wmaraci reklam

Bitcoin Dolar Fiyatındaki Değişimler

Güncel olarak dolar bazında BTC 27.085.60’tir. Bilindiği üzere her kripto para birimi gibi farklı etmenlere göre anlık olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Bu bakımdan gerek BTC gerekse Ethereum, Dogecoin veya farklı bir altcoinin fiyatlarını öğrenmek istiyorsanız güncel olarak incelemeler yapılması önerilmektedir. Bunun için kullanabileceğiniz çok sayıda borsa vardır. Örnek olarak Binance üzerinden BTC/USD fiyatları görülebilmektedir. Yazımız bir yatırım tavsiyesi olmayıp, sizi bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Bitcoin Geçmişi Nasıl?

Peki BTC geçmişi nasıl? Bitcoin ilk olarak “Satoshi Nakamoto” mahlaslı bir kişi veya geliştirici grubu tarafından hayata geçirilmiştir. İlk BTC transferi de PGP Corporation’da yazılım geliştirici olan Harold T. Finney ile Satoshi arasında olmuştur.

Ancak ilk gerçekleştirilen ticari işlem daha farklıdır. Amerika Birleşik Devletleri, Florida’da yerel bir pizza restoranında 10,000 BTC karşılığında 2 pizza satın alınmıştır. Bunun yanı sıra tarihinde farklı gelişmeler de olmuştur.

Bitcoin'in Kurucusu Satoshi Nakamoto Geri Döndü!
İlginizi Çekebilir!

Bitcoin'in Kurucusu Satoshi Nakamoto Geri Döndü!

Bitcoin'in kurucusu olan ve henüz kim olduğu belirsiz olan Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin cüzdanı tam 14 yıldır hareketsizdi. Fakat 1 gün önce Satoshi’nin Bitcoin cüzdanında bir hareketlenmeler yaşandı. Söylenene göre kimliği belirsi...

Bitcoin’in Fiyatında Yaşanan Değişimler

Bitcoin fiyat ilk çıktığı günden bu yana pek çok fiyat değişimi yaşamıştır. 2013 senesinde toplam değeri 1 milyar doları aşmıştır. Ne var ki 2013 Nisan başına kadar haftada 8 kat değer kazanan BTC bir günde değişmiştir. 11 Nisan 2013’te yüzde 60 değer kaybetmiştir.

Bu gelişmeler yaşanırken Mt. Gox da hacker saldırılarına uğramıştır. Mt.Cox BTC alışverişinin yüzde 80’ine ev sahipliği yaparken 2013 Temmuz’unda hackerlar dışında, Kaliforniya Finansal Kurum Departmanı, Bitcoin Foundation’a lisans-yetki olmadan para transferi ticareti yürüttüğü iddialarıyla, eyalet sınırlarındaki faaliyetlerini durdurmasına dair bir uyarı mektubu yollamıştır.

Bununla birlikte bir yasak ise Çin’den gelmiştir. 2013 senesinin Aralık ayının ilk günlerinde yasaklamış, aynı dönemde Fransa Merkez Bankası da BTC yatırımcılarını uyarmıştır. Böylece 1000 USD’nin altına yeniden düşmüştür. Ne var ki aynı sene Aralık ayı ortalarında, Western Union’u günlük işlem değerinde geride bırakmıştır.

Ayrıca Zynga’nın Ocak başında BTC ile ödeme test etmeye başlaması da tekrar 1000 USD’ni üstüne çıkarmıştır. Apple 2014 senesine kadar platformda Bitcoin uygulamalarını yasaklarken, sonrasında App Store kılavuzunda yenilemeye gitmiş, sanal para birimlerini kabul edebileceğini söylemiştir.

Apple ve PayPal ardından Expedia da BTC’yi otel rezervasyonlarında kabul edeceğini belirtmiştir. Tüm bunlar BTC fiyatı üzerinde değişimlere neden olmuştur.

Bitcoin ve Analiz Yöntemleri

Kripto paraları yakından tanımak istiyorsanız, fiyat analiz yöntemlerini de bilmeniz önerilir. Teknik Analiz bunlardan bir tanesidir. Bu metodun içinde geçmiş fiyatın hareketlerinin, ilerleyen dönemlerde piyasayı nasıl hareket edebileceğini gösterebileceği fikri bulunur.

Varlık içsel değeri belirlenmeye çalışılmamakta olup geçmiş işlem hareketlerine bakılmaktadır. Buna bakarak fırsatlar da incelenmektedir. Ayrıca,

  • Fiyat hareketlerinin ve hacmin analizi,
  • Grafik formasyonları,
  • Teknik göstergelerin kullanımı,

Dahil çok sayıda grafik aracı eklenebilmektedir. Bir piyasanın zayıf ve güçlü taraflarını tespit etmeye çalışmaktadır. Lakin yalnızca ilerleyen zamanlardaki fiyat hareketi olasılığını tahmin etmeye yönelik değildir. Risk yönetimi içinde de kullanışlı olabilir.

Bununla birlikte Bitcoin Teknik Analiz incelendiği zaman, spekülasyonların burada da etkisini gösterdiği görülür.

Temel Analiz

Bitcoin Temel analiz, kripto para analizi hakkında bilinmesi önerilen yöntemlerden bir tanesidir. Bu finansal varlığın değerlemesini belirlemeye yönelik olup, kullanımında varlığın adil bir değere sahip olup olmadığını belirlemek için finansal ve ekonomik faktörler incelenir. Bu etmenler arasında,

  • Sektör koşulları,
  • Bulunuyorsa bağlı şirketler,
  • Genel anlamda ekonomi durumu,

Gibi durumlar bulunabilir. Genellikle makro ekonominin öncü ve artçı göstergeleri vasıtasıyla takip edilmekte olup analiz yapan, Temel Analiz çerçevesinde varlığın nasıl değerlendirildiğini belirlemeyi amaçlar.

Dow Teorisi

Kripto para dünyasına yeni adım atıyorsanız, Dow Teorisi de bilmeniz önerilen konulardan biridir. Bu Charles Dow’un fikirleri üzerine modellenmiştir. Dow’un kendisi tarafından resmi bir teori olarak ortaya atılmamakla birlikte, bazı çıkarımlar şöyledir:

  • Her şey fiyata yansımış durumdadır
  • Piyasa trendleri
  • Birincil trend aşamaları
  • Çapraz endeks korelasyonu
  • Hacmin önemi
  • Trendler bir dönüş oluşana dek geçerlidir

Bununla birlikte bunun bilim olmadığını unutmamak şarttır. Sadece bir teori olup doğru olmayabilir. Tüm bunların yanı sıra bitcoin fiyatı dolar analizi yaparken, bilmeniz önerilen farklı teoriler ve yöntemler de mevcuttur.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al