wmaraci reklam

Uluslararası Uzay İstasyonunda İnsanlar ve Cisimler Neden Havada Süzülüyor?

Geçtiğimiz günlerde Türk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın da gittiği ve dünya yörüngesindeki en büyük uydu olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) bilimsel araştırmalar yapmak için astronotları ağırlamaya devam ediyor. Dünyanın etrafında 28 bin km hızla dönen ISS’de fark etmişsinizdir ki astronotlar ve cisimler, yer çekimsiz ortamda havada uçuyorlar. Ama aslında bu yanlış bilinen bir bilgi. Zira ISS’deki yer çekim oranı, hemen hemen Dünya ile aynı oranda. Peki neden orada her şey uçuyor? Bunu Albert Einstein ‘eş değerlik ilkesi’ olarak açıklıyor.

Dünya İle ISS Yer Çekim Oranı

NASA tarafından yapılan açıklamalara göre Dünya ile ISS arasındaki yer çekim oran farkı sadece 0,81 m/saniyekare. Söylenene göre gezegenimizdeki yer çekimi 9,81 m/saniyekare iken, ISS’de bu oran 9 m/saniyekare. Yani bu orana göre aslında ISS’de yer çekimi var. Mantıken oradakilerin uçmaması gerekiyor. Fakat Einstein'a göre yer çekiminin serbest düşüş diye adlandırılan bir eş değeri var. Buna göre evrende hep bir düşüş var. Bilim insanları ise Einstein'in bu teorisine, ‘evrensel düşüş dengesi’ adını veriyorlar.

Televizyonunu Akıllı TV'ye Çevirmek İsteyenler İçin En İyi TV Box Önerileri
İlginizi Çekebilir!

Televizyonunu Akıllı TV'ye Çevirmek İsteyenler İçin En İyi TV Box Önerileri

Günümüzün gelişen teknolojisi televizyonları da etkilemiş, akıllı televizyonların son günlerde oldukça popüler olmasını sağladı. Artık dijital film ve dizi içerik platformları Netflix, Amazon Prime ve Disney+ gibi uygulamaların h...

Evrensel Düşüşle ISS'in Yer Çekimi

Albert Einstein'ın ortaya attığı teoriye göre yörüngede bulunan ISS, diğer yapay uydular ve Ay, sürekli olarak Dünya’ya, Dünya Güneş’e, Güneş ise Samanyolunun merkezinde yer alan kara deliğe düşüyor. Fakat bu düşüş bir kısır döngüde olduğu için hiçbiri düşüşünü tamamlayamıyor. Zira gezegenimizin hep hareket ediyor olması, bu kısır döngüyü yaratıyor. Evren bu dönüşe bir tür reaksiyon göstererek serbest düşüşe geçiyor. Bu serbest düşüş döngüsüne giren ISS de durmadan düştüğü için yer çekimi Dünyadakinden ters oranda işliyor ve herkesin, her şeyin uçmasına sebep oluyor. Peki ama ISS durmadan düşüyorsa neden Dünya ile arasındaki mesafe hep sabit? Bunun sebebi ise ISS’in hızı, gezegenimizin dönüş hızıyla aynı. Yani ISS aslında düşmek için bir türlü hedefini, gezegenimizi tutturamıyor gibi bir durum mevcut. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun hızında ya da gezegenimizin dönüş hızında bir değişiklik olduğu an, ISS olduğu gibi saniyeler içerisinde Dünyaya düşer.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al