diÄŸer giderlerinizin olması anlamına gelir. Home ofis çalıştığınızda yol masrafı olarak harcayacağınız bütçenizi farklı bir ihtiyacınızı karşılamak için kullanabilirsiniz.
  • Zaman kaybı: Ofise gitmek, giderken trafikte takılı kalmak, akÅŸam tekrardan geri dönmek… Büyük ÅŸehirlerde gününüzün büyük bölümünü yollarda harcayabilirsiniz. Home ofis çalıştığınızda yolda geçireceÄŸiniz tüm süreyi kendiniz için harcayabilir veya iÅŸinize ekstradan birkaç saat ayırarak gelirinizi arttırabilirsiniz.
  • Hasta geçirilen günler: Yapılan bir anket sonuçlarına göre, ofiste çalışanlar yılın ortalama 3.1 gününü hasta geçirirken evden çalışanlarda bu süre 1.8 gün ortalamasına denk düşüyor. Home ofis çalışan kiÅŸiler yanlış iklimlendirme ve toplulukla sürekli temasta bulunmadığından, daha saÄŸlıklı yaÅŸayabiliyor.
  • Çalışma esnekliÄŸi: Ä°ÅŸletmelerin çoÄŸunun ofisleri 7 gün ve 24 saat hizmet sunmaz. Evinizde ise çalışma saatini belirleyecek bir sınır yoktur. Gün için halletmeniz gereken ufak bir iÅŸiniz olduÄŸunda dışarı çıkabilir, akÅŸam geldiÄŸinizde iÅŸinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bunun evden çalışanlar için ciddi bir avantaj olduÄŸunu unutmamak gerekiyor.
KDV Nedir? KDV Hesaplama ve KDV Beyannamesi
İlginizi Çekebilir!

KDV Nedir? KDV Hesaplama ve KDV Beyannamesi

KDV (Katma DeÄŸer Vergisi), ülkemizin de aralarında yer aldığı birçok ülkenin kullandığı, yapılan harcamalar üzerinden alınan vergi ödemesidir. Alınan vergilerin tümü devlet tarafından belli bir oranda ürün ve hizmete göre farklÄ...

Home ofis çalışmanın dezavantajları neler?

  • Ä°zolasyon: Evden çalışmak bir yerde kendinizi yalnızlığa mahkum etmek, iÅŸ ve mesai arkadaÅŸlarınızdan ayrılmak demek. Sizi depresif ruh haline sürükleyebilecek bu izolasyon, yeni arkadaÅŸlıklar kurmanıza ve alanınızın uzmanlarıyla aynı ortamda çalışarak kendinizi geliÅŸtirme fırsatını kaçırmanıza neden olabilir.
  • Dikkat dağınıklığı: Ofiste dikkatinizi dağıtabilecek bazı unsurların olduÄŸu kesin, fakat evde bu dikkat dağınıklığından tümüyle kurtulabileceÄŸinizi iddia edemeyiz. Çocuklarınız, aile bireyleriniz, komÅŸularınız veya sokağınızda tüm gün sürecek olan asfalt onarım çalışması tüm dikkatinizin yok edebilir.
  • Kendinizi ev iÅŸlerine kaptırmak: Ofiste çalışırken tek derdiniz önünüzdeki iÅŸleri halletmektir. Home office çalışma düzenine geçtiÄŸiniz anda ofisinizin ve evinizin ihtiyaçlarıya aynı anda ilgilenmeniz gerekir. Öğle ve akÅŸam yemeÄŸi için mutfaÄŸa gitmeniz, çocuklarınızla ilgilenmeniz ve tatil günlerinde evinizi temizlemek için ekstra mesai yapmanız da buna dahildir.
  • Ä°ÅŸ bazen hiç bitmez: Home ofis çalıştığınızda, evin bir açılış ve kapanış saatinin olmadığı herkesin farkındadır. Dahası insanlar ve müşterileriniz bunu su istimal edecek ÅŸekilde hareket edebilirler. Çalışma saatleriniz dışında gelen acil iÅŸler, telefonlar ve yapılacakların başınıza çıkması hiç iÅŸten bile deÄŸildir. Mesainizin resmi sona erme saatinin olmaması, sizi sonsuz bir döngü içinde çalışmak zorunda bırakabilir.
  • Yüksek oto-kontrol ihtiyacı: Ev ortamı çok rahattır. Çalışmak için bir ortamın bu denli rahat olması dikkatinizin kolayca dağılmasına neden olabilir. Önünüzde duran çeviri iÅŸini son teslim tarihinden önce yetiÅŸmeyi beklerken, kendinizi bir anda favori dizinizin yeni bölümünü izlerken bulabilirsiniz. Bir kere oto-kontrolünüzü kaybettiÄŸinizde evin büyülü atmosferine kapılabilir, home office’in tüm verimlilik avantajını dezavantaja dönüştürebilirsiniz.

Home ofis ne iş yapılır?

İnternet ve teknolojik aygıtlar üzerinden yürütülen hemen her iş, bir home ofis ortamında yapılabilir. Yaygın olarak home ofis çalışmanın tercih edildiği bazı iş alanları ise şunlardır:

  • Sanal asistanlık
  • Medikal yazıcılık
  • Tercümanlık / çeviri iÅŸleri
  • Web geliÅŸtiricisi / web tasarımcısı
  • Call Center elemanı
  • Uzaktan destek elemanı
  • Teknik destek elemanı
  • Çevrimiçi seyahat acentası
  • Öğretmenlik / eÄŸitmenlik
  • Danışmanlık
  • Yazarlık / editörlük
  • Çocuk / hayvan bakıcılığı
  • Danışmanlık servisleri
  • Blogger ve Vlogger’lar
  • SEO uzmanlığı
  • Mimarlık
  • Ve mekan bağımsız olarak çalışma imkanı sunan tüm meslek dalları bu listeye dahildir.

Home ofis çalışma şartları

Home ofis çalışmanın en güzel yanı, kendi şartlarınızı kendinizin belirliyor olmasıdır. Şayet kendi işinizi kurmak için bir home office kurmayı planlıyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz home ofis çalışmanın avantajlarının her birininden faydalanabilirsiniz. Bunun dışında bir şirkete bağlı olarak çalıştığınızdaysa şirket tarafından size sunulan home ofis çalışma şartları geçerli olacaktır. Home ofis çalışma imkanı sunan bazı şirketler, çalışanlarının mesai saati kavramına bağlı kalmalarını isteyebilir. 9-5 çalışmanız gerekiyorsa ofisinizden uzakta olsanız bile mesai süreniz boyunca (yemek molalarınız haricinde) işinizin başında ve ulaşılabilir olmanız gerekir.

Aradaki verimlilik çıtasından dolayı neredeyse tüm şirketler home ofis çalışma şekli yerine şirket için çalışan Freelancer çalışanları tercih etmektedir. Böylece Freelancer çalışanlara yalnızca ortaya çıkardıkları iş tutarınca ödeme yapar, boş geçen mesai saatlerini faturalandırmamış olurlar.

Home Ofis Nasıl Kurulur?

Kendi tam zamanlı dijital işinizi kurmak istiyorsanız, ayrıca bir ofis tutmak yerine evinizin bir bölümünü home ofis olarak belirleyebilir, bu alanı çalışma köşenize dönüştürebilir hatta şahıs şirketinizi home ofis göstererek, yasal olarak bu alandan ticari faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz. Peki, ideal bir home ofis nasıl kurulur?

01 - Alanınızı oluşturun

Evinizi bir home ofise dönüştürmek sandığınız kadar kolay olmayabilir. Özellikle home ofis olması için ayırabileceğiniz fazladan bir odanız yoksa, doğru çalışma alanını seçmek daha zorlayıcı olacaktır. Öncelikle home ofis olarak kullanacağınız alanı belirleyin. Bu bir oda olabileceği gibi salonunuza veya başka bir odaya yerleştirebileceğiniz bir masa ve düzenekten ibaret olabilir. Resmi bir şirket açılışı yapılacaksanız, elinizden geldiğince ayrı bir odayı home ofise dönüştürmeye çalışın.

02 - Çalışma alanınıza yatırım yapın

Home ofis çalıştığınızda; sabahtan akşama, tek bir alanda vaktinizin önemli bölümünü harcayacaksınız. Rahatla çalışmak motivasyonunuzu arttıracağı gibi sağlığınızı da korur. Günlük çalışma saatinizi göz önünde bulundurarak ergonomik bir koltuk, masa ve çalışma ekipmanlarına yatırım yapın. Çalışma masanız ve ekipmanlarınız için yapacağınız harcamanın her bir kuruşunu masraf değil, işinize yapılan bir başka yatırım olarak değerlendirin.

03 - Aydınlatmayı ayarlayın

Günün erken saatlerinde çalışmaya başladığınızda aydınlatma bir sorun olmayabilir fakat havanın kararmasıyla birlikte aydınlatma ihtiyaca dönüşecektir. Gece ve gündüz, ya da günün plansız saatlerinde çalışmanız gerekeceğini düşünürsek, iyi bir aydınlatma için kolları sıvamak isteyebilirsiniz.

04 - Ofis malzemelerini unutmayın

Home ofis ihtiyacınızın tümünü bazen bilgisayarınız karşılarken bazen harici ihtiyaçlarınız olabilir. Bu bir post-it olabileceği gibi, makas, dosya kağıdı ve tam fonksiyonel bir yazıcı da olabilir. Son olarak ofiste ihtiyaç duyduğunuz her bir malzemenin evinizde bulunduğundan ve elinizin altında ulaşabilir olduğundan emin olun.

05 - Yasal süreci başlatın

İşinizi kurmak için şahıs şirketi kuracaksanız, yukarıda yaptıklarınızla yasal olarak çalışma alanınızı artık home ofis olarak gösterebilirsiniz. Şirket kurmak için gerekli yasal adımları atabilir ve evinize gelen memura home ofis köşenizi gösterebilirsiniz.

Home Ofis Yasal mı?

İşini internet üzerinden yürüten binlerce çalışanın olduğu yeni bir çağa girdik. Çağımızın en büyük yasal kolaylıklarından biri ise home ofis dediğimiz, evinizin bir odası veya bölümünü ofise çevirerek kullanılabildiği resmi ofis alanlarıdır. Yasal olarak, bir kişinin ticari faaliyetlerini home ofis üzerinden yürütmesinde hiçbir engel yoktur. Home ofisinizi kullanarak vergi levhanızı alabilir, şahıs şirketinizin kurulumunu yapabilir, müşterilerinize fatura keserek vergi mükellefi olarak ticari faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz.

İçeriğimizin detaylarında bahsettiğimiz üzere bir home ofis yapılandırdığınız taktirde yasal süreçte, çalışma yerinizi home ofis olarak belirtebilir ve bu adresinizi resmi iş yeri adresi olarak kullanabilirsiniz. Home ofisler amacına uygun kullanıldığı müddetçe yasaldır ve kendi işini kurmak isteyen Freelancer ve girişimcilere sağlanan en büyük kolaylıklardan biridir.

Home ofis çalışma ruhsatı

Home ofis çalışma maceranıza başlamadan önce bir muhasebeci yardımıyla veya yasal prosedüre hakim olmanız durumunda kendiniz ilgili mercilere başvuruda bulunarak vergi levhanızı alabilirsiniz. Aynı şekilde ilgili belediyeliklere müracaatta bulunarak home ofis için çalışma ruhsatı (işyeri ruhsatı) edinebilirsiniz. Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor. Yasal gerekliliklerin zaman aşımına uğrayarak değişmesi ihtimaline karşı bu konuda ayrıca ilgili bir uzmana güncel bilgiler için danışmanızı önerebiliriz.

Home ofis vergi avantajları

  • Home ofisin tapu sahibi siz deÄŸilseniz, sıradan bir ofise oranla sembolik kira sözleÅŸmeniz yardımıyla daha makul stopaj ödemesiyle karşılaşırsınız.
  • Elektrik, su ve doÄŸalgaz gibi faturaların bir kısmını ödediÄŸinizi yasal olarak ispatlayarak vergi indiriminden faydalanabilirsiniz. Buna göre eve gelen 100 TL’lik bir faturanın 20 veya 25 TL’sini gider olarak gösterebilirsiniz.
  • Home ofis olarak 150 metrekarenin altında satın alınan konutlarda yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV avantajından faydalanabilirsiniz.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema SeçeneÄŸi
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al