lostyazilim
tr.link

Kaynak göstererek makale yazmak

9 Mesajlar 2.846 Okunma
acebozum
tr.link

Technandro Technandro WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** Y**
  • Mesajlar 52
  • Beğeniler 1 / 2
  • Ticaret 0, (%0)
Arkadaşlar merhaba , ücretsiz bir blogger sayfasında diyelim ki bir yazı yazacağız , yazı samsung ile ilgili olsun.Makaleyi çalmadan kendimiz yazsak , en altına da kaynak www.samsung.com.tr tarzı bir şey yazsak , bunun bloga artilari ve eksileri ne olur? Adsense kabul edilmeye engel olur mu? Bi yardımcı olur musunuz?
Bipixel

kişi bu mesajı beğendi.

www.technandro.com
wmaraci
reklam

sorueki sorueki WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
:)

Kaynak göstermenin eksisi olur mu? Sadece güvenmediğiniz bir kaynak ise "nofollow" kullanırsınız, hepsi bu. Güvenilir bir kaynağa dayandırılmadan verilen ve şüphe uyandıracak en ufak bilgi dahi, safsatadan başka bir şey değildir. Ancak ne hikmetse, öyle bir SEO anlayışı oluşturmuşuz ki bu ülkede; (Bu algıyı oluşturanları bilsem, suratlarına tük... yani o derece, sinirleniyorum) kaynak verince sitemizi kaptırmışız sanıyoruz. Kaynaklı ve doğru olduğunu düşündüğünüz bilgiye, kendinizi de doğrulamak için lütfen kaynak kullanın, kullandırın.

Durgun sular derin akar.

Technandro Technandro WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** Y**
  • Mesajlar 52
  • Beğeniler 1 / 2
  • Ticaret 0, (%0)
Yani kaynak kullanarak yazmak adsense seo veya siteye bir zarar vermiyor öyle mi?

www.technandro.com

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
Uygun şekilde ve gerçekten doğru kaynaklar kullanıldığında neden zarar versin ki? Daha ziyade, yapıcı olur ve sitenizin ciddiyetini arttırırlar.

Durgun sular derin akar.
wmaraci
wmaraci

Bipixel Bipixel Vicdanın senin kıblendir. Kullanıcı
  • Üyelik 03.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Kıdemli SEO Uzmanı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** T**
  • Mesajlar 2348
  • Beğeniler 727 / 726
  • Ticaret 57, (%100)
Yazılarızda otoriter sitelere link çıkmak domain puanınıza olumlu etki eder. Kullanımını tavsiye ederim.

Kişisel Blog - Web siteni aç! Hızlı çözüm için lütfen report sistemini kullanın!

01101011 01101011 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 15.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 51 / E
  • Meslek eğitimci, akademisyen
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 107
  • Beğeniler 54 / 39
  • Ticaret 2, (%100)
Yazılanları tekrar terkrar okudum, fakat anlamadığım bir durum var:
Kaynağı o sayfa/web sitesi olmadığı halde onu referans alan bilgi ile, kaynağı o sayfa olduğu halde o sayfaya referans verilmemesi arasında ne fark var?

İkisinde de "var olmayan" "gerçekte olmayan" bir bilgiye kaynak göstermiş sayılmıyor muyuz?

Birisine ait olmayan sözü ona atfetmek, ya da güzel bir sözü kendimiz söylemiş gibi davranmak?

Bilmiyorum, anlamak ve öğrenmek istiyorum.

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)

01101011 adlı üyeden alıntı

Yazılanları tekrar terkrar okudum, fakat anlamadığım bir durum var:
Kaynağı o sayfa/web sitesi olmadığı halde onu referans alan bilgi ile, kaynağı o sayfa olduğu halde o sayfaya referans verilmemesi arasında ne fark var?

İkisinde de "var olmayan" "gerçekte olmayan" bir bilgiye kaynak göstermiş sayılmıyor muyuz?

Birisine ait olmayan sözü ona atfetmek, ya da güzel bir sözü kendimiz söylemiş gibi davranmak?

Bilmiyorum, anlamak ve öğrenmek istiyorum.

Belki kaynak kelimesini kullandığımız için karışıklık yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle kaynakça veya referans kelimelerini kullanırsak daha iyi olacak sanırım. Şöyle sıralayalım; Kaynakça veya referans gösterilmesinin nedenleri nelerdir? Veya neden kaynak ve referans kullanmalıyız?

1. İçeriğin önceden bir başkası tarafından yazılmış olduğunu belirtmiş oluruz. Böylece intihallerin önüne geçmiş, aşırmacılık yapmadığımızı (Erözden, 2005) belirtmiş oluruz.
2. Kaynakça kullanılan bir makale her zaman, daha bilimsel ve mesleki nitelikte bir yazı olduğunu kanıtlar.
3. Yazı içeriği ile ilgili araştırma yapacak olan kişilere, daha fazla nereden ve ne şekilde araştırma yapacaklarına dair yol, yöntem göstermiş oluruz.
4. Eğer bir konu hakkında iddiada bulunuyorsak, bu konu ile ilgili referansları göstermek, iddiamızın desteklendiğini açıklar.
5. Başka kaynaklardan yazdığımız içerikteki iddiaların doğruluğunu, bu kaynağa atıfta bulunarak ona yüklemiş oluruz.
6. Özellikle alıntılarda referans göstermek, insan olduğumuzdan dolayı ahlak kuralları açısından son derece önemlidir.
7. Yine alıntı yaptığımız kaynak kamu malı olsa bile, referans göstermekte yine ahlaki bir kuraldır. (Örnek: Kur'an-ı Kerim)
8. Referans göstermek yazılarımızı kötü göstermez. Doğrulanabilirlik oranını arttırır.
9. Kaynak gösterme bilim ve sanat etiğinin gereğidir. (Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel yayınlarında kaynak gösterme ilkeleri.)
10. Referans göstermediğiniz sürece, oluşturduğunuz içeriğin size ait olduğu varsayılır.
11. Yalnızca aynı yöndeki düşünceler için değil, karşıt düşünceleri de referans olarak göstermek, okuyucunun makalenizi derinlemesine algılamasını sağlar.
12. Referans göstererek aynı zamanda tarafsız bir makale oluşturduğunuzu kanıtlarsınız.
13. Referans göstermek, kısa bir makale yazsanız bile derin bir araştırmanın sonucu olduğunu ortaya koyar.
14. Bir başkasının yapmış olduğu araştırmayı, referans göstermeden yayınlamanız entellektüel hırsızlıktır.
15. Web sitesi yazarlarının referans göstermediği takdirde ahlaki sorumluluğu bulunsa da, öğrenciler veya öğretmenler için referans gösterilmeyen başkasına ait bir içerik öğrencilikten (meslekten) atılmaya kadar gidecek ciddi sonuçlar doğurur. Web sitesi yazarlarının da, bu doğrultuda referans göstermeden oluşturdukları bir içerik kesinlikle manevi duygularını şimdi olmasa bile gelecekte zedeleyecektir.
16. Referans göstererek, daha önce bu konu hakkında yapılmış araştırmaları da düzeltme şansınız olacaktır. Referans göstermediğiniz takdirde ise, sizin içeriğiniz de referans göstermeden kaynak olarak kullandığınız içerik gibi doğru bir içerik sayılmayacaktır.

Belki biraz daha uzatabiliriz ama sanırım bunlar yeterli olacaktır. Ancak farklı algılamaları ortadan kaldırmalıyız. Şöyle ki; özgün bir yazı zaten bizim kendi düşüncelerimizin eseridir. Ancak bu eseri oluşturma esnasında, bir kaynaktan yararlanıyorsak ve bunu referans olarak göstermiyorsak, bu durumda ahlaki bir sorumluluk doğar. Bu sorumluluğa uymadığımız takdirde; bu durum kimse tarafından hoş karşılanmaz.

Kaynak gösterilmesi gereken yerler ile gösterilmesi gerekmeyen yerleri bilmiyorsak zaten gösterdiğim nedenleri okumaya gerek bile yok. Böyle bir durumdaysak, öncelikle bunu araştırmalıyız. Bilmiyorum daha başka nasıl anlatabilirim.

Ek olarak; Her kaynak güvenilir değildir. Bu konuda bir miktar bilgi için şuraya bakabilirsiniz.
akbas

kişi bu mesajı beğendi.

Durgun sular derin akar.

01101011 01101011 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 15.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 51 / E
  • Meslek eğitimci, akademisyen
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 107
  • Beğeniler 54 / 39
  • Ticaret 2, (%100)

bilgive adlı üyeden alıntı

Belki kaynak kelimesini kullandığımız için karışıklık yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle kaynakça veya referans kelimelerini kullanırsak daha iyi olacak sanırım. Şöyle sıralayalım; Kaynakça veya referans gösterilmesinin nedenleri nelerdir? Veya neden kaynak ve referans kullanmalıyız?

1. İçeriğin önceden bir başkası tarafından yazılmış olduğunu belirtmiş oluruz. Böylece intihallerin önüne geçmiş, aşırmacılık yapmadığımızı (Erözden, 2005) belirtmiş oluruz.
2. Kaynakça kullanılan bir makale her zaman, daha bilimsel ve mesleki nitelikte bir yazı olduğunu kanıtlar.
3. Yazı içeriği ile ilgili araştırma yapacak olan kişilere, daha fazla nereden ve ne şekilde araştırma yapacaklarına dair yol, yöntem göstermiş oluruz.
4. Eğer bir konu hakkında iddiada bulunuyorsak, bu konu ile ilgili referansları göstermek, iddiamızın desteklendiğini açıklar.
5. Başka kaynaklardan yazdığımız içerikteki iddiaların doğruluğunu, bu kaynağa atıfta bulunarak ona yüklemiş oluruz.
6. Özellikle alıntılarda referans göstermek, insan olduğumuzdan dolayı ahlak kuralları açısından son derece önemlidir.
7. Yine alıntı yaptığımız kaynak kamu malı olsa bile, referans göstermekte yine ahlaki bir kuraldır. (Örnek: Kur'an-ı Kerim)
8. Referans göstermek yazılarımızı kötü göstermez. Doğrulanabilirlik oranını arttırır.
9. Kaynak gösterme bilim ve sanat etiğinin gereğidir. (Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel yayınlarında kaynak gösterme ilkeleri.)
10. Referans göstermediğiniz sürece, oluşturduğunuz içeriğin size ait olduğu varsayılır.
11. Yalnızca aynı yöndeki düşünceler için değil, karşıt düşünceleri de referans olarak göstermek, okuyucunun makalenizi derinlemesine algılamasını sağlar.
12. Referans göstererek aynı zamanda tarafsız bir makale oluşturduğunuzu kanıtlarsınız.
13. Referans göstermek, kısa bir makale yazsanız bile derin bir araştırmanın sonucu olduğunu ortaya koyar.
14. Bir başkasının yapmış olduğu araştırmayı, referans göstermeden yayınlamanız entellektüel hırsızlıktır.
15. Web sitesi yazarlarının referans göstermediği takdirde ahlaki sorumluluğu bulunsa da, öğrenciler veya öğretmenler için referans gösterilmeyen başkasına ait bir içerik öğrencilikten (meslekten) atılmaya kadar gidecek ciddi sonuçlar doğurur. Web sitesi yazarlarının da, bu doğrultuda referans göstermeden oluşturdukları bir içerik kesinlikle manevi duygularını şimdi olmasa bile gelecekte zedeleyecektir.
16. Referans göstererek, daha önce bu konu hakkında yapılmış araştırmaları da düzeltme şansınız olacaktır. Referans göstermediğiniz takdirde ise, sizin içeriğiniz de referans göstermeden kaynak olarak kullandığınız içerik gibi doğru bir içerik sayılmayacaktır.

Belki biraz daha uzatabiliriz ama sanırım bunlar yeterli olacaktır. Ancak farklı algılamaları ortadan kaldırmalıyız. Şöyle ki; özgün bir yazı zaten bizim kendi düşüncelerimizin eseridir. Ancak bu eseri oluşturma esnasında, bir kaynaktan yararlanıyorsak ve bunu referans olarak göstermiyorsak, bu durumda ahlaki bir sorumluluk doğar. Bu sorumluluğa uymadığımız takdirde; bu durum kimse tarafından hoş karşılanmaz.

Kaynak gösterilmesi gereken yerler ile gösterilmesi gerekmeyen yerleri bilmiyorsak zaten gösterdiğim nedenleri okumaya gerek bile yok. Böyle bir durumdaysak, öncelikle bunu araştırmalıyız. Bilmiyorum daha başka nasıl anlatabilirim.

Ek olarak; Her kaynak güvenilir değildir. Bu konuda bir miktar bilgi için şuraya bakabilirsiniz.

Üstadım, ellerinize sağlık, hassas bir konu olan "neden kaynak göstermeliyiz" sorusunun yanıtı olarak temel başvuru niteliğinde bilgiler vermişsiniz.

Ancak benim bu başlığı açan arkadaşıma sorduğum bir soruydu ve hala geçerli, lakin verdiğiniz listede benim sorumun karşılığı yok.

Soruyu daha net bir biçimde sorayım: Neden, kendi yazdığımız bir metne, sanki kaynağı o internet sitesi imiş gibi kaynak göstermek makbul bir davranıştır?

Açayım. Akademik anlamda "atıf", "başvuru", "intihal", "esinlenme", "alıntı", "çalıntı", "özet", vb. uzayıp giden bir kategoride uzun süren lisansüstü deneyimim sayesinde epey bir terbiye edindim. Fakat yol bitmedi, öğrenmeye devam ediyorum, fakat açıkçası kafam hiç karışık değil. Çünkü birbirine benemez görünse de, okumadığı bir kitaptan, söylenmemiş bir sözü, kendi söylediklerine dayanak olarak sunan bir öğrencime söyleyeceğim şey, bu yaptığının intihal ile eşdeğer olduğudur.

Bildiğiniz gibi, sizin de yazdıklarınızda referans gösterdiğiniz Kutsal metinler değişmez, değiştirilemezdir; fakat aynı zamanda yoruma açıktır: Fıkıh, Kelam, Hadis, Tefsir, İçtihad vd. metinler bunun için vardır. Fakat burada da, bildiğiniz gibi Hadis alanı uzun bir süre sahihlik krizi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu durumda, Hz. Peygamber'e ait olmayan bir sözü ona atfetmek kolaylığı, bir alışkanlığa dönüşmüştü ve her türlü cehaletin, rezaletin dayanağı yapılmaya çalışılıyordu. Bildiğiniz gibi bunun önlemi İslam tarihinde pek çok örneği görülen biçimde alınmıştır.

Arkadaşımızın sorusu açık. Fakat verilen cevaplar biraz başka başka. Mesele "etik" ise, yazanın, esinlenmediği, başvuru olarak kullanmadığı bir kaynağı, yazısının sonuna kaynak olarak iliştiresinin, kendisine, metnine, web sitesine, nasıl bir faydası olabilir? Anlamaya, öğrenmeye çalıştığım budur.

Eğer, (burada herkesten daha az bilgili olduğumu söyleyeyim internet ve içeriği konusunda) bunun bir faydası varsa, özenerek hazırladığım, içeriğini de öykü yazar gibi kendi yazdığım kendi internet sitemin içeriğine üniversite, vakıf, devlet kuruluşu, TDK, IMDB, Wikipedia gibi muteber "kaynakları" iliştirmeye başlayayım ben de.

Sonuç, ellerinize sağlık, herkesin mutlaka okuması ve başucu bilgisi olarak kullanması, hatta her birini davranışa dönüştürmesi gereken bir etik değeri görünür, kullanışlı hale getirmişsiniz.

Ancak, ünlü bir ressamın resmine öykünerek yapılan, sonra "yok be, fena da olmadı" denilen bir resmin altına, onun imzasını atan kişinin, kendisine, o resme, resim sanatına, ne faydası olur?, onu hala merak etmekteyim.

Saygılar.
sorueki

kişi bu mesajı beğendi.

Tasarkent Tasarkent WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 17.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Metin Yazarı
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad K** A**
  • Mesajlar 9
  • Beğeniler 3 / 0
  • Ticaret 0, (%0)

bilgive adlı üyeden alıntı

Bilgi paylaşımınız için teşekkürler. Etik konusundaki yaklaşımınızı da büyük oranda doğru buluyorum.

Ben araştırdığım bir konuda eğer araştırma yaptığım site kaynak belirtilmesini istiyorsa rewrite yapmama rağmen yazı sonunda kaynak belirtiyorum. Ama araştırdığım sitede "kaynak belirtin, tüm hakları saklıdır, alıntı yapılamaz vb." gibi herhangi bir yazı bulunmuyorsa rewrite yaparken herhangi bir kaynak belirtmiyorum.
14. maddede belirttiğiniz konu üzerine ise yukarıda tırnak içindeki açıklamalardan herhangi biri de yoksa ben de o yazıya neticede bir araştırma yaparak ulaştığım için kaynak belirtmemede etiğe aykırı bir durum olduğunu düşünmüyorum. Zaten söz konusu yazılar çok genel ve bilimsel içeriklerden oluşuyor ve bu sitelerin bazılarında da "bu sitedeki yazılar internet, dergi vs. araştrılarak hazırlanmıştır" gibisinden ibare bulunuyor.

Ayrıca ben de sitemdeki bazı yazılar tamamen özgün ve bazı görseller bana ait olmasına rağmen kullanımını kısıtlayıcı hiçbir ibare kullanmıyorum. genellikle alt kısıma eklenen "r ve c" kısaltma harflerini dahi kullanmıyorum. Ben nasıl ki bazı bilgileri internetten araştırıp kullanıyorsam başkaları da benim sitemdeki yazıları kullansın diyorum. Kopyala/yapıştır yaparsa zaten kendi zararına, yeniden yazıyorsa da buyursun yazsın. Bilgiden herkes faydanlansın zaten herkes rızkını yer diye düşünüyorum.

İşin özü her ne kadar görüş ve yorum farkları olabilse de genelgeçer etik ve ahlak kuralları olduğuna ve olması gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Bahsettiğim konudaki farklı yorumları bu yüzden merak ediyorum. Herkesin görüşlerini bekliyorum.

Saygılar.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al