Ripple, 2012 yılında geliştirilen merkez bağımsız bir ödeme ağıdır. Ripple ödeme ağının kriptopara birimi Ripple (XRP)’dir. Ripple Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kriptoparalardan daha önce geliştirilmiş bir sistemdir. Bitcoin Magazine kaynağına göre Ripple 2012 yılında kullanılmaya başlanmış ancak ödeme ağının temelleri ilk defa 2004 yılında atılmıştır. Uzun süre gün ışığına çıkmayı bekleyen Ripple ancak Mtgox ile birlikte E-Loan’ın kurucu ortağı ve Chris Larsen’in profesyonel takımıyla gün ışığına çıkmayı başarmıştır.
Bitcoin, Ethereum ya da tüm kriptoparaları anlamak nasıl kolay değilse Ripple’ın da mantığını kavramak blockchain (blok zinciri) mantığını kavramaktan geçiyor. Yine de Ripple tüm kriptoparalardan farklı ve basit yapısı sayesinde en kısa sürede mantığını anlayacağınız ödeme ağı ve dijital para birimi olacaktır.
Ripple esasen bir ödeme sistemi ağıdır. Bitcoin ve Ethereum gibi ismini hemen her yerde duyduğumuz kriptoparalar bir merkeze bağlı olarak çalışmıyor olmalarıyla birlikte bir banka ve diğer finans kuruluşlarına bağlı olarak çalışmamaktadır. Ripple’ın kendini tüm diğer kriptoparalardan ayrıştırdığı nokta burada başlıyor. Çünkü Ripple dünya çapında birçok bankayla ortak olarak iş birliğiyle çalışıyor. Bu sayede Ripple, kullanıcılarının kolayca ödeme alıp göndermelerine yardımcı oluyor. Tıpkı ödeme ağının kendisi gibi Ripple üzerinden yapılan ödemeler merkezi olmayan XRP Ledger üzerinde kayıt altına alıyor.
Bu ödeme ağının para birimi olarak kabul edilen Ripple XRP, tüm ödeme ağında kullanılan ve sınır ötesi transferlerin gerçekleştirildiği para birimi olarak kabul görüyor. Ripple ödeme ağı sistemindeki transfer işlemleri sadece dört saniye içinde işleniyor. Ufak bir karşılaştırma yapmamız gerekirse bu süre Ethereum için bir saatten fazla, Bitcoin için ise geleneksel sistemlerde üç ila beş gün arasındadır.
Ripple’ın bir merkezi olmayışına karşın bankalar ve çeşitli finansal organizasyonların ortaklığıyla çalışması Ripple’ı kamuoyu gözünde en güvenilir kriptopara ve ödeme platformu konumuna getirmiştir. 2017’nin Ekim yılı raporlarına göre Ripple 100’ün üzerinde bankayla lisanlı olarak blokchain teknolojisi kullanmaktadır. Bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde onay görmesi, kısmen Ripple ödeme sistemi ve Ripple XRP’yi değerli kılmaya başladı. Bu değer kısa sürede o kadar çok arttı ki, toplamda 9 milyar dolar olduğu düşünülen pazar payı kendini ikiye katlayarak 18.1 milyar dolara ulaştı. Ödeme ağının pazar değerinin artmasıyla birlikte Ripple XRP ise 2017 yılı içinde yüzde 7 bin değer kazandı.
Ripple ve Ripple XRP’nin Avantajları Neler?
- Popüler kriptoparaların aksine Ripple ödeme ağı bankalar ve finansal kuruluşlarla iş birliği içinde çalışıyor.
- Oldukça köklü bir sisteme ve düzenli geliştirici ekibine sahip.
- Her ay belli miktarda Ripple XRP piyasaya sunuluyor ve likit sistemi kullanılıyor.
- Ripple sisteminde kullanılan XRP’in tamamı henüz sistem kullanılmaya başlamadan önce hazırlanmıştır. Yani madencilik yaparak XRP’in elde edilmesi mümkün değildir. Her ay sadece belli oranda XRP, Ripple yöneticileri tarafından kontrollü olarak piyasaya sürülüyor.
- Bitcoin ve Ethereum gibi güçlü rakiplerinden daha hızlı çalışıyor. Transferlerin işlenme süresi çok düşük.
- Transferler başına yapılan kesintiler diğer kriptopara birimlerine göre daha makul.
- Tüm dünyada %75 oranında tanınıyor ve ödeme yöntemi olarak kabul edilebiliyor.
Ethereum Nedir? Ethereum Madenciliği ve Ethereum Nasıl Alınır?
Ethereum blok zinciri teknolojisini kullanarak oluşturulmuş açık kaynak dağıtımlı bir kriptopara platformudur. Bir proje olarak Ethereum, 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından “Ethereum Project” adı altında geliştirilmeye başlanm...
Ripple XRP Nasıl Üretilir?
Ripple ödeme ağının dijital para birimi olarak kullanılan Ripple XRP’in üretimi madencilik yöntemiyle yapılmıyor. Ripple ödeme ağının geliştiricileri tarafından sistemde kullanılmak üzere toplam 100 milyar Ripple XPR üretilmiştir. Halihazırda bu Ripple’ın %40’ı piyasadayken kalan %60’lık kısmı Ripple ödeme ağı tarafında tutulmaktadır. Ödeme ağı ortalama olarak her ay 1 milyar kadar Ripple’ı piyasaya sunuyor.
Ripple’ın tamamı market üzerinde satışta olmadığı için tüm Ripple’lar tek seferde satın alınamıyor. Likit sisteminin uygulanması Ripple’ın değerini düşüren başlıca dezavantajlardan biri.
Ripple Karlı Bir Yatırım Aracı mı?
Tüm kriptopara birimlerinde olduğu gibi Ripple için de kesinlikler söz konusu değil. Sadece lisanslı bir altyapı kullanıyor olması, sistem geliştiricilerinin anonim olmaması gibi avantajları var. Likit sistemine karşın Ripple’ın karlı bir yatırım olup olmayacağı hakkında bir tahminde bulunmak ne yazık ki şu aşamada çok güç.
Geçmişteki Ripple yatırımcılarının kazançlarından yola çıkacak olursak 2017 yılının ilk çeyreği içinde 1.000 dolar değerinde Ripple yatırımı yapan kullanıcıların yatırımı bugün itibariyle neredeyse 40 bin dolar değerini yakaladı. Geçmişte yaşanan gelişmelerin ise ne kadarının gelecekte geçerli olacağını tahmin etmek piyasa uzmanlığına ihtiyaç duyuyor.
Ripple’ın daha çok banka ve finansal kuruluşla el sıkışması halinde fiyatlar sürekli yükselişte olabilir ve yatırımcılarını mutlu edebilir. Sistem üzerinde yaşanan olası aksilikler ve yatırımcıların Ripple’a olan ilgilerini kaybetmeleriyse Ripple yatırımcıları için hüsrana dönüşebilir.
Ripple (XRP) Nasıl Alınır?
Ripple (XRP) satın almak için takip etmeniz gereken adımlar diğer kriptoparalar ile neredeyse aynı. Satın aldığınız Ripple’ları dijital bir cüzdan üzerinde saklamanız gerekiyor. Ripple satın almak için ise kriptopara satışı yapan borsalar üzerinden alış talebi oluşturmanız ve yerel para biriminiz üzerinden ödeme yaparak Ripple (XRP) satın almanız gerekiyor.
Ripple’larınız için bir cüzdana ihtiyacınız varsa Gatehub ve benzeri servisleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Daha güvenli bir yöntem arıyorsanız ve Ripple’larınızı çevrimdışı cüzdanda saklamak istiyorlarsanız Ledger ve benzeri cüzdan servislerini kullanarak stoklayabilirsiniz.
Ayrıca Ripple satın almak için; Bitsane, BTCXIndia, Qryptos, Bitbank, Korbit, Coincheck, Bitso, CoinOne, GateHub veya Kraken kriptopara borsalarını ziyaret etmeyi deneyebilirsiniz.